Katalog over tiltag til reduktion af effekten fra klimaændringer på afløbssystemer - Tillægsrapport

2 Fremskrivning af regn over Danmark

Grundlaget for forudsigelse af den fremtidige nedbør over Danmark er  beregninger med klimamodeller. De benyttede beregninger baseres på  modeldata for to 30-års perioder, en kontrolperiode 1961-1990 og en  tilsvarende scenarieberegning for perioden 2071-2100, udført med  klimascenarium A2. Der er ikke udført modelberegninger af  nedbørsforholdene for tidsrummet mellem de to perioder.

Klimamodellerne forudsiger, at der vil komme øget årsnedbør i Danmark, ca.  10 %, og at stigningen vil komme i vinterhalvåret. Sommernedbøren vil totalt  set blive en smule mindre, men alligevel vil der optræde flere og kraftigere  ekstremregn om sommeren end vi hidtil har oplevet. Det er disse ekstremregn,  der vil blive afgørende for, hvordan danske afløbssystemer skal dimensioneres  og analyseres i fremtiden.

2.1 Datagrundlag

De omtalte modelberegninger er udført således at der for hele Danmark er  beregnet nedbøren pr time for de to 30-års perioder. Nedbøren er beregnet  som fladenedbør for kvadrater på ca. 12 x 12 km. Dvs. middelnedbør pr time  over dette areal. Der er lavet en tilsvarende beregning med arealer på 25 x 25  km, men da den finere arealinddeling passer bedst til afløbssystemer, er det  den der tillægges størst vægt i det følgende. Udviklingen i regnen fra  kontrolperioden til scenarieperioden kan bestemmes ved at sammenligne  statistikken for ekstremregn for de to perioder. Dette kan gøres for ethvert  område af Danmark.

Afløbsteknisk er det et problem, at den benyttede beskrivelse af regn i  klimamodellerne er en fladebeskrivelse, som ikke umiddelbart kan  transformeres til og dermed sammenlignes med de normalt anvendte  regndata, som er punktmålinger fra regnmålere. Middelnedbør over arealer  som de nævnte er kun yderst sjældent relevante under danske forhold. Der er  betydelig usikkerhed om, hvordan man kan sammenligne de to datatyper, og  hvordan man kan regne den modelmæssigt beregnede stigning i  fladenedbøren om til stigning i punktnedbør. Modellerne fortæller heller ikke  om ekstremregn i fremtiden vil have samme udbredelse og forløb, som vi  kender det i dag.

Det er indtil videre valgt at benytte den nemmeste metode til fremskrivning,  nemlig at de ekstreme punktregn, der benyttes til afløbsberegninger,  multipliceres med samme stigningsfaktor som er fundet ved sammenligning af  timenedbør over fladerne. Om det er på den sikre eller usikre side er ikke klart.  Der er afgjort behov for detaljerede studier af udviklingen i ekstremregn over  oplande af forskellig størrelse.

Den nævnte metode betyder at dimensionering under hensyntagen til  klimaændringerne kan gennemføres ved at multiplicere de i dag anvendte  dimensioneringsregn med en faktor svarende til den forventede stigning.

Faktoren kan benyttes både for historiske regn/regnserier og for CDS-regn.  Faktoren må dog ikke regnes gældende for alle regn i en regnserie, kun for de  ekstreme regn. Beregning af overløbsmængder mv. hvor også lavintense regn  indgår må beregnes på anden vis.

2.2 Fremskrivning af CDS regn

CDS-regn anvendes i dag i vid udstrækning til dimensionering og analyse af  afløbssystemer, og det er det generelle indtryk at denne tilnærmede  regnbeskrivelse er dækkende i langt de fleste tilfælde, hvor systemet ikke er  hydraulisk meget kompliceret. I Spildevandskomiteens Skrift 26 og 27  anbefales CDS regn, men det anbefales desuden at afløbssystemet også  kontrolleres med en regnserie (MOUSE-LTS-beregning), hvis systemet er  hydraulisk kompliceret. Dette er for at kontrollere om gentagelsesperioden for
f.eks. opstuvning til terræn svarer til gentagelsesperioden for den benyttede  regn. De på nuværende tidspunkt benyttede regnserier har dog så kort  varighed, at der er betydelig usikkerhed på regn med gentagelsesperioder på  10 år eller mere. Det kan derfor være usikkert om modificerede CDS-regn  eller historiske regn statistisk set er bedst at anvende for et givet opland.  Ønskes gennemført beregninger for regn med endnu længere  gentagelsesperioder kan CDS-regn bestemmes ud fra skrift 26. For de  fremtidige forhold eksisterer muligheden ikke for at sammenligne CDS-regn  og historiske regn. Vi er her nødsaget til at anvende CDS-regnene og lade  resultaterne herfra være bestemmende for hvilke udbygninger, der skal  foretages.

Som nævnt ovenfor anbefales det at CDS-regn, der skal dække fremtidens  forhold, beregnes ved at gange alle intensiteter i regnen, der benyttes i dag,  med den faktor, som antages at svare til stigningen i nedbørsintensiteten for  de ekstreme regn. Det skal understreges, at det er usikkert om formen på  CDS-regn vil ændres i takt med klimaændringerne, så det anbefales at  udviklingen følges løbende, da der ellers kan være risiko for  fejldimensionering.

Figur 2. Nuværende dimensionsgivende og klimafremskrevet 10 års CDS regn  (faktor 1,2) for Odense. Tidskridt = 2 minutter. Den klimafremskrevne regn er  baseret på scenariet A2.

Figur 2. Nuværende dimensionsgivende og klimafremskrevet 10 års CDS regn  (faktor 1,2) for Odense. Tidskridt = 2 minutter. Den klimafremskrevne regn er  baseret på scenariet A2.

På figur 2 ses et eksempel på ændringen i CDS-regn fra forholdene i dag til  forholdene i slutningen af dette århundrede. I eksemplet er antaget at  regnintensiteten øges med 20 % i perioden.

2.3 Klimascenarier & tidsserier

Der findes ikke i dag standardmetoder til at beregne tidsserier af fremtidens  regn til afløbsteknisk brug ud fra klimamodellernes resultater. Da behovet er  meget åbenlyst forventes det dog at der snart vil komme gang i den  nødvendige forskning.

Der foregår dog allerede nu et arbejde med at vurdere om der kan ses  begyndende ændringer i nedbøren både lokalt og regionalt. Visse statistisk  signifikante ændringer har kunnet påvises selv om måleperioderne til dette  formål er ret korte. Dette arbejde bør prioriteres højt i de kommende år, idet  det er vigtigt at få klarhed over om ændringerne er startet og i givet fald  hvordan det påvirker regnforløbene.

Det forventes at der løbende vil ske en opdatering af klimamodellerne og  dermed at sikkerheden i forudsigelserne gradvist vil øges. For at få et første  grundlag for at tage hensyn til klimaændringerne rundt i Danmark vil det være  hensigtsmæssigt at få udarbejdet et kort, der ud fra de nu kendte  modelresultater kan angive hvilke ændringer i nedbør, der forventes på enhver  lokalitet. Dette arbejde vil relativt nemt kunne udføres ud fra de foreliggende  data, men det vil kræve en nøje statistisk vurdering før konkrete talværdier kan  angives. Der er i forskningsprojekter på DTU udført indledende  undersøgelser af enkelte områder, men variationen på de fundne faktorer fra  område til område er så stor, at det vil kræve en betydelig mere dybtgående  analyse af resultaterne før detaljerede resultater kan fremlægges. På det  foreliggende grundlag kan det derfor ikke præciseres nøjere, end at der kan  forventes en stigning i intensiteten i de ekstreme regn på 20 – 50 % (faktor 1,2  – 1,5) frem til år 2100. Om dette skøn vil blive ændret, når datamaterialet er  nøjere vurderet, og om der vil kunne angives lokale faktorer for forskellige dele  af Danmark er det ikke muligt at fastslå på nuværende tidspunkt.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.