Glaskeramisk bundmaling til lystbåde

8 Perspektivering

Som testen viser, har alle de alternative bundmalinger dårligere antibegroningsegenskaber end referencemalingen. Der forestår derfor stadig et udviklingsarbejde, før det er muligt at erstatte de traditionelle bundmalinger med mindre miljøbelastende alternativer. Hermed må det også forudses, at denne målsætning i Handlingsplanen om bundmaling til lystbåde ikke for indeværende kan føres ud i livet.

For både den nanoteknologiske, den enzymbaserede og den iltreducerende teknologi gælder det, at der skal ske yderligere teknologi- og/eller produktudvikling, før der foreligger anvendelige alternativer til de traditionelle bundmalinger.

I dette projekt er det blevet forsøgt, baseret på tidligere indhentede erfaringer, at udvikle og teste en begroningshæmmende glaskeramisk afledt lak til lystbåde. Desværre må det konkluderes at den udviklede lak ikke har præsteret den forventede begroningshæmmende effekt.

Det hermed afrapporterede projekt, perspektiverer den mulige videre udvikling mod en miljøvenlig, begroningshæmmende bundmaling. Det er åbenlyst at udfordringen ved at udvikle en sådan overfladebehandling til maritim brug er stor. Så stor, at den formentlig ikke kan løftes alene i et projekt af den her præsenterede størrelse. Det kan i stedet forventes at udfordringen kræver et langsigtet, interdisciplinært samarbejde mellem universiteter, GTS og industrien, således at der både inddrages grundforskning, fx indenfor marinbiologi, kemi, overflade fysik, m.v., teknologisk service samt industriel erfaring og knowhow.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.