Katalog over tiltag til reduktion af effekten fra klimaændringer på afløbssystemer - Tillægsrapport

1 Introduktion

Det forventes at vore afløbssystemer vil blive udsat for øget belastning i  fremtiden pga. mere ekstreme regn. Derfor skal systemerne udbygges og  tilpasses de nye forhold, så opstillede funktionskrav til systemet overholdes.  Selvom udbygninger foretages korrekt vil der altid forekomme så kraftige  regnhændelser at oversvømmelser ikke kan undgås. Forebyggelse af disse  situationer samt håndteringen af situationerne vil blive behandlet i det  følgende.  Skader fra oversvømmelser som følge af klimaændringer kan reduceres ved at  reducere skadens omfang eller hyppighed. Reduktionen kan bestå af en eller  flere elementer, f.eks.:

  • Reduktion af oversvømmelsens omfang. 
  • Reduktion af interaktion med oversvømmelsen. 
  • Kontrol over hvilke områder som oversvømmes, f.eks. ved brug af planlægningsværktøjer.
  • Varsling af oversvømmelser. 
  • Beredskab til håndtering af oversvømmelser.

I udlandet anvendes en metode til at reducere skader på grund af kraftige  regnhændelser, som indeholder disse elementer og kaldes ” The flood  mitigation cycle” (Håndtering af oversvømmelser). Principperne i ”The flood  mitigation cycle”, er vist i figur 1 og principperne er kort beskrevet nedenfor:

Figur 1. ” The flood mitigation cycle”. Beskrivelse af det løbende arbejde med at  forebygge og reducere oversvømmelser.

Figur 1. ” The flood mitigation cycle”. Beskrivelse af det løbende arbejde med at  forebygge og reducere oversvømmelser.

Metoden består af fem hovedprincipper til at reducere oversvømmelser og  følgeskader:

  • Udvikling af en strategi til at reducere skader i forbindelse, med  oversvømmelser, herunder indsamling og analyse af tidligere  erfaringer med oversvømmelser.
  • By- og landskabsplanlægning, bygning af infrastruktur og beskyttelse  af særligt udsatte områder.
  • Varsling af oversvømmelser og alarmering af beredskab. 
  • Iværksættelse af beredskabsplan.
  • Oprydning og genopbygning, herunder refleksion og læring.

”The flood mitigation cycle” eller dele af den kan også udmærket anvendes  under danske forhold, som et af flere værktøjer til at håndtere regnhændelser,  der overskrider design/funktionskrav, men der er den forskel at vi her  beskæftiger os med ændrede fremtidige forhold. For eksempel kan 1)  ”Indsamling og analyse af tidligere erfaringer med oversvømmelser.” ikke  anvendes direkte, når man taler om skader som følge af klimaændringer. Men  viden om hvad som skete under en 20 eller 50 års regn, og hvordan de  situationer blev håndteret, vil være information, som man kan have stor  udbytte af, når man planlægger i forhold til klimaændringer.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.