Metoder og økonomi til fjernelse af restforurening af benzin

1 Indledning

1.1 Baggrund

På en nedlagt tankstation på Nykøbingvej 295, Sakskøbing, blev der i 1996 konstateret en kraftig jord- og grundvandsforurening med benzin. Samme år blev to benzintanke samt en del af jordforureningen omkring disse fjernet. Der blev efterladt en restforurening, som blev vurderet til at udgøre ca. 600 kg benzin. Undersøgelse og oprensning blev forestået af Oliebranchens Miljøpulje med Storstrøms Amt som tilsynsmyndighed.

Efterfølgende er den naturlige nedbrydning af restforureningen i grundvandet undersøgt i et teknologiudviklingsprojekt: ”Undersøgelse af kulbrintenedbrydning ved naturlige processer” /15/. I forbindelse med rapporteringen af dette projekt vurderede Storstrøms Amt og Miljøstyrelsen, at den efterladte restforurening udgør en risiko for grundvandsressourcen. Dette gav anledning til nogle generelle overvejelser for lignende sager, hvor der efterlades en restforurening, som forudsættes ikke at udgøre nogen miljørisiko på grund af naturlig nedbrydning.

Overvejelserne mundede ud i spørgsmålet om, hvorvidt usikkerheden ved den naturlige nedbrydning kan medføre en samlet set dyrere oprensning, idet man er nødt til at monitere forureningsudbredelsen i en længere periode og eventuelt foretage yderligere oprensning, hvis den naturlige nedbrydning viser sig ikke at være tilstrækkelig.

Det er dette spørgsmål, som søges belyst i denne rapport, med ovennævnte lokalitet som eksempel. Da det kun er en enkelt sag, der belyses, kan rapporten naturligvis ikke give noget svar på, om de samme forhold gør sig gældende på lignende sager. Men rapporten fremlægger en metodik, som anvendt på lignende sager vil kunne bidrage til at opklare fordele og ulemper ved efterladelse af restforurening og brug af naturlig nedbrydning som afværgeteknik.

1.2 Formål

Dette projekt har følgende formål:

  • at vurdere kendte afværgemetoder i forhold til deres anvendelighed til oprensning af restforurening på Nykøbingvej 295,
  • at belyse økonomien ved gennemførelse af oprensning, herunder både de direkte udgifter til selve oprensningen og de omkostninger, der er forbundet med myndighedernes sagsbehandling.

Økonomien ønskes specielt belyst i forhold til følgende strategier for afværgeindsatsen:

A       Omgående og fuldstændig oprensning, typisk ved opgravning, så snart forureningen opdages (dvs. i 1994 i den aktuelle sag). Derefter ingen monitering eller sagsbehandling.

B       Længerevarende afværgeprojekt igangsættes (måneder - år), så snart forureningen opdages. Monitering og sagsbehandling så længe oprensning pågår.

C       Delvis oprensning, så snart forureningen opdages. Derefter monitering af hensyn til restforureningen. Naturlig nedbrydning hører under denne strategi.

D      Forsinket afværgeindsats, når løsning C efter nogle år har vist sig utilstrækkelig. Herunder fortsat monitering.

I den aktuelle sag er det strategi C, delvis oprensning, der har været gennemført; dog har der ikke været gennemført systematisk monitering efterfølgende. I dag står valget derfor mellem monitering og forsinket afværgeindsats.

1.3 Metode

I projektet er der indledningsvis foretaget en gennemgang af alle tidligere gennemførte undersøgelser på Nykøbingvej 295. På baggrund deraf er relevante undersøgelsesresultater samlet og den geologiske opbygning på lokaliteten er beskrevet. Forureningsniveauerne i jord og grundvand er defineret og usikkerheden på geologiske, hydrogeologiske og kemiske parametre er herefter diskuteret.

Ved gennemgangen af relevante afværgemetoder har det overordnet været fastlagt, at der udelukkende skulle ses på metoder, som på forhånd er afprøvet i Danmark, og som er veldokumenterede. Dette er sket for at opnå en stor grad af sikkerhed for, at der ved gennemgang af de enkelte metoder er tilstrækkelig kildemateriale til, at det kan vurderes, hvorvidt metoden vil kunne fjerne forureningsrisikoen fra grundvandet.

Opstilling af nødvendigt kontrolprogram samt vurdering af stopkriterier er sket dels ud fra intern erfaringsopsamling og dels ud fra diskussion med offentlige myndigheder ift. nødvendig dokumentation.

Ved gennemgangen af økonomien for de enkelte metoder er fastlæggelse af udgifter til myndighedsbehandling foretaget i samråd med Storstrøms Amt.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.