Fastsættelse af vilkår for lugt fra store åbne arealkilder

Sammenfatning og konklusioner

Rapporten gennemgår forhold omkring lugtudvikling fra åbne arealkilder herunder mulighederne for at måle lugten.

De problematiske, åbne arealkilder findes typisk på anlæg med biologisk aktivitet, hvor bl.a. dårlig lugt kan udvikles, hvis de relevante parametre ikke styres korrekt. Anaerobe forhold i såvel kompostering som på rensningsanlæg er årsag til dannelse af svovlforbindelser som har meget lave lugttærskler og ubehagelig lugt.

Måleresultater i Danmark og udlandet viser stor variation selv indenfor anlæg af samme type og samme driftsform. De store afvigelser skyldes i vid udstrækning, at arealkilder udviser stor variation over overfladen og over tid. Dertil kommer, at der anvendes forskellige målemetoder og, at ingen af dem er standardiserede.

Målinger af lugt kan bruges til sammenlignende vurdering af forskellige processer og f.eks. tiltag til reduktion af lugt. Målinger af enkeltstoffer, som kan korreleres med lugt, er en mulighed, som skal undersøges.

En øget kommunikation med omgivelserne er værdifuld, fordi der derved dels opnås større viden og også opnås større forståelse blandt naboerne for virksomheden. Hvis oplevelser i omgivelserne kan korreleres med hændelser eller variationer i parametrene på anlægget, er mulighederne for korrigerende handlinger større.

Det vurderes at være relevant at arbejde med registrering af meteorologiske data og samtidig drift af anlægget, så man i højere grad kan gribe ind i tide, inden lugten når ud til naboerne.

Det er vanskeligt at foreslå endegyldige vilkår til miljøgodkendelser, da udviklingen på området formodes at føre til nye erkendelser i den nærmeste fremtid. Følgende vilkår anbefales på grundlag af nærværende undersøgelses resultater:

Rensningsanlæg

  • Driftsparametre, der er relevante for udviklingen af lugt, skal måles regelmæssigt i tid og sted og rapporteres som del af dokumentation for driften.
  • Anlæggene skal ligge i en afstand fra nærmeste beboelse, som fastlægges ved hjælp af accepterede emissionsfaktorer og nomogrammer til bestemmelse af afstande for forskellige emissioner.
  • Lugt skal dokumenteres ved planlagte ændringer af produktionsform i sammenligning med hidtidig produktion. Dokumentationen skal med stor sikkerhed vise den relative effekt af de planlagte ændringer.
  • Alle hændelser med særlig lugtudvikling skal registreres og rapporteres

Komposteringsanlæg (ikke kompostering af husholdningsaffald)

  • Mængden af materiale skal indrettes efter anlæggets afstand til nærmeste beboelse. Afstanden skal fastlægges efter et skema, som udføres efter hollandsk forbillede
  • Driftsparametre, der er relevante for udviklingen af lugt, skal måles regelmæssigt i tid og sted og rapporteres som del af dokumentation for driften
  • Lugt skal dokumenteres ved planlagte ændringer af produktionsform i sammenligning med hidtidig produktion. Dokumentationen skal med stor sikkerhed vise den relative effekt af de planlagte ændringer.
  • Ikke optimale driftsparametre skal afhjælpes gennem f.eks.
    • beluftning
    • vanding
    • sammensætning af materialet
    • anlæggets udformning

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.