Langtidseffekten af intervention på børns eksponering for bly

3 Baggrund

I 2002 gennemførte Jesper Bo Nielsen og Jesper Kristiansen finansieret af Miljøstyrelsen en undersøgelse af effekten af intervention på børns eksponering for bly (Miljøprojekt 845, Miljøstyrelsen 2003, Nielsen and Kristiansen 2004). Man undersøgte børnehavebørns eksponering for bly i tre børnehaver. De to børnehaver havde oprindeligt gennemsnitlige bly-niveauer i jorden svarende til midt i rådgivningsintervallet (100-150 mg/kg jord), mens den sidste børnehaves jordforurening med bly var begrænset (under 15 mg/kg jord). På de to børnehaver med lettere forurenet jord gennemførte man interventioner på linie med de af Miljøstyrelsen anbefalede. Undersøgelsen dokumenterede:

  • At de gennemførte interventioner virkede og klart kunne verificeres, idet efterfølgende målinger af bly i jorden på de belastede legearealer nu svarede til kontrolniveauet.
  • At interventionerne på begge børnehaver resulterede i en omgående og klar reduktion i børnenes blybelastning under udeleg. På den ene børnehave var blybelastningen nu ikke anderledes end på kontrolbørnehaven.
  • At bly i indendørs støv ikke umiddelbart reflekterede de gennemførte interventioner. Der er muligvis tale om, at effekten på indestøv først kan vurderes med en vis tidsforsinkelse.
  • At evalueringen af interventionerne umiddelbart efter deres gennemførelse ikke tillod konklusioner om interventionernes holdbarhed over tid.

På baggrund af disse konklusioner har Miljøstyrelsen nu ønsket en opfølgende undersøgelse med nedenstående formål:

  • At dokumentere hvorvidt jordniveauerne af bly i de mest belastede legeområder fortsat er lave svarende til under kvalitetskriteriet på 40 mg/kg jord.
  • At dokumentere hvorvidt bly i indestøv er reduceret i forhold til de tidligere målinger gennemført umiddelbart efter interventionerne.
  • At dokumentere hvorvidt børnehavebørnenes blyeksponering fortsat er reduceret svarende til det niveau, der måltes umiddelbart efter interventionerne 1½ år tidligere.

 



Version 1.0 Maj 2008, © Miljøstyrelsen.