Oversigt over anvendte virkemidler til etablering af sprøjtefri randzoner

1 Indledning

1.1 Baggrund

I Pesticidplan 2004-2009 har regeringen opstillet mål for nedsættelse af pesticidanvendelsen og pesticidbelastningen. Etablering af sprøjtefri randzoner indgår som et led i bestræbelserne på at forbedre miljøtilstanden i vandløb og søer, idet udlægning af randzoner kan begrænse indholdet af pesticidrester i vandmiljøet. Et af målene i Pesticidplan 2004-2009 er, at der ved udgangen af 2009 skal være udlagt 25.000 ha sprøjtefri randzoner langs målsatte vandløb og søer.

Der peges i Pesticidplan 2004-2009 på følgende virkemidler for at nå målene:

  • en forstærket informationskampagne fra Dansk Landbrug
  • øget rådgivning af landmænd på bedriftsniveau
  • økologisk omlægning samt omlægning til anden pesticidfri dyrkning

Derudover peges der i pesticidplanen på, at der kan opnås støtte til udlægning af sprøjtefri randzoner under braklægningsordningen (nu enkeltbetalingsordningen); at rådgivning om udlægning af randzoner vil blive indbygget i den fokuserede rådgivning på bedriftsniveau; at der udarbejdes en årlig status for udlægning af randzonerne; samt at mulighederne for en omlægning af landbrugsstøtten med henblik på at fremme randzonerne nærmere undersøges.

Det er i notat fra Fødevareministeriet (2007) skønnet, at der ved udgangen af 2006 var etableret sprøjtefri randzoner på 6310 ha, og at ca. 30 % af de etablerede randzoner hidrørte fra økologiske arealer. Dette svarer til kun 25 % af det samlede mål på 25.000 ha, og arealet har ifølge notatet været faldende fra 2004 til 2006. Der er dog stor usikkerhed om opgørelsen af arealet. Der er parallelt med dette arbejde igangsat et arbejde, der skal kortlægge arealanvendelse i randzoner langs samtlige vandløb og søer i Danmark.

En realisering af målsætningen i Pesticidplan 2004-2009 vil udgøre et væsentligt bidrag til reduktion af miljøbelastningen af vandløb og søer. Det er derfor væsentligt at udrede årsagerne til, at der trods en række initiativer til fremme af udlægning af sprøjtefri randzoner, ikke er sket større fremdrift, og - ikke mindst - at overveje, hvorledes udviklingen kan vendes.

1.2 Formål

Miljøstyrelsen har på denne baggrund anmodet COWI om at gennemføre et projekt med titlen "Oversigt over anvendte virkemidler til etablering af sprøjtefri randzoner".

I projektet ønskes et overblik over følgende aspekter:

  • hvilke virkemidler til etablering af sprøjtefri randzoner, der hidtil har været udbudt
  • omfanget af anvendelsen af de enkelte virkemidler
  • om muligt indikationer på virkemidlernes effekt på indførelse af randzoner
  • anvendelse af sprøjtefri randzoner i andre EU-lande samt hvilke virkemidler der eventuelt anvendes i de enkelte medlemslande

Formålet med projektet er - på baggrund af oplysninger om hidtil anvendte virkemidler - at skabe et grundlag for valg af virkemidler, der kan udvide randzonearealet i fremtiden. Den udarbejdede oversigt skal anvendes til at komme med anbefalinger til alternative måder at anvende allerede kendte virkemidler på og/eller identificere nye virkemidler.

Bortset fra nye krav om krydsoverensstemmelse har projektet ikke omfattet en vurdering af virkemidlernes håndhævelse, ligesom en vurdering af omkostningseffektiviteten ikke har været medtaget.

 



Version 1.0 December 2007, © Miljøstyrelsen.