Metoder og økonomi til fjernelse af restforurening af benzin

2 Definition af grundlag

2.1 Forurening

Et væsentligt aspekt i den aktuelle forureningssag er de usikkerheder, der er knyttet til elementerne i sagen. Det har derfor været nødvendigt at definere grundlaget for oprensning, dvs. :

-     Størrelse og beliggenhed af forureningskilde

-     Jordforurening, der skal oprenses

-     Jordforurening, der kan tillades efterladt

-     Vandforurening, der skal oprenses

-     Vandforurening, der kan tillades efterladt

De nævnte elementer er afgørende for hvilken indsats og størrelse af indsats, der er nødvendig. Målet er, at der ikke må være nogen risiko forbundet med den forurening, der efterlades på lokaliteten. De acceptable koncentrationer af olie og enkeltkomponenter i jorden og i grundvandet må derfor defineres, dvs. et succeskriterium må opstilles. Herunder er en definition af kildens udstrækning af stor betydning, idet selve forureningskilden er ukendt.

2.2 Spredning

I den geologiske og hydrogeologiske model for lokaliteten indgår følgende elementer:

  • Hydrauliske egenskaber
    • k-værdi
    • gradient i grundvandets trykniveau
  • Geologiske egenskaber
    • lagtykkelser
    • homogenitet
    • sammenhæng

som alle er af betydning for spredning af forureningen. De er især væsentlige for bestemmelse af den 1-års strømningsafstand, som i henhold til Miljøstyrelsens retningslinier anvendes i forbindelse med opfyldelse af grundvandskvalitetskriterier.

2.3 Monitering

Endelig er det nødvendigt at definere, hvordan monitering af afværgetiltag skal foregå, dvs. hvordan det skal vises, at succeskriteriet er opfyldt. Dette element er vigtigt, fordi det omhandler dokumentationen af afværgetiltagenes tilstrækkelighed.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.