Analyse af omkostningerne for rensning for kviksølv på krematorier i Danmark

8 Kommentarer og anbefalinger

8.1 Tidsfrist for overholdelse af standardvilkårene

Ifølge Miljøstyrelsens følgebrev til høringsudkastet om standardvilkår for J 202 krematorier, dateret den 1. januar 2006, har den arbejdsgruppe, der har udarbejdet standardvilkårene, ønsket, at de eksisterende krematorier pålægges at indføre Hg-rensning senest den 1.1.2009. Det var Miljøstyrelsens agt at pålægge kommunerne at revurdere alle godkendelser for krematorier, så alle anlæg ville opfylde standardvilkårene inden den dato.

På det tidspunkt var der tid nok (næsten 3 år) til at revidere godkendelserne og installere rensningsudstyr, men i dag er næsten halvdelen af tiden gået, og standardvilkårene er endnu ikke trådt i kraft. Der forudses tekniske vanskeligheder med at overholde denne tidsfrist.

Når standardvilkårene træder i kraft, vil der være en projekteringstid med efterfølgende udbud og valg af leverandør, hvorefter bygningsudvidelsen kan udføres, og først derefter kan rensningsudstyret installeres. Det er ikke muligt at installere rensning på alle danske krematorier samtidig, da leveringstiden fra de få og relativt små leverandører af krematorieudstyr vil være relativ lang ved mange ordrer.

Det anbefales derfor at revurdere tidsfristen for at opfylde standardvilkårene, som kunne være et trinvist krav, med to eller flere tidsfrister, indenfor hvilket et bestemt antal krematorier skal opfylde kravene. Det vil dels sprede investeringerne over lidt længere tid, og dels vil det gøre det nemmere for leverandørerne at følge med efterspørgslen, så ingen krematorier kan blive nødsaget til at vælge leverandør ud fra hvem, der kan nå at levere anlægget inden tidsfristen. Hensynet til en uhensigtsmæssig intern økonomisk konkurrence krematorierne imellem skal også inddrages i overvejelserne.

Det anbefales, at Kirkeministeriet, Miljøstyrelsen og DKL i fællesskab revurderer tidsfristen og anbefaler en ny.

8.2 Driftsvilkår og præstationskontrol

Under udarbejdelsen af denne rapport er FORCE blevet opmærksom på nogle forhold, dels ved etablering og drift af røggasrensning, og dels ved kontrol af overholden af standardvilkårene, som anlægsejere og tilsynsmyndigheder bør være opmærksomme på.

8.2.1 Kuldosering før posefilter

Krematoriet bør regelmæssigt fortage en opmåling af forbrugt mængde aktivt kul og sammenholde det med antallet af kremeringer i samme periode. Dette tal skal stemme overens med leverandørens anbefalinger, og med et passende overskud, så rensningen kan opretholdes selvom der er mange kremeringer med højt amalgamindhold på samme dag. Doseringssystemet til aktivt kul bør derfor være opbygget på en sådan måde, at det er muligt at foretage en nogenlunde nøjagtig opmåling af kulforbruget, så det kan kontrolleres, at det svarer til den planlagte dosering. Doseres der for lidt, skal systemet justeres

8.2.2 Kulfilterbed

Det er et problem at finde ud af præcist, hvornår kullene i en kulbed skal skiftes. Det kan kun ske ved målinger, hvor det registreres, at rensningen er dårligere, og grænseværdien måske overskrides. Ved årlige målinger kan filteret reelt være brugt op kort tid efter sidste måling, så grænseværdien overskrides i mange måneder, før det opdages ved den næste måling.

8.2.3 Præstationskontrol

De følgende anbefalinger for præstationskontrol anbefales indført i et særligt kapitel om måling på krematorier i næste revision af Miljøstyrelsens anbefalede metode til Hg-måling, MEL-08b.

Formålet med præstationskontrol er at dokumentere, at Hg-filteret stadig er effektivt. Da der ikke er mulighed for at sikre, at kremeringer under en præstationskontrol indeholder Hg, anbefales det, at der ved målingerne altid tilføres amalgam til kremeringerne, f.eks. 1- 2 g Hg i en amalgamampul.

Standardvilkår 18 om præstationskontrol angiver, at midlingstiden for hver måling skal være en hel kremering, fra indsætning til og med askeudskrabning. Dette er nemt nok på anlæg med en ovn med røggasrensning, men det kan ikke umiddelbart lade sig gøre på anlæg med to ovne, der har et fælles anlæg til røggasrensning. Her anbefales midlingstiden at omfatte 2 kremeringer, målt fra den første kiste indsættes i den første ovn, til mindst 30 minutter efter den næste kiste indsættes i den anden ovn og efter askeudskrabning i den første ovn. Næste kiste i første ovn må ikke indsættes før målingen er stoppet. På denne måde vil målingen omfatte to kremeringer, hvor der mangler den sidste del af den ene kremering, men i den periode er der ingen Hg emission og kun en mindre støvemission, specielt ved askeudskrabningen.

Som beskrevet i kapitel 5, anbefales MEL-08b udvidet med følgende særlige forbehold for måling af Hg emissionen fra krematorier:

  • Der skal gennemføres isokinetisk prøvetagning, der følger de kraftigt varierende hastigheder i kanalen
  • Hvis der anvendes splitflow til vaskeflaskerne, skal udsugningen gennem vaskeflaskerne være flowproportionalt.
  • Der skal anvendes planfilter (kun ved måling efter rensning), og filteroplukningen skal følge standarden.

8.2.4 Særligt forhold ved måling på anlæg med kuldosering

Ved kuldosering til posefilter bør de 3 målinger foretages sidst på dagen, således at den sidste måling omfatter den sidste kremering, hvor de tilførte kul vil have den mindste rensningseffektivitet. Der skal kremeres mindst det gennemsnitlige antal kremeringer for det pågældende krematorium på måledagen. Da kullene doseres om morgenen, sikrer ovenstående regel, at målingen dokumenterer, om kuldoseringen er tilstrækkelig til at opretholde den nødvendige rensning hele dagen. Dette forhold anses for så væsentligt, at det anbefales indført i de endelige standardvilkår, f.eks. som en fodnote til punkt 18 om præstationskontrol.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.