[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Affald 21

E 16 Plast

E 16.1 Status
E 16.2 Fremtidige initiativer
E 16.3 Regulering
E 16.4 Kapacitet
E 16.5 Miljøvurdering
E 16.6 Betydning for nationale myndigheder
E 16.7 Betydning for kommunale myndigheder

Miljøproblem

Plastaffald udgør en ikke fornybar ressource, som kan udnyttes bedre end tilfældet er i dag.

Initiativer

Undersøgelse af eksisterende metoder til at indsamle, sortere og behandle plast

E 16.1 Status

Mål år 2004

  • øge genanvendelsen af plast

For Danmark opgøres behovet for plast til ca. 420.000 tons og affaldsmængden til ca. 240.000 tons i 1996.43 Mængden af plast i affaldet vurderes at være lavere end forbruget, fordi det indgår i mange produkter med meget lang levetid så som vand-, kloak-, el-, telefon- og fjernvarmeledninger og bygningsdele.

Forbruget af plastemballager i 1995 er opgjort til ca. 150.000 tons.

Plast udgør ca. 7% af dagrenovationen, det svarer til ca. 120.000 tons i 1996 - heraf er plastemballagen den mest dominerende del svarende til 90.000 tons. Stort set al den plast, der ender i dagrenovationen, går til forbrænding.

Der blev i 1996 genanvendt ca. 29.000 tons plast - heraf var knap 13.000 tons emballageaffald fra erhverv.

 Image79.gif (3687 bytes)

Det må forventes, at der er en del plast i den brændbare del af affaldet fra erhvervsvirksomheder (institutioner, handel og kontor samt fremstilling) - men der foreligger ingen opgørelser af plastindholdet i disse fraktioner.

Det vurderes, at der i alt går 190.000 tons plast til forbrænding om året.

Endelig findes plast i to miljøbelastende affaldsfraktioner - PVC- og shredderaffald. Der henvises til bilag E17 og E20.

Danmark vil nå minimumskravet i emballagedirektivet, således at minimum 15% af emballageplasten (ca. 22.500 tons) genanvendes i år 2001.

Der findes en række barrierer for genanvendelse af plast:

  • Der findes mange forskellige plasttyper, som omfatter flere forskellige typer polymerer, ofte med varierende typer stabilisatorer m.m. Genanvendelse af plast på et højt miljømæssigt niveau kræver derfor, at plasten er sorteret ud i rene fraktioner.
  • Kun eksperter kan skelne imellem de forskellige typer plast.
  • Meget af plastaffaldet genereres af mange små affaldsproducenter - især husholdningerne - hvilket gør sortering/indsamling vanskelig og ressourcekrævende.
  • Plast, der anvendes som emballagemateriale for især flydende produkter, optager i større eller mindre grad stoffer fra disse produkter, således at genanvendelse af plasten er begrænset af bl.a. disse stoffers lugt, smag og toksikologi.

Når Danmark primært har satset på at nå EU-målet ved at genanvende transportemballageplast, skyldes det, at det er lettest at overkomme disse barrierer i forbindelse med transportemballager, da der typisk er tale om større, renere og mere homogene fraktioner.

E 16.2 Fremtidige initiativer

Midler

  • mulighed for separat aflevering af plastdunke

I 1999-2000 skal det undersøges, om der er udviklet sorteringskriterier, indsamlingsmateriel og især behandlingsmetoder, som kan sikre afsætningsmuligheder for og en miljømæssig hensigtsmæssig genanvendelse af plastflasker og -dunke. En sådan genanvendelse finder i øjeblikket kun i meget ringe omfang sted i Danmark. Den findes i f.eks. Tyskland - men de miljømæssige fordele kendes ikke præcist, ligesom det er usikkert i hvilken udstrækning de udenlandske erfaringer kan overføres til danske forhold.

På baggrund af disse undersøgelser vil det blive pålagt kommunerne fra år 2002 at give borgerne mulighed for at sortere de relevante emballager ud og aflevere dem til genanvendelse.

E 16.3 Regulering

Kommunerne er i følge Affaldsbekendtgørelsen44 forpligtede til at sikre genanvendelse af transportemballager af plast fra erhvervsvirksomheder. Denne forpligtelse skal ses i forlængelse af Transportemballageaftalen, som blev indgået mellem Miljøministeriet, Dansk Industri, Plastindustrien i Danmark og Emballageindustrien i 1994. Ordningerne forventes at resultere i en forøget genanvendelse af plastfolier på ca. 10.000 tons i år 2001 i forhold til 1996-tallene.

En kommende genanvendelsesordning for plastflasker og -dunke vil forudsætte en ændring af affaldsbekendtgørelsen.

E 16.4 Kapacitet

Det vurderes, at den nødvendige kapacitet til oparbejdning af transportemballager og andre homogene fraktioner af plastfolier findes i Danmark.

Kapaciteten til oparbejdning af plastflasker og -dunke kendes ikke, men en kortlægning af denne vil indgå i ovennævnte undersøgelse af mulighederne for at iværksætte genanvendelse af disse fraktioner.

E 16.5 Miljøvurdering

Plast er sædvanligvis fremstillet på basis af olie, der er en ikke-fornybar ressource. Konverteringen af olie til plast er forbundet med et væsentligt energiforbrug. Forbruget af olie er tæt på 2 kg pr. 1 kg produceret plast. Genanvendelse af plast, hvor virgin plast erstattes af genvundet plast, medfører således en væsentlig miljøgevinst.

Ved forbrænding af plast forsvinder den energi, der er bundet til konverteringen af olie til plast. Energiudnyttelse af plast i konventionelle affaldsforbrændingsanlæg giver en dårlig udnyttelse af plastens brændværdi, da der kun opnås elproduktion på 20-25% af den indfyrede energi.

Hvis en væsentlig del af affaldsplasten ikke kan genanvendes og heller ikke kan undgås, bør det overvejes, om plast med fordel kan udsorteres med henblik på energiudnyttelse på særlige anlæg, der sikrer en optimal udnyttelse af plastens brændværdi - således at det kun er konverteringen fra olie til plast, der giver et tab i ressourceudnyttelsen.

E 16.6 Betydning for nationale myndigheder

Affaldsbekendtgørelsen skal ændres ved årsskiftet 2000/2001, når undersøgelserne om plastgenanvendelse er afsluttet.

E 16.7 Betydning for kommunale myndigheder

Kommunerne skal i deres kommende planlægning tage højde for, at det fra 2002 vil blive krævet, at borgernes skal sikres mulighed for at aflevere visse flasker og dunke af plast til genanvendelse - f.eks. på containerpladser.

________________________

43 Kilde: Den europæiske sammenslutning af plastproducenter, APME, udarbejder årligt en statistik over forsynings- og affaldsmængder af plast i Europa, som angiver en affaldsmængde på 219.000 tons ren plast excl. tilsætningsstoffer i Danmark i 1996. Da plast gennemsnitligt tilsættes 10% fyld- og hjælpestoffer, vurderes affaldsmængden at være 240.000 tons.

44 I § 36 med virkning fra 1. juli 1998.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]