Ressourcebesparelser ved affaldsbehandlingen i Danmark

1 Indledning

Baggrund og formål: Projektet har to overordnede formål – dels en grov kortlægning af materialestrømme i den nuværende affaldsbehandling, dels en beregning af LCA- baserede indikatorværdier for affaldsbehandlingen – både nu og ved en optimeret behandling. Projektet er udarbejdet i forlængelse af et metodestudie om affaldsindikatorer, men i forhold hertil udvidet til hele den danske affaldsbehandling, dog afgrænset til et begrænset antal materialer. Projektet er afgrænset til at beregne indikatorværdier for de opnåede og potentielle besparelser ved behandling af de forskellige materialetyper. Projektets resultater skal indgå i den igangværende diskussion af en ny strategi og handlingsplan på affaldsområdet.

Metoden til opgørelsen har først været en opdeling af de registrerede affaldsmængder i 27 materialefraktioner og en vurdering af behandlingsformen i 2000. Kilderne til denne opgørelse har dels været ISAG og dels en række materiale- og massestrømsanalyser suppleret med handelsstatistikkens tal, kontakt til brancheforeninger samt skøn. I forlængelse af kortlægningen af affaldsbehandlingen er det samtidig vurderet hvordan en optimeret behandlingsform realistisk set kunne være.

I andet trin er der ved hjælp af LCA- baserede faktorer beregnet ressource- energi- og miljøgevinst ved hhv. den nuværende affaldsbehandling og ved en optimeret affaldsbehandling. Beregningerne er foretaget ud fra en opgørelse af hvad der spares ved hhv. forbrænding, genanvendelse og genbrug i forhold til at deponere materialet. Besparelserne opgøres i UMIP- projektets enhedsprocesser for materialer og processer, og princippet har været at alle materialer der forsvinder ud af kredsløbet, skal erstattes.

Ved anvendelse af livscyklusbaserede indikatorer opnås desuden at medregne ressourceforbrug, energiforbrug samt deponibehov i hele materialets livscyklus, men dog kun i det omfang det indgår i UMIP-databasens enhedsprocesser.

Læservejledning. Til kapitel 3-4 om affaldsmængder, behandlingsformer og potentialer er knyttet bilag 1, der mere detaljeret redegør for de anvendte kilder og vurderinger. Kapitel 2 definerer de anvendte begreber som vedrører kortlægning.

Kapitel 5-7 redegør for den anvendte metode og det anvendte datagrundlag til opgørelse af indikatorværdier. Kapitlerne referer til det tidligere gennemførte metodestudie (Miljøstyrelsen, 2002e), UMIP- projektet og opdateringer heraf samt bilag 2-3 med alle de anvendte datasæt.

I kapitel 8 præsenteres resultaterne for hver materialefraktion sammen med de væsentligste forudsætninger. I kapitel 9 sammenfattes resultaterne for alle materialer. Kapitel 10 indeholder resultaterne fra en følsomhedsberegning der refereres til i kapitel 9.

Referencelisten bagest indeholder referencer til hele projektrapporten inkl. bilag.