Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

1 Indledning

1.1 Projektets baggrund og formål

Som led i miljømålslovens basisanalyse har amterne, HUR og Bornholms Regionskommune udpeget grundvandsforekomster.

Grundvandsforekomsterne er udpeget efter retningslinierne i vejledningen om første del af basisanalysen /1/, som knytter sig til bekendtgørelse nr. 811 af 15. juli 2004 om karakterisering af vandforekomster, opgørelse af påvirkninger og kortlægning af vandressourcer.

De udpegede grundvandsforekomster skal udgøre grundlaget for den fremtidige administration af grundvandet i henhold til miljømålsloven, dvs. specielt fastsættelse af målsætninger, vurdering af grundvandets tilstand og i den forbindelse fastlæggelse af et program til overvågning af tilstanden i grundvandsforekomsterne. Overvågningsprogrammet skal være operationelt senest den 22. december 2006, mens målsætningerne for de enkelte grundvandsforekomster fastsættes i vandplanen senest 22. december 2009.

Med hensyn til opdeling af grundvandsmagasinerne i grundvandsforekomster angiver vejledningen at den opdeling i grundvandsmagasiner, som er udpeget i forbindelse med udpegningen af områder med særlige drikkevandsinteresser, kan anvendes, suppleret med eventuelle senere opdelinger. Yderligere opdeling kan foretages efter geologiske, hydrogeologiske og kemiske grænser samt afgrænsning nedadtil.

Udpegningen af grundvandsforekomster er baseret på eksisterende materiale og administrationsgrundlag i de enkelte amter, og er derfor faldet meget forskelligt ud i de enkelte vanddistrikter. Udpegningen har resulteret i et antal grundvandsforekomster som ligger mellem 3 og mere end 1.000 pr. vanddistrikt, og i alt ca. 1.900 grundvandsforekomster. Det er Miljøstyrelsens vurdering at forskellene amterne imellem ikke alene dækker over forskelle i hydrogeologi og vandindvinding /2/.

Det store antal grundvandsforekomster og de meget store regionale forskelle gør at udpegningen ikke udgør et praktisk grundlag for Miljøministeriets fremtidige arbejde med at målsætte, overvåge og vurdere grundvandsforekomsternes tilstand. Miljøministeriet har derfor behov for at udpegningen revideres, hvilket skal ske tidsnok til at der kan være opstillet et operationelt overvågningsprogram senest den 22. december 2006.

Formålet med projektet er på denne baggrund at udvikle en metodik til at revidere udpegningen af grundvandsforekomster med henblik på at tilvejebringe et mere ensartet grundlag for den fremtidige administration. Det er Miljøstyrelsens hensigt, at en revision af grundvandsforekomsterne skal foretages efterfølgende.

1.2 Strategi og arbejdsproces

Som grundlag for metodikken til at revidere af udpegningen af grundvandsforekomster beskrives den udpegning som er foretaget i de enkelte vanddistrikter med hensyn til anvendte kriterier, metodik og resultat.

Herefter er det valgt, at der beskrives et antal (ca. 3) modeller for revision, fremfor blot at udvikle én metodik til revision af udpegningen. Modellerne opstilles på grundlag af de kriterier som er anvendt ved den aktuelle udpegning og i en tæt dialog med de myndigheder som har forestået udpegningen.

Amterne, som bestyrer vanddistrikterne, har en vigtig rolle i projektet, dels som bærere af viden om, hvordan den eksisterende udpegning er fremkommet, dels som sparringpartner i udviklingen af metoder til revision af udpegningen. Derfor er der nedsat en følgegruppe med deltagere fra 9 af de 12 vanddistrikter. Følgegruppen inddrages på to møder: Et opstartmøde, hvor projektets rammer og indhold er diskuteret, og et møde i afslutningsfasen, hvor der træffes beslutning om, hvilke modeller for revision af grundvandsforekomsterne, der skal rapporteres. Undervejs i projektet er det dog besluttet at invitere alle amter til det afsluttende møde.

Da vanddistriktmyndighedernes rapportering af basisanalyse 1 er vidt forskellig i omfang og tilgang, har det desuden været nødvendigt at tage en nærmere dialog med de fleste af amterne om, hvordan udpegningen er foretaget, og hvordan det vil være muligt og hensigtsmæssigt at revidere den. Der er afholdt møder med Sønderjyllands, Ribe, Ringkjøbing, Viborg, Nordjyllands, Århus, Fyns, Frederiksborg og Vestsjællands amter. De øvrige amter er kontaktet pr. mail og telefon i forbindelse med afklaring af detaljer vedrørende udpegningen.

Projektet rapporteres i to faser:

Denne rapport

Denne rapport beskriver den udpegning af grundvandsforekomster, som er gennemført i basisanalysens første del. Beskrivelsen baserer sig dels på rapporteringen af basisanalysen, dels på en opklarende dialog med de enkelte amter. I rapporten sammenholdes udpegningen med formålet, eventuelle problemer i forhold til udarbejdelsen af et overvågningsprogram beskrives, og mulighederne for at beskrive grundvandets tilstand ved hjælp af de udpegede grundvandsforekomster vurderes. I bilagene til rapporten findes en gennemgang af resultaterne af udpegningen i de enkelte vanddistrikter.

Senere rapport

Med udgangspunkt i den første rapport vurderes det hvilke metoder der kan føre til en hensigtsmæssig opdeling af grundvandsforekomsterne. Blandt andet ses på hvilke metodikker der er anvendelige geografisk set, givet de forskelle i geologi, hydrogeologi og indvindingsforhold som findes på tværs af landet.

På baggrund af denne analyse opstilles et antal (ca. 3) modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster. Modellerne beskrives med hensyn til kriterier og forventede resultater, hvor omfattende revisionen vil være samt hvor godt den opfylder formålet.

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.