Udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 4

Udpegning af grundvandsforekomster i distrikt 50, Sønderjyllands Amt

Grundvandsmagasinerne

Grundvandsressourcerne i Sønderjylland er beliggende i terrænnære kvartære forekomster og dybe tertiære forekomster. Vanddistriktet opdeles naturligt i 2 hovedoplande, som afvander mod henholdsvis øst (Lillebælt) og vest (Vadehavet). Det østlige opland består af yngre morænelandskaber (fra sidste istid). Her findes mange mindre vandløbsoplande, der dog kan grupperes i to overordnede enheder. Den vestlige del af distriktet domineres af ældre morænelandskaber fra næstsidste istid (bakkeøer) og hedeslette samt marsk-områder ud mod Vadehavet. Her findes 4 primære vandløbsoplande.

Generelt har både de yngre og ældre morænelandskaber en meget kompliceret opbygning, hvor de vekslende lag af moræneler og smeltevandssand er deformeret af isens bevægelser. Det antages dog, at de regionalt udbredte, vandførende sandlag har en hydraulisk sammenhæng. Hedesletterne og marsk-områder er derimod ikke deformerede og udgør derfor et simpelt hydraulisk system.

De dybe tertiære forekomster udgøres af Ribe Formationen og Odderup Formationen. De er begge aflejret i store flod-deltaer og adskilles af fin-kornede marine aflejringer. Odderup Formationen er fundet i to områder, dels i den nordlige del af Sønderjylland, dels i et mindre område længst mod syd. Det vides ikke, om formationen eksisterer mellem disse områder, og afgrænsningen er generelt usikker. I det nordlige områder har formationen en begrænset ydeevne. Den dybtliggende Ribe Formation er udbredt i det meste af vanddistriktet og er meget ydedygtig.

Metodik til udpegning af grundvandsforekomster

Udpegning af grundvandsforekomsterne har taget udgangspunkt i en regional geologisk model. De kvartære grundvandsforekomster dækker hele vand-distriktets areal. Afgrænsningen er sket ved at anvende dannelsesmiljøet, således at der opereres med 4 typer af forekomster: bakkeø, hedeslette, marsk og yngre morænelandskab. Derudover er der ved afgrænsningen anvendt grundvandsskel ved grænsen af vandløbsoplande. Tykkelsen af hedesletterne er nogle steder usikkert bestemt.

Under kvartæret er der udpeget tre store tertiære grundvandsforekomster, som er afgrænset som geologiske formationer. Odderup Formationen er delt i to adskilte forekomster. De tertiære formationer ligger dybt og den nedre afgrænsning er usikkert bestemt.

Resultater af udpegningen

Udbredelsen af de udpegede grundvandsforekomster fremgår af kortbilag 4.1 og 4.2. Resultaterne er opdelt så kortene viser udbredelsen af henholdsvis kvartære og tertiære forekomster. Plottes forekomsterne samlet vil der være overlap, der vanskeligt lader sig visualisere.

Tabellerne nedenfor omfatter også Sønderjyllands Amts del af det internationale vanddistrikt.

Tabel 1: Fordeling af de udpegede grundvandsforekomster (antal)

Kvartære Tertiære I alt
34 3 37
Yngre moræne Ældre moræne Hedeslette Marsk Tertiære I alt
9 15 4 6 3 37

Tabel 2: Arealbetragtninger for de udpegede grundvandsforekomster (km²)

Arealgennemsnit Median Mindste areal Største areal Total
188,1 60,5 2,7 2200 6961
Arealgennemsnit af de forskellige magasintyper
Yngre moræne Ældre moræne Hedeslette Marsk Tertiære
189,7 66,6 302,7 46,5 922

Se desuden skema med anvendte kriterier og metodik.

Vurdering af tilstand

Generelt er tilstandsvurderingen foretaget for områder med særlige drikkevandsinteresser og områder med drikkevandsinteresser; i områder med begrænsede drikkevandsinteresser vurderes problemer ikke at kunne give anledning til at forekomsten udpeges som truet.

Kvantitativ tilstand er vurderet på baggrund af modelleret grundvandsdannelse og lange pejleserier, sammenholdt med indvindingen. Markvanding indgår med hele den tilladte mængde. Som kriterie er anvendt 20 % af grundvandsdannelsen. Desuden er suppleret med vurdering af sårbare vandløbsoplande, som anvendes i den daglige administration. Ingen af amtets egne grundvandsforekomster er vurderet at være i risiko, men en grundvandsforekomst i Ribe amt er vurderet at være i risiko fordi Ribe amt har anvendt andre kriterier.

Kemisk tilstand er vurderet for nitrat på baggrund af geologiske forhold, nitratfund og nitratfølsomme områder. Hvor mere end 25% af nitratanalyserne ligger over 50 mg/l, er forekomsten udpeget som truet. For pesticider er benyttet tilsvarende metodik ift. grænseværdierne i drikkevand. Desuden indgår 11 store jordforureninger som trusler. Amtet bemærker, at datagrundlaget ikke er fuldstændigt.

Amtet bemærker, at vurderingen af om forekomster er truet, kan afhænge meget af størrelsen på forekomsten. En underinddeling, især af de østlige forekomster, vil kunne resultere i et andet udfald af risikoanalysen.

Vanddistrikt 50 Kvantitative påvirkninger Kemiske påvirkninger
Kategori I (grøn) 26 11
Kategori II (rød) 1 17

Det internationale distrikt Kvantitative påvirkninger Kemiske påvirkninger
Kategori I (grøn) 10 1
Kategori II (rød) 0 8

Kilder

Basisanalyse for vanddistrikt 50. Del 1. Karakterisering af vandområder og opgørelse af påvirkninger. Teknisk rapport. Udgivet af Sønderjyllands Amt december 2004.

Basisanalyse for vanddistrikt 50. Del II. Vurdering af vandforekomsters tilstand. Teknisk rapport. Udgivet af Sønderjyllands Amt marts 2006.

Møde med Sønderjyllands Amt den 4. maj 2006.

Klik her for at kort over grundvandsforekomster i Sønderjyllands Amt

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.