Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 3

Udpegning af grundvandsforekomster i distrikt 42, Fyns Amt

Grundvandsmagasinerne

Grundvandsmagasinerne på Fyn findes ofte i forskellige dybde og ovenpå hinanden. De er udpeget i kvartære sandmagasiner fordelt over hele Fyn og i kalken, der findes på Østfyn og på Langeland. De terrænnære magasiner er ofte små og lokale sandforekomster, men der findes også store magasiner på det centrale Fyn omkring Odense. De intermediære grundvandsforekomster har stor regional betydning og består af både kalk- og sandmagasiner. De findes primært på Langeland, Ærø og langs kysten af Fyn. De dybe magasiner har en forholdsvis begrænset og dårlig bestemt udbredelse. Øst for Odense udgør den dybeste del af kalk dog et stort dybt magasin. Dele af kalken er dog skåret fra på grund af dårlig naturlig vandkvalitet.

På Fyn anvendes et stiliseret koncept for hydrogeologien, der kan beskrives som en lagfølge af 3 kvartære og 1 prækvartært lag, hvori grundvands-magasinerne findes. Disse vandførende lag er adskilt fra hinanden af lavpermeable morænelerslag. Den samlede regionale grundvandsmodel har 9 lag, hvoraf de 2 øverste er en umættet zone og et lavpermeabelt terrænnært morænelerslag. Dernæst følger skiftevis de vandførende lag (3, 5, 7 og 9) adskilt af morænelerslagene (4, 6 og 8). Lag 8 kan dog helt eller delvist indeholde prækvartær ler. Grundvandsmagasinerne er alle relateret til ét af de vandførende lag i grundvandsmodellen.

Der kan være hydraulisk kontakt mellem lagene i modellen, hvis moræneleren mangler. F.eks. er der nogle steder kontakt mellem kalkmagasinet og sandlaget herover. Da den geologiske model er opbygget på baggrund af dannelseshistorie, er nogle af de øverste lag fraværende i dele af distriktet.

Metodik til udpegning af grundvandsforekomster

Udpegningen af grundvandsforekomster i Fyns Amt bygger på de grundvandsmagasiner, som amtet har administreret og arbejdet med siden 1997, hvor de også blev brugt i forbindelse med udpegningen af områder med særlige drikkevandsinteresser. For at imødekomme kravene efter Vandrammedirektivet er der suppleret med flere grundvandsforekomster hvor der enten er indvinding til almen vandforsyning eller privat indvinding over 10.000 m³/år med krav om drikkevandskvalitet. Nye grundvandsforekomster som kun defineres ved én boring, er afgrænset som en cirkel med radius 500 meter. Der er ikke taget hensyn til endnu mindre indvindinger.

Grundvandsforekomsterne er knyttet til vandførende lag i den geologiske model, hvor de findes i lag 3, 5, 7 og 9.

Grundvandsforekomsterne er tilknyttet afstrømningsområder på baggrund af modellering, og kontakten til overfladevand er ligeledes vurderet på baggrund af modellering.

6 af grundvandsmagasinerne er underopdelt på baggrund af vandkemiske data (naturligt saltindhold), og for én af forekomsterne fordi der er grusgravning i den ene ende af forekomsten.

Udbredelsen og den vertikale afgrænsning af hver grundvandsforekomst er beskrevet i tabeller (der ikke er udleveret).

Resultater af udpegningen

Udbredelsen af de udpegede grundvandsforekomster fremgår af kortbilag 3.1 og 3.2.

Antal, størrelse og fordeling af de udpegede grundvandsforekomster er summeret i Tabel 1 og 2. Opdelingen af forekomsterne i terrænnære, intermediære og dybe magasiner findes kun i rapporten: "Kortlægning af grundvandsressourcerne - Status for 2005", der er udleveret af Fyns Amt.

Tabel 1: Fordeling af de udpegede grundvandsforekomster (antal)

Terrænnære Intermediære Dybe   I alt
56 34 34   124
Lokale magasiner Magasiner Magasinkomplekser Kalk I alt
23 89 6 5 123

Tabel 2: Arealbetragtninger for de udpegede grundvandsforekomster (km²)

Arealgennemsnit Median Mindste areal Største areal Samlet areal
16,8 3,3 0,12 266,8 2062
Arealgennemsnit af de forskellige magasintyper
Lokale magasiner Magasiner Magasinkomplekser Kalkmagasiner
5,0 13,8 47,2 105,4

Se desuden skema med anvendte kriterier og metodik.

Vurdering af tilstand

Kvantitativ tilstand er vurderet på baggrund af beregnet grundvandsdannelse til den enkelte vandforekomst, sammenholdt med indvindingen. På grund af den usikre afgrænsning af nogle grundvandsforekomster, især små forekomster hvor der kun er én boring som grundlag, er der en del "falsk positive" risiko-forekomster. I forhold til overfladevand er der foretaget en afvejning ved hjælp af vandregnskaber.

Kemisk tilstand er vurderet på baggrund af fund af nitrat over 25 mg/l og fund af pesticider i vandværksboringer, overvågningsboringer og større indvindingsboringer med krav om drikkevandskvalitet. Amtet bemærker, at datagrundlaget for vurderingen ikke er repræsentativt. Der bør overvåges i alle grundvandsforekomster, og overvågningsnettet bør målrettes formålet.

  Kvantitative påvirkninger Kemiske påvirkninger
Kategori I (grøn) 84 56
Kategori II (rød) 39 67

Kilder

Vanddistrikt Fyn. Basisanalyse 2004, del 1. GIS-indberetning. Fyns Amt, 2004.

Kortlægning af grundvandsressourcerne. Status for vandressourcekortlægningen 2005. Fyns Amt.

Vanddistrikt Fyn. Basisanalyse del II. Risikovurdering. Sammenfatning. Fyns Amt, 2006.

Møde med Fyns Amt den 5. maj 2006.

Klik her for at kort over grundvandsforekomster i Fyns Amt

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.