Afløbssystemer under påvirkning af klimaændringer - Hovedrapport

11 Processen i arbejdet

Vurderingen af klimaændringers effekter på danske afløbssystemer vil være en  kontinuert proces, hvor ny information om klimaprognoser og deres  usikkerhed vil blive opdateret og stillet til rådighed for kommunerne,  efterhånden som den bliver tilgængelig. Det forventes her, at ny information  om klimaændringer vil være mindre justeringer af eksisterende klimascenarier  og f.eks. en bedre opløsning af den geografiske variation af nedbøren over  Danmark. Imidlertid kan mere drastiske scenarier ikke udelukkes, hvorfor den  generelle anbefaling er at følge de ansvarlige myndigheders råd.

Har kommunen udarbejdet en plan for arbejdet med klimaændringer i relation  til afløbssystemer, så anbefales det at det checkes at denne plan som minimum  indeholder følgende:

1. Beskrivelse af hvordan planlægning og design af nye afløbssystemer  foretages under hensyntagen til klimaændringer.
2. Beskrivelse af principper for udførelse af planlagt vedligehold,  renovering og fornyelse af eksisterende afløbssystemer under  hensyntagen til klimaændringer.
3. Beskrivelse af hvornår og hvordan analyser vil blive foretaget for  eksisterende ledningsstrækninger, hvor der pt. ikke er planlagt  vedligeholdsarbejde under hensyntagen til klimaændringer.

Har kommunen ikke allerede udarbejdet en plan for arbejdet, så anbefales  retningslinierne nedenfor:

1. Planlægning og design af nye afløbssystemer under hensyntagen til  klimaændringer
Nye ledningsstrækninger dimensioneres efter den til enhver tid  gældende funktionspraksis inkl. hensyntagen til klimaændringer.

2. Planlagt vedligehold og renovering af eksisterende afløbssystemer under  hensyntagen til klimaændringer Ledningsstrækninger, som allerede nu er planlagt til at blive renoveret  inden for en overskuelig fremtid (f.eks. indenfor de kommende 10 år),  dimensioneres, når renovering finder sted, under hensyntagen til det  på renoveringens tidspunkt, bedste bud på klimaændringer (i  systemets levetid) deraf følgende ændrede nedbørsforhold og ændrede  vandstande i de danske farvande.

3. Eksisterende ledningsstrækninger hvor der pt. ikke er planlagt udbygning  Det anbefales at ledningsstrækninger som ikke allerede i dag er  dimensioneret med hensyntagen til klimaændringer og hvor der pt.  ikke er planlagt udbygning inden for de kommende 10 år, indenfor en  periode på 5 år analyseres for om klimaændringer, vil give anledning  til at deres funktionskrav overskrides. Vil der ske en overskridelse af  funktionskrav i henhold til Skrift 27, anbefales det at der planlægges  udbygning således at kravene i Skrift 27 overholdes.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.