Undersøgelsesprogram for grundvandsforurening

Sammenfatning og konklusioner

I nærværende rapport er opstillet et forslag til et undersøgelseskoncept til vurdering af udbredelsen af forureningsfaner, specielt uden for en lokalitets grundgrænser. Konceptet er eksemplificeret ved forurening med MTBE og BTEX fra benzinstationer. Det statistiske grundlag for det foreslåede koncept er baseret på en større erfaringsindsamling foretaget af Fyns Amtskommune på i alt 72 benzinstationer.

Konceptet opdeler forureningssituationerne i to typer af spild:

  • kortvarigt større spild
  • længerevarende mindre spild,

idet det har vist sig, at intensiteten og varigheden af spildet har betydning for længde og bredde af forureningsfanen. I rapporten gives der anvisninger på, hvorledes man skelner mellem de to typer af spild bl.a. afhængigt af de koncentrationer, man måler i grundvandet.

Der er dels skitseret et program for en forundersøgelse, hvis formål dels er at konstatere tilstedeværelsen af en forurening, dels at fastlægge den overordnede strømningsretning på lokaliteten, idet der fokuseres på afstrømning i det sekundære terrænnære grundvand. Derudover er der afhængigt af typen af spild, som bl.a. skal estimeres på grundlag af forundersøgelsen, foreslået en hovedundersøgelse, som skal undersøge forureningens eventuelle udstrækning udenfor grundgrænsen. Det statistiske grundlag for fremgangsmåden er beskrevet i en række bilag.

Efter opstillingen af programmet er dette afprøvet på i alt 11 lokaliteter. Resultatet af denne afprøvning er afrapporteret i et særskilt miljøprojekt. På baggrund af de erfaringer, der blev indhøstet ved afprøvningen, er der foretaget mindre justeringer af konceptet. En samlet oversigt over konceptet kan ses i Tabel 3.3. Det er i forbindelse med afprøvningen påpeget, at konceptet er afhængigt af, at der er et relativt sammenhængende sekundært grundvandsmagasin på lokaliteten for at kunne give retvisende resultater. Det skal bemærkes, at der ved afprøvning stort set alene blev boret uden for lokalitetsgrænserne, hvilket ville skærpe nødvendigheden af ovennævnte forudsætning.

Rapporten indeholder et afsnit (kapitel 4) om relevante undersøgelses- og analysemetoder. På grund af afprøvningsperioden er detaljerne i disse beskrivelse i mellemtiden afrapporteret i andre sammenhænge. hvorfor dette afsnit ikke er opdateret i den endelige udgave af nærværende rapport.

 



Version 1.0 Marts 2008, © Miljøstyrelsen.