Afløbssystemer under påvirkning af klimaændringer - Hovedrapport

1 Afløbssystemer og klimaændringer, projektafgrænsning

Det er i samfundets interesse at beskytte befolkningen og samfundsværdier  mod de skader og omkostninger, som kan følge af overbelastninger af  afløbssystemer. De klimascenarier, som vi har i dag for perioden 2071-2100,  viser at nedbørsforholdene over Danmark vil kunne ændre sig signifikant.  Denne rapport handler om afløbssystemernes funktionspraksis nu og i  fremtiden dvs. både håndtering af fremtidige 5- og 10 års regnsituationer  (som knytter sig til dansk funktionspraksis) og håndtering af ekstremregnsituationer, som også forventes at øges i antal og intensitet under fremtidige  klimaændringer og som derfor kræver speciel opmærksomhed.

At arbejde med klimaændringer i relation til afløbssystemer betyder at der i  tillæg til den traditionelle analyse og håndtering af afløbssystemer, nu også skal  arbejdes med et ekstra bidrag til afløbssystemet, som er behæftet med en  usikkerhed, hvilket afløbsteknikere generelt ikke er vant til at håndtere. Viden  om klimaændringers effekt på nedbøren over Danmark vil øges efterhånden  som klimadata indsamles og modellerne forbedres. Om en årrække vil de  nuværende klimamodeller være forbedret, og der vil eksistere et bedre  videngrundlag til at beskrive den forventede variation i inputparametre, f.eks.  hvordan CO2 udslippet har ændret sig, og hvordan den forventede globale  opvarmning vil udvikle sig. Derfor vil scenarierne for den fremtidige nedbør  over Danmark også ændre sig løbende og den ansvarlige myndighed vil kunne  forventes med jævne mellemrum at stille den nyeste viden til rådighed.

Arbejdet med anvendelse af klimascenarier vil derfor skulle integreres i den  løbende planlægning og drift af danske afløbssystemer. Denne rapport kan ses  som endnu et skridt på vejen i udviklingen af en vejledning til håndtering af  danske afløbssystemer i relation til klimaændringer.

1.1 Klimaeffekter i planlægningsprocessen

Arbejdet med klimaeffekter i forhold til afløbssystemer er tværfagligt og har  indflydelse på etablering, drift og vedligehold af de kommunale kloakker og  renseanlæg. Arbejdet med klimaeffekter kan/bør få indflydelse på følgende  administrative dokumenter:

Spildevandsplanen
Alle kommuner skal i henhold til miljøbeskyttelsesloven udarbejde en  spildevandsplan. I spildevandsplanen beskrives status og plan for  spildevandshåndteringen i kommunen. Afløbssystemets karakter, tilsluttede  industrier m.v. skal være beskrevet. I spildevandsplanen skal kommunen  forholde sig til den øvrige relevante planlægning, regionplaner (herunder  vandområdemålsætninger), kommuneplan, og lokalplaner. I  spildevandsplanen skal der være taget stilling til foranstaltninger til sikring af  at spildevandsudledningerne fra renseanlæg og regnbetingede udledninger  ikke er til hinder for opfyldelse af målsætninger for overfladevande, hvortil der  udledes.

Som følge af funktionspraksis fra Spildevandskomiteen, Skrift nr. 27,  anbefales det kommunerne at indarbejde en kommunal funktionspraksis i  deres respektive spildevandsplaner. Herved får man et retsdokument, hvor  kommunens serviceniveau for kloakforsyningernes kloakker er angivet. I  forbindelse med fastlæggelsen af kommunens funktionspraksis bør der tages  stilling til mulige klimaeffekter og der bør redegøres herfor i  spildevandsplanen.

Kloakfornyelsesplanen
I tilknytning til spildevandsplanen er kommunen pligtig til at udarbejde en  kloakfornyelsesplan (også kaldet kloakrenoveringsplan, vedligeholdelsesplan  eller kloaksaneringsplan). I kloakfornyelsesplanen skal udarbejdes en  vurdering af kloakkernes tilstand, en målfastsættelse, en opgørelse af  fornyelsesbehov og endelig en plan for fornyelsen. Der skal ligeledes redegøres  for inspektion, herunder inspektionshyppighed. Kloakfornyelsen bør udføres  på det grundlag / serviceniveau, der angives i spildevandsplanen, og herunder  tages højde for mulige fremtidige klimaeffekter.

Risikovurdering og analyse af ekstremregn  Med den eksisterende dimensionering regnes normalt med fuldtløbende rør  hvert eller hvert andet år. Med den nye funktionspraksis fra  Spildevandskomiteen skal der sikres mod opstuvning til terræn hyppigere end  hvert 5. eller hvert 10. år, for henholdsvis fælles- og separatkloakerede  afløbssystemer. Der er ikke i lovgivningen et formelt krav om at vurdere  ekstremregn, der ligger ud over disse hyppigheder, f.eks. en 50 eller 100- års  regnhændelse. Kommunerne og deres rådgivere har dog ofte i praksis,  afhængigt af, hvilket område der kloakeres, anvendt sådanne  ekstremberegninger eller mere kvalitative vurderinger af ekstremregn. Men  ekstremberegninger er ikke alle steder anvendt på en generaliseret og  formaliseret form.

I lyset af forventede klimaeffekter i form af større ekstremregn vil det være  hensigtsmæssigt at vurdere betydningen af ekstremregn for afløbssystemet -  herunder at vurdere eventuelle skader som følge af opstuvning af vand.

Beredskabsplanen
Alle kommuner skal, som del af det generelle civile beredskab, lave en  beredskabsplan. Der er ingen krav om, at der skal laves en specifik  beredskabsplan for drift af kloakker og renseanlæg. En del kommuner har dog  lavet sådanne planer. En beredskabsplan for kloakker og renseanlæg vil  normalt tage højde for en række forhold, der er kritisk for driften af  kloakanlæg, f.eks. nedbrud af elforsyning, stormflodsskader ved udsatte  lokaliteter, personale/entreprenørberedskab til i nødsituationer at kunne  opretholde en minimumsdrift.

Som følge af en risikovurdering vedrørende en ekstremregnsituation kan det  være hensigtsmæssigt at have:

- Egentlige fysiske foranstaltninger til at reducere effekterne af en  ekstremregn situation.

- Beredskab til akut ad hoc indsats.  - Information/varslinger både internt i kommunens drift og eksternt.

Der er ikke tale om at stille krav om en fuld beredskabsplan, men alene at  vurdere betydningen af ekstremregnsituationer, som input til en  beredskabsplan.

Øvrig planlægning, kommuneplan, lokalplaner, planer for vandkvalitet mv.  Klimaeffekter kan også få indflydelse på den øvrige planlægning, særligt  kommuneplan, lokalplaner, planer for vandkvalitet mv. Det er vigtigt også at  indtænke effekter af klimaændringer og ekstremregn i regionsplaner på  stadierne før detaljerede spildevandsplaner udarbejdes. I forbindelse med  udarbejdelsen af spildevandsplanen er kommunerne pligtige til at forholde sig  til den øvrige planlægning og sikre overensstemmelse. Således vil  kommuneplaner og lokalplaner kunne være styrende for spildevandsafledning,  særligt mht. tilladelige befæstelsesgrader. Ligeledes bør kommunen forholde  sig til betydningen af mere ekstremregn for vandkvaliteten i recipienter.  Det skal her bemærkes, at tidshorisonterne i klimascenarierne på 50 - 100 år  ligger langt udover tidsplaner i både spildevandsplaner og de kommende  vandplaner efter Vandrammedirektivet, som opererer med tidshorisonter på  15 til 30 år.

Arbejdet med klimaændringer vil kræve en koordineret planlægningsindsats  fra kommunens side. Herefter kan arbejdet med detaljer i håndteringen af  klimaændringer påbegyndes, jf. Miljøministeriets pjece: Miljø-tema nr. 28,  2004. Klimaændringer foregår over en lang tidshorisont, men deres  størrelsesorden og det deraf følgende behov for investeringer, gør at det vil  være optimalt at analysere konsekvenserne for afløbssystemerne nu – og  derefter løbende foretage en bevidst prioritering, håndtering og  implementering af tiltag som mindsker potentielle fremtidige skader på  samfundet som følge af klimaændringers effekter på afløbssystemernes  effektivitet.

1.2 Projektafgrænsning

Fokus for denne rapport er effekten af klimaændringer på afløbssystemer i form af  kraftige nedbørhændelser og deraf følgende potentielle oversvømmelser.

I det tidsrum, som klimaberegningerne fra DMI dækker, kan der forventes at  ske en væsentlig udvikling i vandkvaliteten i afledt regnvand og spildevand,
f.eks. som følge af ændringer i brændstofsammensætning, spildevandssammensætning fra husholdninger og krav til industrielle udledninger.

Det ligger udenfor denne rapports rammer at gennemgå effekter af  klimaændringer på afløbssystemer i relation til spildevandets sammensætning,  udledninger fra afløbssystemer og resulterende forureningspåvirkning af  recipienter. Projektet beskriver derfor kun på overordnet niveau, effekten af  klimaændringer på overløbsmængder og fysiske effekter i recipienter.

Det ligger ligeledes uden for rammerne af nærværende rapport at gennemgå  alle hydrologiske processer, som interagerer med afløbssystemerne.  Konsekvenser for afløbssystemerne af mulige ændringer i grundvandsstanden  og af mulige ændringer af vandstanden i havene (havsspejlsændringer)  beskrives kun på et overordnet niveau. Endelig ligger det uden for projektets  rammer at vurdere klimaændringers effekter i vandløb, fjorde, mm og de deraf  følgende effekter i afløbssystemerne.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.