Sociale aspekter i grønne job

5. Grøn og social forvandling til det rummelige arbejdsmarked

Miljø giver livskvalitet og job
Perspektiver i bæredygtig arbejdsmarkedsintegration
Projekt "Bæredygtig Arbejdsmarkedsintegration"
Virksomheder tør ikke love varig beskæftigelse
Stor interesse hos AF, fagbevægelsen og a-kasserne
De konkrete resultater


Den endeløse aktivering skal brydes med utraditionel tænkning - udstødning fra arbejdsmarkedet skal vendes til bæredygtig udvikling - både for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet. I Nordjylland vil Revalideringscentret Binderup kombinere indsatsen mod den stigende arbejdsmæssige og sociale udstødning med en målrettet indsats for et bedre miljø.

Miljø giver livskvalitet og job

For revalideringscentret i Binderup i Nordjylland kan agenda 21 være en døråbner til virksomhederne, når langtidsledige skal have kontakt med arbejdsmarkedet. Ideen i projekt "Bæredygtig arbejdsmarkedsintegration" er at lade kursisterne gennemgå 24 ugers undervisning og træning med miljø og livskvalitet i centrum. Kurset følges op med 6 måneders jobtræning - der gerne skulle ende med fastansættelse. Der er mange tanker og perspektiver i projektet, men den indledende fase af projektet er gået langsommere end forventet.

Projektleder Leif Mortensen og projektleder Knud R. Poulsen er ankerpersonerne i projekt "Bæredygtig arbejdsmarkedsintegration" på Revalideringscenter Binderup. Projektet har fået bevilget i alt 909.800 kroner fra Den Grønne Jobpulje.

Revalideringscenter Binderup er en amtslig institution i Nordjyllands Amt, som tilbyder arbejdsprøvninger og erhvervsmæssigt og personligt afklarende kurser til sygedagpengeog kontanthjælpsmodtagere fra kommuner i Himmerland. Desuden tilbyder centret beskyttet beskæftigelse til førtidspensionister, længerevarende pædagogiske tilbud til særlige grupper af unge og specielt tilrettelagte forløb for folk med nedsat erhvervsevne.

Perspektiver i bæredygtig arbejdsmarkedsintegration

- Op gennem 90'erne har vi aktiveret og aktiveret de ledige - men giver det nye arbejdspladser? spørger projektleder Leif Mortensen retorisk og fortsætter:- Samtidig er der mangel på arbejdskraft til grønne opgaver på mange områder. Vores mål er at gøre det rummelige arbejdsmarked både grønt og socialt.

- Vi ser en samfundsudvikling, hvor kursen er destruktiv med nedbrydning af både mennesker og natur.
Det er meningsløst at lade en million mennesker stå uden for arbejdsmarkedet. Men det grønne fanger de fleste. Vi tror, at kombinationen af Agenda 21 og Aktivering kan skabe plads til flere på arbejdsmarkedet,
siger holdleder Knud R. Poulsen.

Projektet har baggrund i AMI- kurser, der viste, at det er vanskeligt for de langtidsledige at opnå kontakt med arbejdsmarkedet. Langtidsledighed er en rutschetur mod social udstødning, selv om de samme mennesker har masser af ressourcer. Det er erfaringen, at mange år uden for arbejdsfællesskabet giver et liv uden mening og isolerer og fastlåser de ledige i passivitet og afmagt. Desuden er det Knud R. Poulsens erfaring, at næsten ingen får fast job efter privat jobtræning. Det kan dog ikke dokumenteres statistisk. Knud R. Poulsens fornemmer, at Agenda 21 her kan være en døråbner i forhold til virksomhederne.
- For der er ikke den virksomhedsejer, der ikke vil spare på ressourcerne - det er ved at slå igennem, at der skal gøres noget.

Knud R. Poulsen har i et interview til Information forklaret, at "Det handler om mennskesyn. Vi er ligeglade med folks svagheder, vi fokuserer på, hvad de kan og vil. Men når kursisterne møder op her hos os, er de enormt fokuseret på deres egne svagheder. Arbejdsformidlingen har igen og igen fortalt dem, hvad de ikke kan. Det skal vi bort fra. Vi vil gå fra ego- til økobevidsthed" (Information, 4. juni 1999).

Projekt "Bæredygtig Arbejdsmarkedsintegration"

Projektet består af et 1 år langt undervisnings- og træningsforløb. Der lægges ud med et 24 ugers kursus. Kurset skal bidrage til at gøre den enkelte bevidst om egne muligheder og ansvar og kvalificere deltagerne til konkret miljøarbejde. Miljø og livskvalitet er i centrum. Målet er både at øge den enkelte kursists livskvalitet og fremme virksomhedernes miljøindsats. Derfor bliver kursusperioden fulgt op med 6 måneders jobtræning, hvor Leif Mortensen og Knud R. Poulsen er tovholdere.

I ansøgningsmaterialet er opstillet en projektplan for en deltager:

Uge 1- 6,9,18-19

Undervisning på Binderup
• Indføring i Agenda 21
• Hvad er bæredygtighed?
• Valg og aftale med trænings- og arbejdsplads
• Miljø- og Agenda 21 kursus

Uge 7,8,10-12,15-17, 20-25

Ude i virksomheden / institutionen
• Konkret miljøarbejde
• Indsamle erfaring, registrering

Uge 13-14

Undervisning på VUC i EDB

Uge 24

Etablering af jobtræning

Uge 1-8,11-18,21-26

Jobtræning i virksomhed / institution
• Konkret miljø- og energiarbejde

Uge 9-10, 19-20

AMU kurser
• Energispareforanstaltninger
• Arbejdsmiljø
• Grønne regnskaber
• Byøkologi

Uge 24

Afslutning, evaluering, ansættelse

                  


Centrets har erfaret, at én gennemgående person, der kender alle parter godt, er vigtig for at bevare tillid og tryghed i forløbet. Den funktion har tovholderne. For den enkelte deltager er målsætningen at blive ansat i virksomheden - offentligt eller privat - som miljøarbejder. Kombinationen af undervisning og arbejdstræning skal give den enkelte kursist forståelse for det nødvendige i løbende, livslang uddannelse og kvalificering.

Knud R. Poulsen forklarer, at det lange forløb for den enkelte kursist på et år er en vigtig pointe i projektet.
- Det typiske aktiveringsforløb bliver gennemført på 6 måneder. Det giver det problem, at de aktiverede aldrig får en horisont på mere end et halvt år. Det længere forløb med udsigt til arbejde i projekt "Bæredygtig arbejdsmarkedsintegration" giver kursisterne mod, nye kompetencer og selvværd. Der er faktisk tale om en forvandlingsproces.

Det 24 ugers kursus kommer langt omkring i kvalificeringen af kursisterne: Personlige agenda-21 handlingsplaner, undervisning om samfundsforhold, miljø, sundhed, EDB og personlig udvikling. De 24 uger skal veksle mellem teori og praktik i Binderup og praktik i virksomheden.

Den enkelte kursist skal gå fra passiv til aktiv, fra trist til glad, fra ensom til engageret, fra uduelig til duelig. Projektlederne har erfaret, at målgruppen er særdeles motiveret for aktiviteter, der giver mening, og som kan bane vej til selvforsørgelse. Gennem arbejdet med bæredygtighed i bred forstand vil deltagerne opleve, at der er mening med dagligdagen, og at det er muligt at bidrage til samfundshusholdningen. Det giver livskvalitet og et bedre selvværd, der kan hjælpe kursisterne til varig beskæftigelse.

Virksomheder tør ikke love varig beskæftigelse

Samarbejdet med virksomheder og institutioner giver mulighed for at nedbryde mange af de fordomme, der kan opstå i virksomhederne omkring langtidsledige og deres arbejdsevner. Dialog, vejledning, pædagogisk indsats og det praktiske samarbejde mellem Revalideringscentret, kursisten og virksomheden kan bidrage til at synliggøre ressourcerne hos den ledige og det bæredygtige i at lave en varig arbejdsplads. Virksomheder og institutioner, der deltager i projektet vil opleve besparelser på energiområdet og forbedringer for miljø og arbejdsmiljø. Det illustreres konkret gennem et grønt regnskab, der kan være et kontant argument for virksomheden. Virksomheder, der både påtager sig et socialt ansvar og styrker sit grønne image, kan få fordele på markedet.

Direktør Verner Bonde fra VB Trucks A/S i Støvring har en person i jobtræning. VB Trucks laver primært servicering og salg af gaffeltrucks. Jobtræningsforløbet består primært i at gøre udtjente maskiner klar til ophug, men der er også en del andre opgaver. Verner Bonde er tilfreds med samarbejdet med Binderup, og fortæller, at han siden sommer har holdt et enkelte møde med centret, hvor projektet blev gennemgået.
- Som det ser ud i dag er der udmærkede chancer for varig beskæftigelse. Men det er personafhængigt, og vi har fået en, der er vældig pålidelig. Der kan være situationer, hvor det ikke er muligt rent arbejdsmæssigt, men i hans tilfælde er der store chancer, siger Verner Bonde.

DLG beskæftiger godt 2500 mand på landsplan. Direktør i DLG Nordjylland, Peter Petersen har også en person i jobtræning fra kurset i Binderup. Peter Petersen er godt tilfreds med samarbejdet med Binderup, hvor han har været til møde et par gange. Peter Petersen sidder også i bestyrelsen for Dansk Arbejdsgiverforening og har der arbejdet for tankerne om det rummelige arbejdsmarked.
- Vi har sagt ja, hvor vi kunne bidrage. Det er vigtigt at virksomhederne kan tage sociale hensyn, og samtidig er det et godt signal til de andre medarbejdere, siger han, der i DLG har 3-4 personer i jobtræning.
Peter Petersen har lagt vægt på at skabe et godt forløb i jobtræningen. En medarbejder har fået et særligt ansvar for at tage godt i mod og sørge for, at det forløber tilfredsstillende. Det har fungeret godt. Selvom det er Peter Petersens indtryk, at det går rigtig godt, kan han ikke sige noget om udsigten til varig beskæftigelse i DLG.
- Det tør vi ikke love, men vi øger ikke bemandingen, for det er situationen ikke til, men der er ikke tvivl om, at han [kursisten] er blevet mere parat til at komme ud på arbejdsmarkedet, slutter han.

Stor interesse hos AF, fagbevægelsen og a-kasserne

I projektet argumenteres der med, at der er mange penge og et bedre miljø i investeringen i projektets deltagere. Nye job vil spare dagpenge, og flere miljøarbejdere vil give et bedre miljø.

Perspektivet for projektet er, at modellen udbredes til alle revalideringscentre i Nordjylland. I følge Leif Mortensen og Knud R. Poulsen er interessen for projektet allerede så stor, at de har svært ved at leve op til alle dem, der ønsker at høre om projektet: AF, fagbevægelsen og a-kasserne. Det er Knud R. Poulsens indtryk, at de måske også i Frederikshavn, Hjørring og Ålborg vil tage initiativer til bæredygtig integration.

AF-chef ved AF-Center Hjørring, Finn Olesen bekræfter, at de følger projektet med interesse.
- De er pionerer i Binderup, og det kan godt være, at vi vil tage ideen op her. Jeg ved det ikke endnu, for det afhænger af, om økonomien hænger sammen i det. Vores hovedmål er at aktivere folk mod jobåbninger. Vores midler er arbejdsmarkedspolitiske og kan det grønne komme med er det fint - men vi vil se resultaterne først.

Finn Olesen er formand for en styregruppe omkring arbejdsmarkedsintegrationskurserne i regionen. AMI-forløbene er kursusforløb på 19 uger, hvoraf de 9 uger er praktik. Indtil videre har 250 mennesker været på kursus i regionen og omkring 16 procent er fortsat i ordinær beskæftigelse efter kursusforløbet.

Kurserne har vist, at omkring 25 procent af de øvrige kursister ikke hører hjemme i aktiveringssystemet - de er berettiget til flexjob, pension eller sygdomsbehandling. Resten fortsætter i aktiveringssystemet eller uddannelse. Finn Olesen fortæller, at det er vanskeligt at finde nok praktikpladser på virksomhederne. Kursisterne skal selv finde praktikpladserne - lykkes det ikke, er det muligt at gennemføre praktikken på centeret. Men de fleste kommer i praktik på en virksomhed.

De konkrete resultater

Efter tilskudsbevillingen fra Den Grønne Jobpulje gik der yderligere et halvt år med den politiske beslutningsproces, før projektet kunne sættes i værk.

Det første hold kursister begyndt først i februar 2000. Kun 10 kursister blev visiteret til at deltage i kurset, og heraf begynder 6 i jobtræning. 4 kom ikke i jobtræning. En fordi, hun blev opereret i hoften og 3 andre fordi, de ikke længere var dagpengeberettigede. Praktikforløbet kunne ikke foregå på virksomheder, for det er vanskeligt gøre dem interesseret. I stedet er praktikforløbet gennemført på centret i Binderup. Her er der bygget halmhus, repareret møbler og lavet en økologisk have. Det har været spændende og perspektivrige projekter - men ikke den konkrete virksomhedspraktik, som var en del af den oprindelige plan.

I alt 6 kursister er hidtil kommet igennem praktikforløbet og er kommet i jobtræningsforløb hos virksomheder - bl.a. en foderstof, edbvirksomhed, entreprenørvirksomhed og et feriecenter.

Et nyt hold med 8 kursister er begyndt på Binderup i oktober 2000, og her ser det ifølge Leif Mortensen ud til, at næsten alle kan gennemføre. Men han tror, det bliver vanskeligt at nå målsætningen med de 36 kursister.
- Vi bor i det område af Nordjyllands amt, hvor ledigheden er lavest. Det betyder, at det det kan blive vanskeligt at finde ledige, der har mulighed for at gennemføre projektet.

Den forklaring bekræftes af Lis Benfeldt, chef for Arbejdsformidlingen i Års.    - Det har jo vist sig at være sådan, at det primært er svage ledige. Når der ofte er tale om ressourcesvage, så hænger det sammen med den lave ledighed i regionen. Desuden har Binderup socialmedicinske afdelinger med muligheder, der ikke eksisterer i de andre centre, siger hun. Lis Benfeldt tror også, at det kan blive vanskeligt at nå at få 36 kursister igennem på et år. Projektet har dog to år til at blive gennemført på.


To tilskud fra Den Grønne Jobpulje
Revalideringscentret Binderup har modtaget to tilskud fra den grønne jobpulje. Det første tilskud var projekt grøn institution, som integrerer den grønne tankegang i centrets aktiviteter. Centret har nedsat et grønt råd, der udarbejdes et grønt regnskab, der skal serveres økologisk mad, der bygges halmhus, dyrkes økologisk have og laves miljøstyring etc. Projekt Grøn Institution er blevet springbræt for det efterfølgende projekt bæredygtig markedsintegration, der som beskrevet ovenfor kombinerer en arbejdsmarkedsindsats med en generel indsats for et bedre miljø i lokalområdet.

Til de to projekter er tilsammen ansat i alt 4 medarbejdere - heraf en i jobtræning. Desuden er der ansat en gæstelærer på halv tid og en projektleder på halv tid. Endelig indgår der fra den faste stab 1/10 årsværk til projekt grøn institution. Ud over de arbejdspladser, som kursisterne får, forventes det, at der alene på Revalideringscentret skabes 4 nye arbejdspladser + et flexjob. I det omfang andre centre i Nordjylland tager tilsvarende initiativer, kan der komme flere job.

Titel:
Bæredygtig arbejdsmarkedsintegration.

Tilskud:
909.800 kr.

Periode:
1999-2001

Ansvarlig:
Centerleder Børge Thulstrup

Interview

• Leif Mortensen, projektleder på Revalideringscenter Binderup.

• Knud R. Poulsen, holdleder på Revalideringscenter Binderup.

• Verner Bonde, direktør VB trucks.

• Peter Petersen, direktør i DLG Nordjylland.

• Finn Olesen, chef for Arbejdsformidlingen, Hjørring.

• Lis Benfeldt, chef for Arbejdsformidlingen, Års.