[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Affald 21

Forord

Forord
Læsevejledning

Forord

Hver dag året rundt skabes cirka syv kg. affald pr. dansker. Det er en stor opgave at sikre, at dette affald samles ind, behandles på den rigtige måde og i størst muligt omfang genanvendes. Men det er ikke en uoverkommelig opgave.

De seneste års erfaringer på affaldsområdet har vist os, at det nytter noget. Vi har opnået en række flotte resultater, selvom det ikke skal være nogen hemmelighed, at vi stadig står overfor vigtige udfordringer.

Vi har nået de overordnede mål, der blev fastlagt i Handlingsplan for affald og genanvendelse 1993-97. F.eks. var den samlede genanvendelse i 1997 allerede 9% over målsætningen for år 2000, og samme år var deponeringen reduceret mere end målet for år 2000.

I 1997 indførte regeringen et stop for deponering af alt forbrændingsegnet affald. Det har været en stor succes, som har betydet, at der flyttes mere affald fra deponering til forbrænding. Når affald, der før blev smidt på lossepladserne, forbrændes, udnytter vi energien i affaldet, samtidig med at vi slipper for at have en masse affald liggende på vores lossepladser, som fylder, lugter og kan true grundvandet.

Vi er altså nået langt, men vi skal længere. Et vigtigt mål i fremtiden bliver at få flyttet affald fra forbrænding til genanvendelse. Forbrænding er bedre end deponering på lossepladserne, men på sigt er målet endnu mere genanvendelse. Det gælder f.eks. genanvendelse af papir, pap, organisk dagrenovation og elektronikaffald. Vi skal også flytte affald direkte fra deponering til genanvendelse, hvilket f.eks. skal ske med dele af industriaffaldet (støberiaffald).

Et andet aspekt, der fremover skal mere fokus på, er kvaliteten i affaldsbehandlingen. Vi har indtil nu primært set på begrænsning af affaldsmængderne, øget genanvendelse og reduceret deponering. Dette er stadig vigtigt, men det skal suppleres af mere kvalitative elementer, hvor udnyttelse af affaldets ressourcer, kvalitet i behandlingen og en større indsats mod de miljøbelastende stoffer i affaldet kommer i fokus.

Affald 21 blev den 28. januar 1999 debatteret i Folketinget. Debatten viste, at der var bred politisk enighed om de overordnede sigtelinier i Affald 21. Dette finder jeg meget positiv.

Affald 21 sætter dagsordenen for fremtidens affaldshåndtering i Danmark. Planen indeholder den overordnede strategi på affaldsområdet samt en lang række nye initiativer, som skal gennemføres i perioden 1998-2004. Samlet skal planen være med til at sikre en langt bedre og mere effektiv affaldshåndtering, end den vi kender i dag.

Affald 21 er også en udmelding til kommunerne om de initiativer, der skal iværksættes i de kommende år, og som kommunerne skal tage højde for i den næste generation af kommunale affaldsplaner.

Mange borgere og virksomheder vil gerne være med til at øge genanvendelsen i vores samfund. De fleste vil gerne deltage i forskellige affaldsløsninger, og dette engagement vil være centralt i Affald 21 - til glæde for såvel miljø som økonomi.

Svend Auken,
Miljø- og energiminister

 

Læsevejledning

Kapitel 1-3 indeholder den overordnede beskrivelse af planens strategi og initiativer.

I kapitel 1 præsenteres hovedelementerne i affaldsplanen. I kapitel 2 omtales grundprincipperne i den danske regulering og organisering af affaldsområdet. Kapitel 3 indeholder en kort gennemgang af planens initiativer til øget genanvendelse, mindsket ressourceforbrug, øget kvalitet i genanvendelsen/behandlingen samt reduceret deponering. Initiativerne skal gennemføres i perioden 1998-2004. Initiativerne er gennemgået for alle affaldssektorer, og de specifikke fraktioner er nævnt under de mest relevante sektorer.

Resten af planen består af en række bilag, der indeholder en gennemgang af de enkelte emner. Affaldsplanen - og navnlig bilagene - er opbygget som et opslagsværk, hvorfor der kan forekomme gentagelser.

Bilag A om regulering indeholder en gennemgang af virkemidlerne, der anvendes i den danske affaldsmodel. Desuden omtales EU-reguleringen på affaldsområdet.

Bilag B om affaldsmængder, teknologiudvikling og datagrundlag omfatter en status for affaldsmængderne i 1997 samt de seneste års udvikling i affaldsmængderne. Endvidere berøres behovet for teknologiudvikling på affaldsområdet, og nye initiativer til forbedring af datagrundlaget på affaldsområdet, herunder udbygning af ISAG, præsenteres.

Bilag C om kapacitet omfatter en gennemgang af kapaciteten på forbrændingsanlæg, deponeringsanlæg og behandlingsanlæg for farligt affald.

I bilag D og E er hver sektor og fraktion gennemgået: Status for 1997, målsætninger for 2004, initiativer til opfyldelse af målet, den nuværende regulering af området, en miljømæssig og økonomisk vurdering af initiativerne samt betydningen for de nationale og de kommunale affaldsmyndigheder. Desuden er kapaciteten for behandling af den pågældende fraktion omtalt.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]