Asbestfibre i jordmiljøet

5 Vurderinger og anbefalinger

5.1 Asbestfibres skæbne i jord

Det gennemførte studie har vist, at der generelt er ganske få informationer om asbestfibres skæbne i jord, herunder specielt binding til jordens mineralske og organiske komponenter. Der er i enkelte laboratorieundersøgelser konstateret antydninger af en form for interaktion med ler og vand, idet frigivelsen af asbestfibre er mindre fra ler og fra fugtige materialer.

Det vurderes umiddelbart, at asbestfibrenes mineralogiske egenskaber er afgørende for en eventuel binding til jord, og at denne binding vil kunne resultere i en reduceret frigivelse af asbestfibre til luft ved re-suspension.

Nedbrydning af asbestfibre i jord vil kunne ske ved påvirkning med syre svarende til en almindelig mineralsk forvitring. Dette er imidlertid en yderst langsom proces, som formentlig ikke vil være af afgørende betydning indenfor en kortere tidsperiode.

På kort sigt kan asbestfibre neddeles i mindre partikler ved mekanisk påvirkning, og det kan ikke udelukkes at påvirkninger i form af frost/tø og eventuelt fugt/tørke vil kunne medføre en neddeling af fibrene. Neddeling af fibre vil kunne være både positiv og negativ ud fra et sundheds- og miljømæssigt synspunkt, idet lange fibre kan neddeles til korte fibre med stort potentiale for re-suspension, og disse kan igen neddeles til meget korte fibre med mindre sundhedsmæssig risiko og mulighed for at trænge dybere ned i jorden.

5.2 Jordkvalitetskriterium for asbest

Det gennemførte studie har vist, at der i Holland og England arbejdes med et kvalitetskriterium for asbestfibre i jord på 10 mg/kg TS svarende til 0,001 %.

Det fremgår af beregningen i afsnit 4.1, at der baseret på målinger påvirket af såvel aktivitet som vind og vejr, og under forudsætning af overholdelse af Miljøstyrelsens B-værdi, vil være et krav om en koncentration af asbestfibre i jord på 18 mg/kg jord eller mindre.  Dette vurderes at være i god overensstemmelse med kriterierne i Holland og England

Det vurderes at være væsentligt, at der til et kvalitetskriterium for asbestfibre i jord bliver knyttet en tilhørende metode for prøvetagning og analytisk bestemmelse af asbestfibre.

Det anbefales, at der med udgangspunkt i de informationer, der er fremkommet i dette studie, arbejdes hen imod en fastlæggelse af et jordkvalitetskriterium og en tilhørende anbefalet metode for kvantificering af indhold af asbestfibre i jord. Det vurderes endvidere at være hensigtsmæssigt, at der udarbejdes en procedure for fremgangsmåden ved undersøgelse af potentielt asbestforurenede grunde.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.