Glaskeramisk bundmaling til lystbåde

7 Konklusion

Testens resultater viser, at selvom de sølv- og kobber-nanopartikel indlejerede Sol-Gel baserede belægninger demonstrerer mindsket vedhæftning af bevoksning, ift. ubehandlede arealer, besidder de udviklede lakker ingen anvendelige bevoksningshæmmende egenskaber i forhold til maritim brug.  Sammenlignet med referencemalingen var de Sol-Gel baserede belægninger væsentligt mere begroede.

Alle øvrige alternativer afprøvet i testen klarede sig også dårligere end referencemalingen. CoatZyme er virkningsmæssigt den, der kommer tættest på referencen, men selv denne malings begroningshæmmende egenskaber er utilstrækkelige.

Idet den anvendte referencemaling anses for den absolutte minimumgrænse for en bundmalings antibegroningsegenskaber, må de afprøvede alternativer, i deres nuværende form, betegnes som utilstrækkelige.

Udviklingerne af de Sol-Gel baserede glaskeramiske bundmalinger i dette projekt bygger på erfaringer fra et tidligere projekt (1), hvor der blev vist lovende muligheder for anvendelse af en Sol-Gel baseret belægning som begroningshæmmende bundmaling. Den fra det tidligere projekt mest lovende belægning manglede dog visse essentielle lakegenskaber såsom god hydrolysebastandighed og UV-stabilitet. I dette projekt har sigtet været at udvikle en lak med samme/bedre begroningshæmmende egenskaber som før observeret, og samtidig at bedre de mere basale lakkarakteristika. Det har vist sig mulig at opnå en lak med rigtig gode karakteristika hvad angår hydrolysebestandighed, UV-stabilitet, fleksibilitet, vedhæftning, m.m. Men det må desværre konkluderes at disse forbedrede basale lakkarakteristika er blevet opnået på bekostning af de begroningshæmmende egenskaber. En mulig forklaring kan være at hydrolysebestandigheden, m.m. er blevet opnået ved en langt højere grad af krydsbindinger i lakken. Krydsbindinger, der er med til at øge lakkens tæthed og dermed også mindske adgang til de begroningshæmmende nanopartikler i lakken.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.