[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøparametre ved flexografisk trykning

5. Diskussion og konklusion

5.1 Introduktion
5.2 Miljømæssige røde flag
5.2.1 Energiforbrug
5.2.2 Råvareforbrug
5.2.3 Miljøeffekter
5.2.4 Sundhedseffekter
5.3 Forbedringsforslag
5.3.1 Energiforbrug
5.3.2 Råvareforbrug
5.3.3 Miljøeffekter
5.3.4 Sundhedseffekter

5.1 Introduktion

Livscyklusvurdering af 3 typer flexoprodukter

Udgangspunktet for denne miljøvurdering af flexografi var, at der skulle foretages livscyklusanalyser (LCA) af de tre forskellige typer af trykfarver: opløsningsmiddelholdige, vandfortyndbare og UV-farver. Det var på forhånd indikeret, at hver af de tre typer har en række miljømæssige fordele og ulemper. Disse kommer til udtryk i forskellige faser i livscyklus, og kan derfor ikke sammenlignes direkte. Anvendelse af opløsningsmiddelholdige trykfarver kan således medføre emission af flygtige organiske stoffer under trykkeprocessen; denne miljøbelastning er til dels fjernet ved anvendelse af vandfortyndbare farver, men disse medfører i stedet en risiko for emission af potentielt miljøskadelige stoffer til vandmiljøet såvel under fremstillingsprocessen som i trykkeprocessen. Endelig er emissionen af flygtige organiske stoffer også begrænset ved anvendelse af UV-farver; men disse udgør til gengæld en risiko for eksponering for allergifremkaldende stoffer. Da LCA er et værktøj, der er egnet til at sammenligne sådanne miljøbelastninger der forekommer i forskellige medier (luft, vand, arbejdsmiljø osv.) og i forskellige faser i livscyklus, blev det fra starten skønnet, at miljøvurderingerne i projektet skulle have form af livscyklusvurderinger.

Indledende definition af metode

I forbindelse med starten af projektet blev der derfor opstillet en LCA-metode, som blev skønnet velegnet til at foretage de i dette projekt nødvendige miljøvurderinger. Denne metode er beskrevet i bilag 1. Da LCA-data af de her relevante produkter ikke er tilgængelige i litteraturen blev der ved opstillingen af metoden taget udgangspunkt i en screeningsmetode udviklet under det Materialeteknologiske Udviklingsprogram (MUP); en metode der er udviklet til at vurdere nye materialer, for hvilke datagrundlaget ligeledes er begrænset. Metoden fokuserer på at opstille en række "røde flag", dvs. udpegning af miljømæssigt potentielt belastende situationer, inden for områderne energiforbrug, råvareforbrug, miljøbelastninger og sundhedsbelastninger.

Datamangel

I løbet af den første del af projektperioden blev der indsamlet en række data ved hjælp af virksomhedsbesøg og spørgeskemaer på virksomheder, der benytter flexografiske trykkemetoder. Bearbejdningen af disse data viste imidlertid, at det ikke var muligt herudfra at beregne/estimere de kvantitative data, som det er nødvendigt at have for at anvende den opstillede LCA-metode. Der er flere grunde til dette:

  • Stort set ingen af de undersøgte virksomheder havde fået foretaget målinger af deres emissioner til miljøet, hverken emissionen til luft, til spildevand eller i arbejdsmiljøet. Dog har to af de ni undersøgte virksomheder rapporteret om tungmetalholdigt spildevand/slam.

  • Der fandtes ingen specifikke energidata for de relevante processer/produkter. Data for energiforbrug er i stort set alle tilfælde en opgørelse af det totale energiforbrug og dette er endda ikke altid opgjort på samme måde. For eksempel er der forskel på om energiforbruget til funktioner eller belysning er medtaget i det totale forbrug. De fleste besøgte virksomheder anvender tillige mere end én trykketeknik, enten i form af flexografisk trykning med såvel vandfortyndbare som opløsningsmiddelfortyndbare farver eller i form af andre trykketeknikker end flexografi. På grund af alle disse usikkerheder har det derfor ikke været muligt at give et estimat for energiforbrug for trykning med hver af de tre forskellige typer af trykfarver.

  • Diversiteten mellem de besøgte virksomheder har også gjort det meget vanskeligt at opstille en præcis funktionel enhed. Som konsekvens heraf er det valgt at relatere de kvantitative data fra virksomhedsbesøgene til to forskellige funktionelle enheder, hver med sine fordele og ulemper. Disse to er hhv.: 1) Trykning på 1 m2 substrat med den gennemsnitlige trykintensitet, den pågældende virksomhed har. 2) Fuldtonetryk med én farve på 1 m2. Som opgørelserne viser er der for visse en rimelig overensstemmelse mellem data relateret til hver af disse to funktionelle enheder, mens der for andre data er store forskelle.

Revision af vurderingsmetode

Som konsekvens af, at det derfor ikke var muligt fuldstændigt at anvende den opstillede LCA-metode blev det derfor besluttet, at fokusere miljøvurderingen på de miljø- og sundhedsmæssige forhold i livscyklus, primært baseret på effekterne af de involverede stoffer men med inddragelse af de kvantitative data om emissionernes størrelse som det har været muligt at finde i litteraturen. Disse vurderinger er baseret på typerecepter (specificeret i kapitel 2) for hver af de tre typer trykfarver suppleret med en række generelle karakteristika for disse.

Udpegning af røde flag

Resultatet af denne vurdering er således udpegning af en række "røde flag" inden for anvendelsen af hver af de tre typer af trykfarver samt forslag til forbedringer. Derimod giver vurderingen ikke grundlag for at udpege én af de tre typer som den miljømæssigt absolut bedste; men dette har heller aldrig været sigtet med projektet. Dette synspunkt understøttes også af, at en undersøgelse af bilmalinger (Hazel, 1994) fandt at anlægsspecifikke forskelle i emissioner mellem anlæg, der anvendte samme type maling, oftest var lige så store som forskellene imellem de forskellige typer.

Forbedringsforslag

Forbedringsforslagene er i høj grad rettet mod de forhold, som trykkerierne selv har umiddelbar indflydelse på, f.eks. indretning af processen og valg af specifikke trykfarver inden for den eller de typer, man benytter sig af. Den tilgængelige viden om de miljømæssige effekter af UV-hærdende trykfarver er så begrænset, at det ikke er muligt at sikre en miljømæssigt optimal proces. Derimod kan det konkluderes, at anvendelse af opløsningsmiddelbaserede trykfarver kan være lige så miljømæssigt attraktivt såfremt de nævnte forbedringer indføres.

5.2 Miljømæssige røde flag

5.2.1 Energiforbrug

Stor variation

Opgørelsen af energiforbrug i kapitel 3.2 viser, at energiforbruget ved flexografisk trykning varierer mellem 0,03 og 0,34 kWh/m2 substrat. Det gennemsnitlige energiforbrug er 0,1 kWh/m2 substrat. Det er meget svært at uddrage nogle konklusioner omkring de observerede forskelle, men man kan med stor forsigtighed foreslå, at energiforbruget ved trykning med vandfortyndbare trykfarver ligger i den høje ende, hvorimod energiforbruget ikke ser ud til at afhænge af, hvorvidt der trykkes på papir eller plast.

Energiforbrug væsentlig parameter

Det er en generel erfaring fra LCA-vurderinger, at energiforbruget og de derfra stammende emissioner for mange produkters vedkommende udgør langt det væsentligste enkeltbidrag til den samlede miljøbelastning. Hvorvidt dette også er tilfældet for de her betragtede produkter har det som ovenfor beskrevet ikke været muligt at afgøre. En indikation af, at energi formodentlig er en vigtig parameter også for tryksager haves fra et LCA-studium af automobilmalinger. Der indgik både vandfortyndbare og opløsningsmiddelbaserede malinger i studiet, og én af konklusionerne var, at de energirelaterede emissioner var relativt store i forhold til emissionen af miljø- og sundhedsfarlige stoffer fra råvarer og produkter (Hazel, 1994).

5.2.2 Råvareforbrug

De væsentligste råvareforbrug i trykkeprocessen er substratet og trykfarverne.

Spildprocent af substrat

Der spildes en del af substratet ved trykning i form af afklip eller fejltryk. Spildprocenten varierer fra 4-40% og ligger gennemsnitligt på ca. 10%. Dette stemmer overens med tidligere undersøgelser af trykkerier (Seedorff, 1991). Nogle af de undersøgte virksomheder sender substratspild af papir til genbrug, mens dette ikke ses for plastmaterialernes vedkommende. En forsigtig konklusion på dataene fra virksomhedsbesøgene er, at substratspildet er størst på etikettrykkerier.

Trykfarveforbrug og -spild

Et trykkeri har oplyst at ca. 15-20% af trykfarveforbruget er genbrug af de opløsningsmiddelbaserede trykfarver. Ved at beregne virksomhedernes spild af trykfarve fremkommer et nuanceret billede. Spildprocenterne er fra 10% op til 40% spild med et gennemsnit på 22%. En enkelt virksomhed har oplyst at spildprocenterne er ligeligt fordelt mellem vandfortyndbare og opløsningsmiddelholdige trykfarver. I miljøprojekt nr. 169 angives et trykfarvespild på 5-20% for forskellige trykkerier (Lauritsen, 1991). Dataene fra virksomhedsbesøgene tillader desværre ikke at sammenligne trykfarvespildet for de forskellige trykfarvetyper. Ud fra en teknisk indgangsvinkel kan det estimeres, at spildet er større for vandfortyndbare typer end for de opløsningsmiddelbaserede. Dette skyldes, at vandfortyndbare trykfarver kan blive ødelagt ved fordampning af opløsningsmidler idet forholdet mellem mængden af vand og af cosolventer ændres, hvorimod opløsningsmiddelholdige produkter, hvorfra en del af opløsningsmidlet er fordampet, umiddelbart kan fortyndes til den rette viskositet.

5.2.3 Miljøeffekter

På baggrund af gennemgangen af miljøeffekterne af de involverede stoffer kan følgende områder udpeges som værende dem, der udgør de væsentligste miljøbelastninger:

  • Emission af flygtige organiske stoffer (VOC). Virksomhedsgennemgangen har vist, at en del virksomheder udleder disse forbindelser urenset til luften, selv om der også er virksomheder, der foretager en rensning. Til trods for, at vandfortyndbare trykfarver også indeholder flygtige organiske forbindelser, er det de opløsningsmiddelholdige, som udgør den største belastning. Dette skyldes, at mængden af opløsningsmidler i de opløsningsmiddelholdige er langt større (ca. 60% i forhold til ca. 5%).

  • Udledning af indholdsstoffer i vandfortyndbare trykfarver til vandmiljøet. Som det fremgår af gennemgangen af effekterne indeholder vandfortyndbare trykfarver en række stoffer, der må betegnes som miljøbelastende. Hertil kommer, at pigmenterne i farverne som nævnt også kan indeholde en række miljøbelastende stoffer. De to øvrige typer af trykfarver indeholder også komponenter, der er miljøbelastende, men for disses vedkommende er risikoen for, at stofferne udledes med spildevandet langt mindre. Dette vil kun ske ved uheld eller ved bevidst omgåelse af miljøkrav. For de vandfortyndbare trykfarver gælder imidlertid, at en række virksomheder fuldt lovligt udleder spildevand fra rengøringsprocesserne til kloakken, evt. efter en forudgående rensning internt på virksomheden. Det er imidlertid ikke i tilstrækkelig grad belyst, i hvor høj grad dette er et miljømæssigt problem, og dette er ikke muligt på det foreliggende grundlag i herværende projekt. Ligeledes kan der sættes spørgsmålstegn ved, om membranfiltrering er den mest egnede metode til at fjerne miljøfremmede stoffer af de her relevante typer fra spildevandet. Det er således vist, at denne rensningsform ikke er tilstrækkelig til at reducere mængden af de nitrifikationshæmmende stoffer, som indvirker negativt på de processerne i biologiske rensningsanlæg (TEM, 1994).

  • Den utilstrækkelige viden om såvel kemiske som miljømæssige karakteristika af indholdsstofferne i UV-trykfarver er så stor, at det i sig selv vurderes at være et problem.

5.2.4 Sundhedseffekter

Opløsningsmiddelholdige produkter

Som det fremgår af gennemgangen af de sundhedsmæssige effekter af indholdsstofferne i de tre typer af trykfarver er der en række stoffer, der er vurderet som sundhedsfarlige. For de opløsningsmiddelholdige farvers vedkommende drejer det sig primært om selve opløsningsmidlerne. Der er et stort spektrum af muligheder for at reducere emissionerne af disse til såvel arbejdsmiljøet som det ydre miljø. Selv om det ikke i alle tilfælde gøres i praksis skulle det således være muligt ved hjælp af velkendte teknikker at nedbringe emissionerne af disse stoffer så meget, at det ikke medfører helbredsproblemer hverken i arbejdsmiljøet eller det ydre miljø. Blødgøreren dibutylphthalat i opløsningsmiddelbaserede trykfarver er også udpeget som sundhedsfarlig. Imidlertid er de sundhedsmæssige effekter af de øvrige typer af mulige blødgørere dårligt belyst, så det er ikke på det foreliggende grundlag muligt at vurdere, hvilke der bør foretrækkes.

Vandfortyndbare produkter

Med hensyn til de vandfortyndbare trykfarver indeholder disse også en række stoffer, der anses for at være sundhedsfarlige, især i form af irritation eller allergi. De udpegede stoffer optræder imidlertid i forholdsvis små mængder i produkterne, så eksponeringen vurderes at være begrænset. Stoffernes tilstedeværelse vurderes således primært at udgøre et potentielt arbejdsmiljøproblem, idet det skønnes, at de ikke emitteres til det ydre miljø i mængder, der udgør et sundhedsmæssigt problem. Mængderne af de sundhedsskadende stoffer i trykfarverne er som nævnt begrænset, så også for denne types vedkommende skulle det være muligt ved passende foranstaltninger at undgå helbredsproblemer. Herudover bør der gøres en indsats for at undgå anvendelsen af de mest sundhedsskadelige stoffer, et område der også er udpeget som en forbedringsmulighed i en livscyklusanalyse af vandfortyndbare malinger baseret på alkyd-emulsion (Ophus, 1994).

UV-farver

For UV-farvernes vedkommende er billedet mere broget. En lang række af de monomerer der indgår er stærkt irriterende og/eller allergifremkaldende og udgør således et potentielt arbejdsmiljøproblem. Dette gælder ligeledes gruppen af fotoinitiatorer. Der anvendes potentielt så mange forskellige stoffer, at det som for miljøeffekternes vedkommende er et problem i sig selv. Specielt er grundlaget for at udpege visse stoffer som havende specielt lavt potentiale for at være allergifremkaldende begrænset.

5.3 Forbedringsforslag

5.3.1 Energiforbrug

Til trods for, at det ikke har været muligt at afgøre, hvor stor en del af den samlede miljøbelastning gennem livscyklus udgør, er det generelt sådan af, at en nedbringelse af energiforbruget er et væsentligt område at sætte ind på.

Det har som konsekvens af datamanglen heller ikke været muligt at udpege den eller de processer, der er mest energiforbrugende. Alligevel skal et par processer diskuteres nærmere. Det drejer sig først og fremmest om den tørring der er nødvendig, når man trykker vandfortyndbare produkter på plastsubstrater. Tørring er også nødvendig ved anvendelse af opløsningsmiddelholdige produkter på sådanne substrater. Imidlertid kræver det generelt ca. 3 gange så meget energi at fordampe vand som at fordampe opløsningsmidler, og på grund af forskellene i sammensætning af de to typer af produkter regner man generelt med, at tørrekapaciteten skal være dobbelt så stor, når der trykkes med vandfortyndbare produkter (TEM, 1994). Det er imidlertid muligt at forbedre sin tørrekapacitet væsentlig ved to former for tiltag:

  • Hensigtsmæssig udformning af tørrehoven og de nødvendige kanaler

  • Recirkulation af den varme luft

UV-hærdningen medfører formodentligt også et ikke uvæsentlig energiforbrug. Ved anvendelse af "kolde" lamper, som er den seneste udvikling, anvendes 100 W/cm banebredde/farveværk. Producenterne anbefaler at der ved normal produktion anvendes 2/3 af denne effekt, dvs. ca. 70 W/cm banebredde/farveværk.

Med hensyn til opløsningsmiddelholdige trykfarver skal der tillige fokuseres på indholdet af opløsningsmidler. Opløsningsmidler er fremstillet ud fra råolie eller evt. andre typer af fossilt brændsel. Selve energiindholdet i opløsningsmidlet bidrager således til det samlede energiforbrug, idet den mængde fossilt brændsel, der er anvendt som råvare jo ikke kan anvendes til udvindelse af energi. Det energiindhold, som råvarerne repræsenterer kan i nogle tilfælde nyttiggøres (som det f.eks. sker ved afbrænding af plast, der er en anden råvare baseret på råolie), og i så tilfælde fraregnes denne energigevinst i det samlede energiforbrug. Det energiindhold, som opløsningsmidlerne repræsenterer kan derfor reduceres ved to typer af tiltag:

  • Begrænsning af emissionen ved kilden

  • Opsamling af de emitterede flygtige stoffer med efterfølgende udnyttelse af energiindholdet

5.3.2 Råvareforbrug

Begrænsning af de væsentligste årsager til forbrug og spild af råvarer i trykkeprocessen kan ske ved en række tiltag:

  • Styring af trykkeprocessen, således at mængden af substratspild ved indkøring og fraklip begrænses mest muligt.

  • Bortskaffelse af papirspild (og evt. andre substrattyper) til genbrug. Hvor dette ikke er muligt bør spildes bortskaffes ved forbrænding med efterfølgende energiudnyttelse.

  • Genanvendelse af farverester og spild.

  • Omhu ved tømning af såvel emballager som farvekar, således at så meget trykfarve som muligt opsamles og genanvendes.

  • Genpåsætning af emballagelåg umiddelbart efter, at den nødvendige mængde er fjernet, således at ødelæggelse af farven på grund af fordamning eller kontaminering undgås.

En række af disse tiltag er tillige relevante som forbedringsforslag også ved fremstillingen af trykfarver.

5.3.3 Miljøeffekter

På baggrund af de udpegede væsentligste problemer kan følgende forslag til tiltag udpeges:

  • Mere detaljeret vurdering af de miljømæssige effekter af de stoffer, der forekommer i vandfortyndbare flexofarver. Et sådant arbejde er allerede igangsat, idet der igangsat et Renere Teknologiprojekt med titlen "Miljøoptimering ved anvendelse af vandfortyndbare flexofarver", der har dette sigte.

  • Vurdering af UV-hærdende trykfarver og lakker i et samlet miljøperspektiv, herunder specielt mere kendskab til karakteristika ved indholdsstofferne i UV-farver. Området er i så stærk vækst, at det er endog overordentligt vanskeligt at få identificeret typiske indholdsstoffer og de tilfælde hvor oplysninger om identitet er tilgængelig er den tilgængelige miljømæssige viden stærkt begrænset. Man kan imidlertid ikke nærme sig løsningen af dette problem uden at have nær kontakt med én eller flere producenter, noget der ikke har været muligt inden for rammerne af herværende projekt.

5.3.4 Sundhedseffekter

Med udgangspunkt i opsummeringen af de væsentligste belastninger ovenfor kan der opstilles følgende forslag til tiltag:

  • Anvend de allerede kendte metoder til at nedbringe belastningen i arbejdsmiljø og det ydre miljø med organiske opløsningsmidler mest muligt

  • Tilrettelæg arbejdet med vandfortyndbare trykfarver således, at risikoen for sundhedsproblemer i form af irritation og allergi fjernes eller minimeres

  • Håndter alle UV-hærdende trykfarver som om der er en reel risiko for at blive sensibiliseret

  • Undgå anvendelsen af UV-trykfarver, der indeholder de i afsnit 4.5.1 nævnte monomerer

Ud over disse tiltag bør det fra myndighedsside overvejes, hvorvidt arbejde med UV-trykfarver skal være omfattet af den samme type af tvungen oplæring, som arbejde med epoxy- og polyurethanprodukter.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]