Undersøgelsesprogram for grundvandsforurening

Forord

Miljøstyrelsen har i samarbejde med Fyns Amt iværksat en række projekter med fokus på grundvandsforurening med MTBE, primært som følge af, at der er observeret forurening med MTBE ved en meget stor procentdel af de benzinstationer på Fyn, der er undersøgt i større eller mindre omfang. Et af projekterne har til formål at opstille et forslag til undersøgelsesprogram til lokalisering af grundvandsforureninger, som strækker sig uden for den forurenede lokalitet, eksemplificeret ved forureninger ved benzinstationer.

Dette projekt er efter aftale med Miljøstyrelsen og Fyns Amt udført af DHI – Institut for Vand og Miljø med NIRAS A/S som samarbejdspartner. Både Oliebranchens Miljøpulje og Fyns Amt har bidraget med erfaringsdata.

Projektet er gennemført i perioden juli til oktober 2001. Efterfølgende er det foreslåede koncept blevet afprøvet ved en række benzinstationer, og programmet er herefter tilrettet på baggrund af de indvundne erfaringer fra denne afprøvning. Metodebeskrivelser for feltmetoder og analyser er i mellemtiden publiceret i andre udgivelser og er derfor til dels slettet fra denne rapport, og der er i stedet henvist til disse udgivelser. Kapitel 4 indeholder dog stadigt en oversigt over relevante undersøgelsesmetoder, men denne er ikke opdateret siden 2001.

Lizzi Andersen har været projektleder og har fået støtte af følgende medarbejdere fra DHI – Institut for Vand og Miljø: Jesper Holm, Kim Broholm, Adam Brun, Hans Peter Dybdahl og Christian Grøn. Fra NIRAS A/S har medvirket Anders G. Christensen og Charlotte Riis. Afprøvningen af konceptet er udført af GEO ved blandt andre Jes Holm, Morten Kjærgaard, Henrik Steffensen og Jens Baumann. Undersøgelserne er igangsat i 2002 og rapporteret i 2006. Afprøvningsprojektet omfattede udførelse af grundvandet nedstrøms 11 benzinstationer, med henblik på opsamling af erfaringer og resultater for den praktiske gennemførelse af undersøgelseskonceptet.

Til at følge arbejdet har været nedsat en gruppe bestående af: Michael Mücke Jensen / Anders Riiber Høj, Oliebranchens Miljøpulje; Kim Dahlstrøm og Arne Rokkjær (fra 1. september 2005), Miljøstyrelsen., Leif B. Jespersen, Miljøcenter Fyn og Steen Kofoed Munch / Lone Frederiksen (fra 1. april 2003), Fyns Amt.

 



Version 1.0 Marts 2008, © Miljøstyrelsen.