Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2

Udpegning af grundvandsforekomster i distrikt 35, Storstrøms Amt

Grundvandsmagasinerne

De primære grundvandsforekomster findes hovedsagelig i kalken. Undtaget herfra er nogle større områder midt på Lolland, på Falsters sydspids og i den nordvestlige del af vanddistriktet på Sjælland, hvor grundvandet findes i større, sammenhængende sandlag.

På den sydvestlige del af Lolland findes der ingen større grundvandsforekomster. Undergrunden består her af ler (bentonit), som ikke kan indeholde grundvand i nævneværdig mængde. Tilsvarende gælder et smalt, nord-sydgående område vest for Karise kaldet ”Karise-dalen”, som er en underjordisk, lerfyldt dal, samt et smalt område nord for Nakskov.

Flere steder i vanddistriktet findes der mindre, sekundære grundvandsforekomster i sandlag. Det gælder især på Møn og i den nordvestligste og sydligste del af Sjælland. Disse grundvandsforekomster har mindre betydning for drikkevandsforsyningen, da der sjældent indvindes vand herfra til almen vandforsyning.

Metodik til udpegning af grundvandsforekomster

Udpegningen er detaljeret beskrevet i baggrundsrapport. Her fremgår det at der er benyttet resultater fra partikelbanesimuleringer med både DK-model og andre lokale modeller. Udgangspunktet for at vurdere kontaktypen har været strømningsforholdene uden indvinding for at tage hensyn til forholdene under naturlige betingelser. Resultaterne er vurderet sammen med oplysninger om geologi og medianminimumsvandføringer.

De store dybe grundvandsforekomster er efterfølgende opdelt ved at anvende afstrømningsområde, potentialekort og vandkvalitetsdata, typisk i form af saltvandsproblemer.

Resultater af udpegningen

Grundvandsforekomsterne er vist i omstående kortbilag. Se desuden skema med anvendte kriterier og metodik.

Antal, størrelse og fordeling af de udpegede grundvandsforekomster er summeret i Tabel 1 og 2. Der er sket en opdeling af forekomsterne i primære og sekundære magasiner i kalk eller sandaflejring.

Udbredelsen af de udpegede grundvandsforekomster fremgår af kortbilaget.

Tabel 1: Fordeling af de udpegede grundvandsforekomster (antal)

Primære Sekundære I alt
45 38 83
Sand Kalk Sand Kalk  
5 40 37 1  

Tabel 2: Arealbetragtninger for de udpegede grundvandsforekomster (km²)

Arealgennemsnit Median Mindste areal Største areal Samlet areal
54,9 16,3 0,8 574,5 4560,3
Arealgennemsnit af de forskellige magasintyper
Primær sand Primær kalk Sekundær sand Sekundær kalk
97,5 81,9 16,0 205,4

Vurdering af tilstand

Kvantitativ tilstand er vurderet for henholdsvis sekunære og primære forekomster. Kun få sekundære forekomster er vurderet at være i risiko, da der er meget begrænset indvinding fra disse.

Kemisk tilstand for sekundære forekomster er vurderet på baggrund af generel viden om terrænnært grundvand, og de er derfor alle vurderet at være i risiko på grund af nitrat, pesticider og miljøfremmede stoffer. Problemerne i primære forårsages hovedsagelig af salt, nitrat, nikkel og forurening.

Amtet bemærker, at det forhold, at en stor del af forekomsterne er meget store, betyder at lokale problemer kan føre til at store forekomster vurderes at være i risiko.

  Kvantitative påvirkninger Kemiske påvirkninger
Kategori I (grøn) 43 10
Kategori II (rød) 40 73

Kilder

Basisanalyse - del 1. Karakterisering af vandforekomster og opgørelse af påvirkninger. Vanddistrikt 25. Storstrøms Amt, 2004.

Dokumentationsrapport for basisanalyse 1. Storstrøms Amt.

Basisanalyse - del 2. Vurdering af vandforekomsters tilstand. Risiko. Vanddistrikt 35. Storstrøms Amt 2006.

Klik her for at kort over grundvandsforekomster i Storstrøms Amt

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.