Analyse af omkostningerne for rensning for kviksølv på krematorier i Danmark

7 Omkostninger til rensning på krematorier i Danmark

I Kirkeministeriets rapport fra arbejdsgruppen vedrørende krematorievirksomhed i Danmark /4/ opgøres de samlede omkostninger til etablering af røggasrensning på alle landes krematorier til 148 mio. kr. (alle priser er eksklusiv moms).

Når der foretages betydelige ombygninger og/eller udvidelser, er det altid fornuftigt at se på anlæggets almindelige tilstand og behov for renovering, og det har medført forslag om, at 4 ovne udskiftes med nye. Det bidrager med 12 mio. kr. til den samlede investering.

I samme rapport anbefales det, at der nedlægges 8 krematorier, samt en af to ovne på Aabenraa Krematorium, hvilket Kirkeministeriet ifølge vore oplysninger er indforstået med skal effektueres, fordi det vil være en fornuftig tilpasning af kapacitet det nuværende og fremtidige behov.

En tilpasset liste over investeringsbehovet til rensning, hvor de krematorier, der anbefales nedlagt, er trukket ud, er vist i Tabel 17. Den samlede investering reduceres derved til 98,9 mio. kr., hvilket er en reduktion på ca. 33% i forhold til den oprindelige beregnede investering på 148 mio. kr. Hertil kommer dog 3 mio. kr. til udskiftning af en ovn på Aabenraa Krematorium, som reelt ikke er et miljøkrav, men en nødvendig driftsmæssig investering, som med stor fordel kan afholdes samtidigt med installation af røggasrensning.

Investeringen fordeler sig med 82,3 mio. kr. til rensningsudstyr og 16,6 mio. kr. til bygninger.

Ifølge rapporten er de følgende kommentarer til de beregnede priser:

  • Der er regnet med en enhedspris på 3,3 mio. kr. for røggasrensning til en ovn, og for anlæg med 2 ovne er regnet med 5 mio. kr. til et fælles røggasrenseanlæg.
  • Priserne for rensningsudstyr omfatter også et nødstrømsanlæg, så igangværende kremeringer kan afsluttes forsvarligt ved strømsvigt.
  • De beløb, der er baseret på allerede udarbejdede projektoplæg, er de mest sikre (Odense, Århus og Aalborg).
  • På de øvrige krematorier er pladsforholdene og nødvendig udbygning skønnet, og prissat til 30.000 kr./m².
  • På anlæg, hvor bygningsudvidelser ikke skønnes nødvendig, er der regnet med kr. 200.000 til bygningstilpasninger.
  • På bygningsinvesteringerne må der regnes med betydelige usikkerheder.

Det skal bemærkes, at Odense Krematorium har udbygget med røggasrensning med dosering af aktivt kul, og at de oprindelige priser er medtaget for at kunne sammenligne denne nye opgørelse med den oprindelige.

Region Krematorium Investering
 mio. kr. ekskl. moms
Bemærkninger
Rensning Bygninger Samlet
Hovedstaden Bisp./Sundby       Har etableret rensning
Glostrup 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Gentofte 3,3 0,2 3,5 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Ballerup 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Lyngby 3,3 0,2 3,5 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Hillerød 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Rønne 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Sjælland Roskilde 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Holbæk 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Slagelse 5 1,8 6,8 Udbygges med 60 m² á 30.000 kr/m²
Næstved 3,3 0,2 3,5 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Nykøbing F. 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Syddanmark Odense 5 1 6 Er etableret for det budgetterede beløb
Svendborg 3,3 0,2 3,5 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Kolding 5 0,2 5,2 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Esbjerg 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Aabenraa 3,5 0,4 3,9 Plus en ny ovn - plads i eks. bygning
Midtjylland Horsens 3,5 0,2 3,7 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Århus 5 0,8 5,8 Baseret på notat af 6/1-06 (DKL)
Silkeborg 3,3 0,2 3,5 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Holstebro 3,3 1,2 4,5 Udbygges med 40 m² á 30.000 kr/m²
Nord- jylland Aalborg 5,8 0,2 6 Baseret på notat af 8/2-06 (DKL)
Hjørring 3,3 0,2 3,5 Skøn: Plads nok i eksisterende bygning
Total   82,3 16,6 98,9  
Hertil kommer 3 mio. kr. til udskiftning af en ovn i Aabenraa, hvor en af de to ovne nedlægges

Tabel 17. Revideret oversigt over investering til rensning på reduceret antal danske krematorier

7.1 Vurdering af investeringer til rensning

Denne type overslagspriser for etablering af rensning på 22 krematorier er vanskelige, fordi der er så mange forhold, der har betydning for den reelle pris på hvert anlæg. Der kan vælges udstyr, der både er dyrere og billigere end de forudsatte priser, ligesom andre lokale ønsker og fysiske forhold har betydning for prisen. Udgifterne til udbygning og/eller bygningsændringer er behæftet med meget stor usikkerhed, og der kan være betydelige udgifter til forbedringer, f.eks. arbejdsmiljømæssige forbedringer som med fordel kan udføres samtidigt. De samlede udgifter kan derfor både blive mindre og større (eller meget større) end overslagspriserne.

Der kunne også forekomme betydelige ekstra udgifter til udnyttelse af varmen, enten ved tilslutning til et fjernvarmesystem, eller ved etablering af varmeakkumuleringstank og intern udnyttelse til opvarmning af bygninger. Det vil give en større investering, men det kan give betydelige driftsbesparelser, som på nogle anlæg forventes at kunne finansiere merudgiften til investeringen i løbet af få år.

Forholdene på krematorier kan ikke sammenlignes med almindelige industrianlæg, hvor man mange steder kan vælger udendørs placering af røggasrensningen, og derved undgå en stor del af bygningsomkostningerne. På industrianlæg vil man også bedre kunne tåle, at røgen er synlig, i form af en dampfane, som ved valg af en skrubber til rensningen. Krematorierne ligger typisk tæt på boligområder, og en synlig røgfane, der tydeligt signalere at der brændes i krematoriet, er ikke ønskelig, ligesom en udendørs placering af rensningsudstyret vil skæmme ethvert krematorium i uacceptabel grad.

Sådanne æstetiske hensyn betyder derfor, at investeringsomkostningerne til røggasrensning på krematorier kan være betydeligt større, end hvis den samme rensning skulle etableres på et industrianlæg.

Selv om man kan spare investering ved at placere renseudstyret udendørs, f.eks. på en betonplade med hegn omkring, så vil besparelsen i forhold til det totale budget være relativt lille, fordi bygningsinvesteringerne trods alt kun udgør 16% af totalinvesteringen.

7.1.1 Investering til rensningsudstyr

De anvendte enhedspriser på 3,3 mio. kr. for røggasrensning til en ovn, og 5 mio. kr. for et fællesanlæg for 2 ovne, er nogenlunde i overensstemmelse med de priser, der umiddelbart kan fås fra to af de væsentlige leverandører på til de danske krematorier, det danske Envikraft og det svenske Mitab. Begge har et standardudstyr bestående af røggaskøler med ekstern luftkøling og posefilter med dosering af aktivt kul. De kan også levere en kulbed efter posefilteret i stedet for dosering af aktivt kul, hvilket er dyrere i investering. Envikraft kan også levere en direkte luftkølet røggaskøler, til en lavere pris.

De konkrete priser for et anlæg vil afhænge af flere forhold, det konkrete valg af røggaskøler og rensning med aktivt kul, pladsforholdene, opdatering af SRO-anlæg m.v., og investeringen vil derfor kunne blive både mindre og større end de anvendte priser. Både Envikraft og Mitab angiver, at et filteranlæg med dosering af aktivt kul og røggaskøling til en ovn kan leveres og monteres for mellem 2 og knap 2,5 mio. kr. Hertil kommer diverse arbejde med elinstallationer, rørføring, køling m.v., så en enhedspris på 3,3 og 5 mio. kr. for henholdsvis 1 og 2 ovne er på den baggrund meget realistisk.

I engelske referencer finder flere steder det samme skema med leverandører, med angivelse af renseteknologier, vist i Bilag A. Her angives ens priser for anlæg med dosering af aktivt kul og filterbed, og priserne er i samme størrelsesorden som de danske budgetpriser, som vist i Tabel 17:

  £ Mio. kr.
SingleUnit (1 ovn) 250.000 2,7
DoubleUnit (2 ovne) 380.000 4,1
TripleUnit (3 ovne) 425.000 4,6

Tabel 18. Engelske budgetpriser for røggasrensning til krematorier

Merprisen for en filterbed i stedet for dosering af aktivt kul udgør i størrelsen 365.000 kr., som dog i nogen grad opvejes af en mindre driftsudgift til aktivt kul. Kullene i en filterbed skal skiftes med nogle års mellemrum, afhængigt af belastningen og kultypen. På Bispebjerg Krematorium skulle kullene angiveligt kunne holde til 10.000 kremeringer, men den første filterbed holdt kun til 7.000 kremeringer.

Envikraft oplyser, at de kan levere en direkte luftkølet røggaskøler, til en pris der er 250.000 kr. lavere end for en vandkølet røggaskøler. Støjniveauet angives at være lavere end for den vand/luftkøler, der anvendes i et vandkølet system.

Der er også mulighed for at vælge en helt anden renseteknologi, f.eks. en skrubber, tilsætning af selen eller et guldfilter, men det vurderes, at ulemperne ved de nævnte teknologier er for store til at udgøre et reelt alternativ til den velkendte, velafprøvede og meget udbredte rensning med posefilter og aktivt kul eller kulbed.

7.1.2 Investering i bygningsudvidelse eller tilpasning

Som tidligere nævnt må der regnes med betydelige usikkerheder på bygningsinvesteringerne, fordi forholdene ikke er undersøgt i detaljer på alle krematorierne. På de krematorier, der ikke har plads til rensningsudstyret i kælderen i den eksisterende bygning, er der generelt regnet med en udbygning af kælderen.

I Sverige er der flere eksempler på, at udgifterne til bygningsarbejder har været betydeligt større end de danske overslagspriser.

Renoveringen af Lund Krematorium med udskiftning af to ovne og tilbygning i kælderplan til fælles røggasrensning i 1999 og 2003 kostede i alt knap 16 mio. kr. Heraf var de 7 mio. kr. for bygningsarbejderne, som dog var meget omfattende p.g.a. udskiftning af to ovne og diverse forbedringer i eksisterende bygning.

Figur 3. Lund Krematorium. Kælder findes under pladen foran bygningen. Udstyr kan hejses op og ned gennem lemmen

Figur 3. Lund Krematorium. Kælder findes under pladen foran bygningen. Udstyr kan hejses op og ned gennem lemmen.

Renoveringen af Trelleborg Krematorium med installation af ny ovn og røggasrensning i en helt ny tilbygning kostede ca. 16 mio. kr. Heraf var de godt 10 mio. kr. for bygningsarbejder og diverse installationer, men her er der egentlig tale om en helt ny bygning med kistemodtagelse, ovn, kontrolrum, røggasrensning m.m.

Figur 4. Trelleborg Krematorium. Tilbygningen er den med det buede tag

Figur 4. Trelleborg Krematorium. Tilbygningen er den med det buede tag.

Mitab har oplyst, at deres erfaring med bygningsarbejder ved udvidelse af eksisterende ovne med røggasrensning er, at der ofte udføres ændringer og forbedringer, som reelt ikke har noget med projektet at gøre, men det er fornuftigt at gøre det samtidigt. I andre tilfælde er der kun udført mindre bygningstilpasninger, og den samlede udgift til installation af en ny ovn med røggasrensning har ligget på 5 – 6 mio. kr., hvilket er relativt lavt i forhold til den danske overslagspris, som ikke omfatter en ny ovn.

Odense Krematorium har som nævnt etableret røggasrensning, og projektet er blevet realiseret til en samlet pris af 6,1 mio. kr., hvor overslagsprisen ifølge Tabel 17 var 6,0 mio. kr. Det bemærkes, at bygningsomkostningerne var ret omfattende, fordi der skulle nedlægges en kisteelevator mellem kælder og kapelsal.

7.2 Merudgift for Hg-rensning

Da etablering af køling og posefilter er nødvendig for at overholde emissionsgrænsen for støv, er merudgiften i anlægsomkostninger for at rense for Hg begrænset til doseringsudstyr til aktivt kul, hvilket maksimalt koster 100.000 kr.

Merudgiften til en kulbed vil være større, omkring 450.000 kr., men da dosering af aktivt kul er fuldt ud tilstrækkeligt til at opfylde kravene, regnes der kun på omkostningerne for pulversystemet. Det må være op til hvert enkelt krematorium, om de vil ofre merudgiften for at få en kulbed frem for et pulversystem.

I den samlede investering er der regnet med 21 filteranlæg, fordelt på 17 anlæg med en ovn og 4 anlæg med 2 ovne per filteranlæg. Det giver en samlet besparelse på ca. 2 mio. kr., som udgør ca. 2% af den samlede investering.

Driftsudgifterne for Hg-rensning udgør udgifter til aktivt kul og bortskaffelse af det brugte aktive kul.

Med et forbrug af aktivt kul på 300 g/kremering (200 – 500 g/kremering) og en pris på ca. 20 kr./kg /17/ er udgiften maksimalt 10 kr./kremering.

Udgiften til bortskaffelse via Kommunekemi /16/ er ikke afklaret, da det vil være blandet med det øvrige støv, der udskilles i filteret. Omkostningen vil være i størrelsen mellem ca. 7 kr./kg og 30 kr./kg plus emballage og transport, hvilket forventes at være mellem ca. 3 og 10 kr./kremering.

Elforbruget til doseringen er forsvindende lille, og der regnes heller ikke med ekstra udgifter til driftspersonale, så de samlede driftsudgifter til kuldosering vil udgøre maksimalt 20 kr./kremering.

7.3 Sammenfatning og konklusion

Med den foreslåede nedlæggelse af 8 krematorier og den ene ovn i Aabenraa, reduceres den beregnede investering med ca. 33%, fra 148 mio. kr. til knap 100 mio. kr.

Den beregnede investering er baseret på overslagspriser, og der er selvfølgelig forskellige muligheder for at reducere omkostningerne til renseudstyr, f.eks. ved at vælge en direkte luftkølet røggaskøler, hvor der dog ikke er mulighed for at udnytte overskudsvarmen, hvis det senere viser sig muligt. Der er også mulighed for at vælge en rensning med skrubber, som menes, at kunne etableres væsentligt billigere end et aktivt kulfilter, bl.a. fordi pladsbehovet er mindre. Driften af en skrubber er dog mere kompliceret og krævende, således at driftsudgifterne til bl.a. uddannelse af personale er større. Teknologien er ikke særlig udbredt, og det vurderes, at ulemperne er store i forhold til den mulige besparelse.

Man skal også være opmærksom på de fordyrelser, der kan forekomme, f.eks. ved valg af en filterbed frem for kuldosering før filteret.

Det vurderes samlet, at mulighederne for væsentlige besparelser på omkostningerne til renseudstyr er relativt begrænsede.

Der vurderes at være muligheder for at opnå rabatter, specielt på rensningsudstyret, hvis der foretages samlet udbud for etablering af rensning på krematorierne, eventuelt i nogle grupper. Det vil alligevel være nødvendigt med en god koordinering mellem krematorierne, således at kremeringer kan fortages på andre anlæg i ombygningsperioden. I praksis kan en fælles udbudsrunde for en gruppe af krematorier nok være vanskeligt dels at opnå enighed om, og dels at administrere p.g.a. den decentrale styring af hvert enkelt krematorium.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.