Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 1

Udpegning af grundvandsforekomster i distrikt 30, Vestsjællands Amt

Grundvandsmagasinerne

Grundvandsmagasinerne i vanddistriktet findes primært i et stort regionalt sandmagasin, der er udbredt i store dele af området og har kontakt til især Tude Å, men også andre vandløb. Derudover er der udpeget mange små lokale sandmagasiner. Størstedelen af disse er udpeget fordi der lokalt indvindes vand til et vandværk. Disse er grupperet til én grundvandsforekomst.

De mange lokale sandforekomster skyldes at geologien i vanddistriktet består af vekslende lag af grus, sand og ler, som er aflejret i forbindelse med isfremstød og afsmeltninger under istiden.

Kalken findes overalt i vanddistriktet under den kvartære lagfølge, og er i et vist omfang udpeget som magasin. Centralt i distriktet ligger kalken dog så dybt at den vurderes inaktiv. Der er således kun udpeget grundvands-magasiner i yderområderne af vanddistriktet.

Metodik til udpegning af grundvandsforekomster

Udpegning er sket på baggrund af kendte større grundvandsmagasiner, især fra gebyrkortlægningen, samt som bufferzoner med radius 1 km omkring vandværksboringer uden for grundvandsmagasinerne. Grundvandsforekomsterne er opdelt i sand- og kalkmagasiner.

Kalkområderne er sammenhængende forekomster, og de ligger perifert i distriktet. De er afgrænset på baggrund af dels hvor der faktisk indvindes vand, dels på baggrund af GEUS's transmissivitetskort. Kalken findes rent faktisk i et langt større område, men uden for de udpegede grundvandsforekomster i kalk er den enten salt eller ukendt.

Sandforekomsterne dækker store dele af arealet i distriktet, og langt den største forekomst er afgrænset som opland til Tude Å. Derudover findes flere navngivne lokale magasiner. Endelig er der samlet et antal adskilte, små forekomster under samme navn. Tilsvarende findes et stort antal usammen-hængende områder omkring vandværksboringer, der ligeledes er udpeget som én grundvandsforekomst. Grundvandsforekomsterne kan godt bestå af flere magasiner, som ligger over hinanden, adskilt af lerlag.

Omkring A-målsatte vandløb og B-målsatte vandløb på strækninger, hvor der er konstateret tilvækst i afstrømningen, er der udpeget en "vandløbsbufferzone" 1 km på hver side af vandløbet. Vandløbsbufferzonen omfatter sekundære / terrænnære grundvandsmagasiner, men der er ikke nødvendigvis kendskab til magasinerne i øvrigt.

Der er ikke taget stilling til vertikal afgrænsning af grundvandsforekomsterne. Derimod er vertikal opsplitning undgået, når de har nogenlunde ens redoxforhold og beskyttelse; også når der indgår lerlag som i nogle områder deler de primære grundvandsmagasiner.

Resultater af udpegningen

De udpegede grundvandsforekomster er vist i kortbilaget.

Antal, størrelse og fordeling af de udpegede grundvandsforekomster er summeret i Tabel 1 og 2. Der er sket en opdeling af forekomsterne i sand- og kalkmagasiner. Flere af sandforekomsterne er ikke sammenhængende jævnfør bemærkningen ovenfor. Derfor er resultaterne i tabel 2 ikke helt entydige.

Udbredelsen af de udpegede grundvandsforekomster fremgår af kortbilaget.

Tabel 1: Fordeling af de udpegede grundvandsforekomster (antal)

Sand Kalk I alt
13 10 23

Tabel 2: Arealbetragtninger for de udpegede grundvandsforekomster (km²)

Arealgennemsnit Median Mindste areal Største areal Samlet areal
78,7 14,1 1,32 954,4 1809,9
Arealgennemsnit af de forskellige magasintyper
Sand Kalk
105,4 44,0

Se desuden omstående skema med anvendte kriterier og metodik

Vurdering af tilstand

Kvantitativ tilstand er vurderet for grundvandsforekomster i sand og i kalk samt sekundære grundvandsforekomster udpeget i bufferzoner til vandløb. I grundvandsforekomsterne i sand og kalk er kvantitativ tilstand vurderet på baggrund af pejledata og grundvandskemi (saltvandspåvirkning). I vandløbsbufferzonen er tilstanden bestemt på baggrund af vandløbets tilstand og en vurdering af risikoen for øget påvirkning.

Kemisk tilstand er vurderet for forekomster i sand og i kalk. Naturbetingede stoffer er ikke inddraget i vurderingen (arsen og fosfor). Fund af nitrat eller af miljøfremmede stoffer inkl. pesticider over grænseværdien er brugt som kriterium, hvilket medfører at meget store grundvandsforekomster er i risiko for ikke at nå god tilstand.

  Kvantitative påvirkninger Kemiske påvirkninger
Kategori I (grøn) 14 (+9) 7
Kategori II (rød) 11 (+4) 18

Forekomsterne i parentes er bufferzoner til vandløb. Kemisk tilstand er ikke bedømt for disse.

Kilder

Basisanalyse, del 1. Vanddistrikt 30. Skriftlig rapportering samt CD med MapInfo-kort. Vestsjællands Amt, december 2004.

Vandrammedirektivets Basisanalyse del 2. En vurdering af vandforekomsternes tilstand og risiko for at vandområderne ikke kan opfylde regionplanmålene senest 22. december 2015. Vanddistrikt 30. Vestsjællands Amt, marts 2006.

Møde med Vestsjællands Amt den 19. maj 2006.

Klik her for at kort over grundvandsforekomster i Vestsjællands Amt

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.