Asbestfibre i jordmiljøet

6 Konklusioner

Asbestfibre er mineraler, og fibrenes skæbne i jordmiljøet er tæt knyttet til de mineralske egenskaber. Fibrene kan i nogen grad bindes til vand og lerpartikler, formentlig baseret på mineralernes overfladekemiske sammensætning. Fibrene er bestandige, men vil som jordens øvrige mineralske partikler langsomt forvitre som følge af påvirkninger fra processer i jorden.

De sundhedsmæssige effekter af asbestfibre er velkendte og relateret til luftvejene, og eksponering af mennesker er stærkt knyttet til indånding af asbestfibre, der afsættes i lungevævet. Den væsentligste eksponeringsvej i relation til asbestfibre og asbestholdigt materiale i jord er derfor re-suspension af asbestfibre.

Asbestfibre og ACM afsat på jordoverfladen udgør en potentiel mulighed for re-suspension af asbestfibre til luften, og heraf følgende eksponeringsrisiko. Resultater fra undersøgelser af re-suspension af asbestfibre udført i såvel laboratorier som i felten viser, at ved et indhold af asbestfibre i jord på 10 mg/kg TS vil eksponeringsrisikoen være af sammen størrelsesorden som Miljøstyrelsens B-værdi.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.