Pyrolyse af CCA-imprægneret træ

1 Indledning

1.1 Formål

Det har været projektets formål at undersøge og udvikle en behandlingsteknik til CCA-imprægneret affaldstræ ved hjælp af lavtemperatur-pyrolyse, således at energiindholdet i træet nyttiggøres og metallerne oparbejdes.

1.2 Baggrund

I Regeringens affaldsstrategi 2005-2008 skønnes det, at der siden 60’erne er ophobet ca. 4 mio. tons imprægneret træ, og at der i 2010 er behov for bortskaffelse af omkring 100.000 tons imprægneret træ.

CCA-midler, der indeholder kobber, chrom og arsen, har frem til 1989 været det dominerende middel til trykimprægnering, og den akkumulerede mængde CCA-træ skønnes til ca. 1,7 mio. tons (Arbejdsrapport nr. 57/1997). Regnes med et gennemsnitligt indhold i træet af kobber på 0,2 %, chrom på 0,3% og arsen på 0,4% er i CCA-imprægneret træ akkumuleret 3.400 tons kobber, 5.100 tons chrom og 6.900 tons arsen.

Kobber og chrom er dels giftige tungmetaller i miljøet dels vigtige ressourcer som bør genvindes. Arsen er giftigt i miljøet, men har i dag ikke nogen stor betydning som ressource, da eksempelvis brugen til trykimprægneret træ i dag er forbudt i Danmark.

Siden april 2001 har alt imprægneret træ skulle bortskaffes ved deponering, bortset fra kreosotimprægneret træ, der kan forbrændes i godkendte anlæg. Ved deponering opnås der ikke udnyttelse af den energi der er i træet, ligesom metalressourcerne mistes.

Kommunekemi a/s har udviklet en metode hvor CCA-imprægneret træ behandles ved forgasning. Forgasning er en forbrænding ved ilt-underskud, og herved dannes der en brændbar gas samt forskellige tjæreprodukter. Herudover dannes en uorganisk aske. Forsøg har vist at praktisk taget 100 % af kobber og chrom findes i asken. Anderledes forholder der sig med arsen, der fordeler sig med ca. 80 % i gassen/tjæren og ca. 20% i asken.

Den producerede gas kan efter rensning anvendes i en gasturbine eller gasmotor til produktion af el og varme. Ligeledes kan energiindholdet i tjæren efter rensning udnyttes. Det har vist sig at fjernelse af arsenet fra gassen og tjæren er mulig, men forholdsvis besværlig.

Kommunekemi blev under arbejdet med forgasningsprocessen opmærksom på en alternativ metode. Metoden virkede lovende, og der blev derfor gennemført nogle indledende forsøg i en mindre forsøgsreaktor konstrueret til formålet.

Princippet i metoden er at træflis pyrolyseres ved ca. 300 °C. Pyrolyse er en opvarmning uden ilt, og herved vil træet omsættes til trækul. På grund af den lave temperatur skulle metallerne inklusive arsen blive tilbage i trækullene.

Undersøgelser i udlandet viser endvidere, at metallerne efter pyrolysen samler sig i agglomerater, og efter en knusning skulle det ved hjælp af vægtfylde-forskellen være muligt at separere koks og metaller. Herved opnås en ren koks der kan anvendes som brændsel og en metalfraktion, der efter fjernelse af arsen kan oparbejdes.

På baggrund af de lovende resultater fra de indledende forsøg blev det besluttet at gennemføre en række forsøg i større skala. Nærværende rapport beskriver resultaterne af disse forsøg.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.