Afløbssystemer under påvirkning af klimaændringer - Hovedrapport

10 Kystnære kommuner

Kommuner bør ved projektering og vedligehold af kloakker i kystnære  områder forholde sig til den forventede havspejlsstigning, som følge af  klimaændringer.

En forøget vandstand i de danske farvande kan have følgende effekter med  betydning for afløbssystemer, som påvirkes af vandstanden i havet:

  • Hævet grundvandsspejl, som kan forøge infiltrationen i utætte  afløbssystemer – med følgende potentielle konsekvenser: forøgede  overløb, forøgede oversvømmelser, forøgede mængder af fortyndet  spildevand til renseanlæg.
  • Tilledning af saltvand til renseanlæg. Oversvømmelser af havvand som  ledes bort helt eller delvist via afløbssystemet, kan bl.a. betyde, at  spildevandsslammet ikke sedimenteres med samme effektivitet, som  tidligere.
  • Forøget tilbagestuvning i afløbssystemet, som kan resultere i  oversvømmelser og/eller forøgede overløb.
  • Hævet grundvandsspejl, som kan få betydning for fundering af  spildevandskonstruktionerne med hensyn til opdriftssikring mm.  o Mere vand i åerne kan i kombination med højere havspejl påvirke  afløbssystemerne i de kystnære kommuner, hvilket kan påvirke såvel  rensningsanlæg som recipientvandspejl.

Effekterne i afløbssystemet af en forøget vandstand i de indre danske farvande  kan analyseres med en hydrodynamisk model af afløbssystemet, hvor  nuværende randbetingelser i form af vandstande ved udløb og  overløbsbygværker erstattes med de vandstande, som anbefales af  Kystdirektoratet på baggrund af det valgte klimascenarium. Analyserne  foretages ellers som i dag i henhold til Skrift 27.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.