Insekticidresistens hos væggelus i Danmark

Forord

Nærværende rapport er afslutningen på en undersøgelse af, om der blandt væggelus indsamlet i Danmark findes nedsat følsomhed eller resistens mod de mest anvendte insektbekæmpelsesmidler. Forskningsprojektet er gennemført af seniorforsker Ole Kilpinen, seniorforsker Michael Kristensen, forskningsleder Karl-Martin Vagn Jensen samt laboranter Nicholai Hansen og Kristian Hansen på Skadedyrlaboratoriet, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Aarhus Universitet. Projektet har nydt godt af en meget stor imødekommenhed fra en række danske skadedyrsbekæmpelsesfirmaer, der har taget sig tid til at hjælpe med fremskaffelse af væggelus til projektet. Endvidere skylder projektet tak til de mange privatpersoner og virksomheder der har tilladt os at samle væggelus ind på deres ejendomme.

Ligeledes vil vi gerne takke lektor Søren Achim Nielsen, RUC, Biolog Erling Holmlund, DPC Skadedyrsbekæmpelse A/S og Cand. Scient. Jens Mossin, Miljøstyrelsen, for deres meget engagerede medvirken i diskussioner og konstruktiv kritik af projektet i hele projektperioden. Specielt vil vi gerne takke specialkonsulent, Cand. Scient. Jørn Kirkegaard, Miljøstyrelsen, for et godt fremadrettet samarbejde og megen hjælp omkring alle aspekter af projektets afvikling, det være sig fagligt såvel som administrativt.

Endelig skal vi takke Miljøstyrelsen for økonomisk støtte til projektet og korrespondent Marianne Christensen for hjælp med korrektur.

Sorgenfri, November 2007

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.