Det grønne pesticidregnskab

Bilag E: Projektbeskrivelse for ”Udarbejdelse af grønt pesticidregnskab – Del B”

På baggrund af projektet omhandlende udarbejdelse af de grønne pesticidregnskaber, følger en projektbeskrivelse for et eventuelt opfølgende projekt.

Resume:

Det er projektets formål at bygge videre på erfaringerne opnået gennem projektet vedrørende udarbejdelse af de grønne pesticidregnskaber for herigennem at vurdere systemets potentiale til at optimere landbrugets anvendelse af bekæmpelsesmidler, således at forbruget af pesticider reduceres mest muligt under hensyn til, at lønsomheden i planteproduktionen opretholdes.

Baggrund:

I projektet ”Udarbejdelse af grønt pesticidregnskab” blev det fundet, at 67 % af de medvirkende landmænd så en fordel i at kunne sammenligne deres eget forbrug med det gennemsnitlige forbrug af bekæmpelsesmidler på landsplan, og 72% så en fordel i at kunne sammenligne deres forbrug med måltal for behandlingsindekset.

I projektet blev der endvidere vist, at de grønne pesticidregnskaber kan anvendes til at udpege landbrug med et højere behandlingsindeks end måltallene og landsgennemsnittet. I den efterfølgende analyse af bedrifternes grønne pesticidregnskab var det dog ikke muligt at afgøre, om disse bedrifter havde anvendt en større mængde pesticider, end der var behov for. Det vil derfor være nødvendigt med en nøjere analyse af bedrifter med højt pesticidforbrug eventuelt kombineret med en tættere opfølgning på den enkelte bedrift løbende gennem sæsonen, hvis det skal være muligt med sikkerhed at angive konkrete reduktionsmuligheder.

Som beskrevet i det foregående projekt, har det siden 1993 været et lovkrav, at alle bedrifter over 10 ha udarbejder en sprøjtejournal, såfremt de sprøjter. I projektet blev kvaliteten af de indsamlede sprøjtejournaler fundet at være varierende, hvilket havde stor betydning for troværdigheden af de indsamlede oplysninger. Ved at fokusere på mulighederne i elektroniske sprøjtejournaler er det således målet at udvikle sprøjtejournalerne fra i mange tilfælde at blive opfattet som en byrde, der er pålagt landmanden, til at være et værktøj, der i samspil med de grønne pesticidregnskaber kan give landmanden overblik over sit pesticidforbrug og medvirke til en rationel og optimal anvendelse af bekæmpelsesmidler. Ved at anvende elektronisk indberetning sikres der endvidere en mere rationel datahåndtering, som kan reducere landmandens medgåede tidsforbrug, øge det faglige udbytte af sprøjtejournalen og i mange tilfælde give et lettere gennemskueligt udgangspunkt i en rådgivningssituation.

Projektets indhold:

Formål:

Det er projektets overordnede formål at medvirke til, at landbrugets forbrug af bekæmpelsesmidler ikke bliver højere end nødvendigt. Dette skal ske gennem en vurdering af effekten af indførelse af grønne pesticidregnskaber - med og uden målrettet rådgivning - samt en videreudvikling af konceptet bag de grønne pesticidregnskaber.

Mål:

Projektet har følgende mål:

  • Undersøge hvilke incitamenter der er nødvendige for at landmændene vil benytte de grønne pesticidregnskaber i den daglige driftledelse
  • Videreudvikling af de grønne pesticidregnskaber således at pesticidregnskaberne bliver et operationelt værktøj til optimering af pesticidforbruget
  • Undersøge reduktionspotentialet ved at indføre grønt pesticidregnskab – med og uden målrettet rådgivning - til bedrifter med højt forbrug.

Aktiviteter:

Projektet opdeles i følgende aktiviteter (med uddybning nedenfor)

  1. Fokusgruppe interviews
  2. Udvælgelse af repræsentative landbrugsbedrifter, der skal indberette sprøjtejournaldata
  3. Kampagne for anvendelse af elektronisk indberetning af sprøjteoplysninger
  4. Udvikling af metoder til at identificere indsatsområder, der kan optimere bedriftens pesticidforbrug
  5. Vurdering af forskellige metoder til at inddrage rådgivning i forbindelse med vurderingen af de grønne pesticidregnskaber
  6. Vurdering af reduktionspotentialet ved de grønne pesticidregnskaber
  7. Rapportering
  1. Fokusgruppe interviews

Projektet påbegyndes med afholdelse af et eller flere fokusgruppeinterviews med repræsentative landmænd. I fokusgrupperne skal det afdækkes, hvordan den elektroniske sprøjtejournal og grønt pesticidregnskab kan anvendes i den daglige drift på forskellige typer af landbrug. Desuden skal det undersøges, hvilke incitamenter, der skal til for at sikre, at landmanden vil anvende systemet aktivt, samt hvilke incitamenter, der skal til for at landmanden vil ændre sit pesticidforbrug. Ligeledes skal disse fokusgruppeinterviews anvendes til at målrette efterfølgende kampagner for at få flest mulige landmænd til at anvende systemet.

  1. Udvælgelse af landbrugsbedrifter, der skal indberette sprøjtejournaldata

Efterfølgende udvælges 200 landbrugsbedrifter, der skal føre elektronisk sprøjtejournal over en tre-årig periode. Der stilles som udgangspunkt de samme krav om repræsentativitet til bedrifterne, som i det første projekt. Der udvælges her ejendomme, der overstiger en bagatelgrænse for det dyrkede areal.

De medvirkende landbrugsbedrifter skal elektronisk registrere deres behandlinger løbende gennem hele projektperioden.

De medvirkende landmænd og deres konsulenter vil i projektperioden få fri adgang til elektronisk registreringsværktøjer. Registreringsværktøjet skal være åbent for indtastning fra høstårets start (1.august), så de første behandlinger i efteråret straks kan registreres.

  1. Kampagne for anvendelse af elektronisk indberetning af sprøjteoplysninger

Effekten af forskellige kampagnemetoder til at markedsføre de grønne pesticidregnskaber overfor den enkelte landmand undersøges i denne aktivitet. Eksempler på kampagnemetoder kunne være:

  • Udsendelse af informationsbrev fra Landscentret
  • Introduktion til systemet på landmandens landbocenter, samtidig med at han får lagt markplan.
  • Temaaften i en ERFA-gruppe
  • Andre aktiviteter baseret på resultaterne af fokusgruppeinterviews
  1. Udvikling af metoder til at identificere indsatsområder, der kan optimere bedriftens pesticidforbrug

I dets nuværende form består det grønne pesticidregnskab af to sider, med hhv. en graf og en tabel med forbrug fordelt på bekæmpelsesmiddeltype. Det er således op til landmanden eller konsulenten at tolke resultaterne og komme med eventuelle forslag til ændring af strategi. I forbindelse med dette projekt vil der blive gennemført en målrettet analyse af de indkomne sprøjtejournaldata og de grønne pesticidregnskaber. Det er målet, at der på baggrund af resultaterne skal kunne udledes en række standard kommentarer og vejledninger, som landmanden direkte kan anvende for at optimere sit pesticidforbrug. Det grønne pesticidregnskab udbygges løbende med de forbedringsforslag, som denne aktivitet resulterer i.

  1. Vurdering af forskellige metoder til inddragelse af rådgivningen i forbindelse med vurderingen af de grønne pesticidregnskaber

Sideløbende med at landmænd og konsulenter benytter systemet, skal samspillet mellem konsulenten og landmanden evalueres, både med henblik på at optimere den praktiske anvendelse af værktøjerne, og med sigte på at optimere pesticidforbruget på baggrund af det grønne pesticidregnskab. Det skal især vurderes, hvilken faglig rolle konsulenten skal have i forbindelse med rådgivning af bedrifter med et højt pesticidforbrug.

  1. Vurdering af reduktionspotentialet ved de grønne pesticidregnskaber

De 200 udvalgte landmænds pesticidforbrug følges løbende gennem de tre vækstsæsoner, projektet varer. Halvdelen af bedrifterne med et højt pesticidforbrug i forhold til landsgennemsnittet tilbydes målrettet rådgivning. Efter hver sæson samt ved projektets afslutning analyseres, hvilken indflydelse de udviklede værktøjer har haft på landmændenes forbrug af bekæmpelsesmiddel i forhold til landsgennemsnittet i den tilsvarende periode. Endvidere analyseres effekten af den målrettede rådgivning til bedrifter med et højt pesticidforbrug. Analysearbejdet skal munde ud i en konkret vurdering af de grønne pesticidregnskabers forventede reduktionspotentiale – med og uden målrettet rådgivning.

  1. Rapportering

Der skal udarbejdes en rapport om projektet, der bl.a. skal omfatte følgende:

1. Indledning med beskrivelse af projektets formål, baggrund og dets forventede anvendelse,

2. Generel beskrivelse af de udvalgte ejendomme og de indkomne data,

3. Konklusioner der er relateret til projektets mål og de opnåede resultater,

4. Perspektivering om, hvordan projektets resultater og konklusioner vil kunne indgå i det videre arbejde til implementering af systemet relateret til de grønne pesticidregnskaber på landsplan.

 



Version 1.0 September 2008, © Miljøstyrelsen.