Afløbssystemer under påvirkning af klimaændringer - Hovedrapport

8 Optimering af driften

I dag anvendes realtidsinformation om kraftige regnhændelser med  efterfølgende oversvømmelser kun i begrænset omfang i Danmark. Det  skyldes formodentligt, at der ikke accepteres hyppige oversvømmelser med  gener for boliger, erhverv og infrastruktur, og at større oversvømmelser  historisk set er sjældne.

I Danmark eksisterer der i dag vejrradarer, som forudsiger og observerer regn  – men disse er hidtil kun i begrænset omfang blevet anvendt operationelt i  forbindelse med afløbssystemer.

I udlandet anvendes forudsigelser af regn mange steder til at reducere  omkostningerne forbundet med oversvømmelser, f.eks. kan kloaksystemet  tømmes delvist før regnen kommer eller trafikradio kan bruges til at informere  befolkningen om byområder med risiko for oversvømmelser.

Forudsigelse af regn og oversvømmelser kan både anvendes for  regnhændelser, som forekommer hyppigt med mindre gener og for  ekstremhændelser, som måske har større omkostninger. Det er vigtigt, at  relevante myndigheder varsler/informerer hurtigst muligt, således at et  beredskab kan iværksættes.

Forudsigelse af regn og oversvømmelser er ikke nævnt i skrifterne fra  Spildevandskomitéen, og den metode skal derfor ses som et supplement til  skrifterne – for på et tidligt tidspunkt at iværksætte beredskabet til at håndtere  og reducere skader fra kraftig regn og deraf følgende oversvømmelser. Hvis en  analyse viser, at der i et område vil forekomme oversvømmelser med en vis  hyppighed, som vil forvolde store skader under fremtidige klimaforhold, så  kan etablering af et varslingssystem til den tid måske være med til at reducere  skadernes omfang, indtil en ny infrastruktur er bygget. Omkostningerne ved at  etablere og drive et varslingssystem bør således sammenlignes med reduktion i  hyppighed og omfang af skader.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.