Indeklimakoncentrationer af rensevæske i boliger over et repræsentativt udsnit af danske renserier

Forord

Dette miljøprojekt er udarbejdet for Miljøstyrelsen som et af flere projekter om renseribranchen i Danmark.

Rapporten beskriver resultatet af indeklima- og sporgasmålinger i lejligheder ved et antal renserier, som de kommunale tilsynsmyndigheder fandt lever op til kravene i bekendtgørelse nr. 532 (Renseribekendtgørelsen).

Rapporten indeholder desuden en opsummering af tilkendegivelser og synspunkter fra interessenter i branchen i relation til forarbejdet og implementeringen af bekendtgørelse nr. 532 om etablering og drift af renserier.

Nærværende projekt er gennemført af et tværfagligt team bestående af medarbejdere fra Eurofins Miljø A/S og COWI A/S. Disse er:

Eurofins Miljø A/S: Peter Mortensen og John Hansen.

COWI A/S: Dorte Glensvig og Christian Buck.

COWI A/S har forestået udpegning af og kontakt til målesteder, mens feltundersøgelserne i projektet er forestået af COWI A/S og Eurofins Miljø A/S i fællesskab. Alle laboratorieanalyser er foretaget hos Eurofins Miljø A/S. Nærværende rapport er udarbejdet af Eurofins Miljø A/S og COWI A/S.

Projektarbejdet har været fulgt af en følgegruppe bestående af:

  • Erik Thomsen, Miljøstyrelsen og formand for følgegruppen
  • Karsten Fuglsang, Force Technology
  • Ove Nielsen, Erhvervs- og Boligstyrelsen
  • Henrik Kirkeby, Embedslægeinstitutionen for det daværende Sønderjyllands Amt
  • Peer Nielsen, Dansk Renseriforening
  • Flemming Gordon Olsen, Texpert kæden
  • Dorte Glensvig, COWI A/S
  • Peter Mortensen, Eurofins Miljø A/S.

Dette projekts primære målgruppe er Miljøstyrelsen. Resultatet har endvidere interesse for danske kommuner, rådgivningsfirmaer, embedslægeinstitutionerne, Sundhedsstyrelsen, Erhvervs- og Boligstyrelsen samt andre, der varetager forvaltning eller rådgivning i relation til forureninger i indeklimaet.

Projektet havde ikke kunnet gennemføres uden velvilje fra renseriejere og beboere på de udvalgte testlokaliteter. Der rettes derfor en stor tak til alle implicerede, som har muliggjort, at målingerne kunne gennemføres.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.