Udvikling i pesticiders belastning af miljøet i perioden 1986 til 2006

1 Baggrund

Siden den første pesticidhandlingsplan blev iværksat i 1986, har der været opstillet mål for reduktion af anvendelsen af pesticider. I Pesticidplan 2004-2009 er målet at nå ned på en behandlingshyppighed på 1,7. Dette mål er bestemt ud fra driftsøkonomiske analyser som den behandlingshyppighed, hvor udgifterne til pesticidforbruget netop opvejes af merudbytte. Det vil sige, at der ikke sprøjtes mere end højst nødvendigt for at opnå de ønskede økonomiske udbytter af de enkelte afgrøder.

Trods forskellige initiativer til reduktion af pesticidanvendelsen steg pesticidforbruget målt som behandlingshyppigheden i de første to år efter planens ikrafttræden i 2004 for at toppe i 2005 med en værdi på 2,32. I 2006 var behandlingshyppigheden reelt set uændret på 2,28.

Kravet til behandlingshyppigheden er baseret dels (som omtalt) på driftsøkonomiske beregninger dels på den grundlæggende antagelse, at for hver pesticidbehandling, der spares, bliver miljøbelastningen lidt mindre.

Pesticidhandlingsplanen skal evalueres i 2008, og den driftsøkonomiske side af sagen vil blive evalueret særskilt.

Der er imidlertid også et ønske om at få kvantificeret pesticiders påvirkning af miljø og natur samt udviklingen af denne påvirkning siden 1990’erne set i lyset af de initiativer, der er iværksat på området. Det formodes, at man på baggrund af en sådan analyse kan sikre det bedst mulige faglige grundlag for beslutning om den videre indsats på området.

En kvantificering af udviklingen i pesticidbelastningen af natur og miljø på landsplan kan for indeværende ikke baseres på detaljerede oplysninger på markniveau, men må baseres på beregninger, der samler oplysninger om anvendelsen af de forskellige pesticidtyper og deres miljøeffekter i så få parametre som muligt. Forskellige risikoindikatorer er vurderet i forbindelse med OECDs arbejde med udvikling af ”risikoindikatorer”, hvor de simple blev fundet lige så velegnede til at vurdere tendenser i udviklingen som indikatorer, der var baseret på mere komplicerede beregninger (OECD 2002).

En af opgaverne i forbindelse med evaluering af Pesticidplan 2004-2009 er at udvikle ”en ny og mere retvisende indikator” for miljøbelastningen end behandlingshyppigheden. Da resultatet heraf endnu ikke foreligger, men da der tidligere er gennemført beregninger af udviklingen i belastningstal for årene 1981-1996 og 1992-2000 (vandmiljø) samt 1992-2002 (terrestrisk miljø), er der i nærværende projekt blevet gennemført tilsvarende beregninger for de mellemliggende år indtil 2006, for hvilket de sidste salgstal forefindes. Herved kan resultaterne af nærværende projekt anvendes til at etablere et samlet billede (i hvert tilfælde for visse parametres vedkommende) for udviklingen siden ikrafttræden af den første pesticidhandlingsplan i 1986. Endvidere undersøges det i hvilken udstrækning, ændringer i pesticiders miljøbelastning kan relateres til de forskellige virkemidler, der er indført i perioden.

 



Version 1.0 September 2008, © Miljøstyrelsen.