Asbestfibre i jordmiljøet

Forord

Miljøstyrelsen får jævnligt henvendelser fra kommuner og borgere i forbindelse med mulig kontaminering af villahaver og ejendomme med asbestfibre. En kontaminering, der ofte kan være sket i forbindelse med renoveringsarbejde eller brand i tagkonstruktioner med tagplader af asbest-cement.

I 2006 har Miljøstyrelsen gennemført projektet ”Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering” (Miljøstyrelsen 2007). Projektet belyste en række problemstillinger omkring frigivelsen af asbestfibre i forbindelse med renoveringsopgaver på asbestholdige tage. I forlængelse af projektet ønskede Miljøstyrelsen at gennemføre et projekt, der belyser hvor stor sundhedsmæssig risiko asbestfibre udgør efter at være tilført jord, og specifikt belyser asbestfibres skæbne i jordmiljøet.

Nærværende projekt er gennemført med henblik på at belyse asbestfibres skæbne i jordmiljøet, herunder at afklare den sundhedsmæssige risiko asbestfibre udgør efter at være tilført jord.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen og har været fulgt af en styregruppe bestående af Anja Whittard Dalberg, Anne Nielsen, Ulla Højsholt og Jette Rud Larsen Heltved.

Til projektet har der været knyttet en følgegruppe, som foruden deltagelse i et følgegruppemøde har bidraget med kommentarer og forslag. Følgegruppen har haft følgende sammensætning:

Søsser Lund, Aalborg Kommune

Sarah Grønbæk, Sønderborg Kommune

Anja A. Hansen, Lyngby-Taarbæk Kommune

Lars Lindbøg, Kerteminde Kommune

Jørgen F. Andersen, Arbejdstilsynet

Projektet er udarbejdet af Rambølls Afdeling for Jord og Vandmiljø af kemiingeniør Kim Haagensen. Projektet er udført i perioden fra august til november 2007.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.