Olie i jord

3 Afskæringskriterier

Til brug ved undersøgelse og oprydning af jordforurening med olieprodukter er ikke formuleret afskæringskriterier for indhold af kulbrinter. Der er derfor behov for en undersøgelse af grundlaget for formulering af afskæringskriterier.

I forbindelse med kriteriegruppens arbejde er det foreslået, at kortlægningskriterier for lav-mobile stoffer kan ændres fra jordkvalitetskriterierne til afskæringskriterierne /32/. Afskæringskriterier for jordforurening er fastlagt for en række stoffer /33/, hvor det er forudsat, at der bag sundhedsvurderingen ligger kroniske og ikke akutte effekter. Afskæringskriterierne for stoffer med kroniske effekter er sat op til 10 gange højere end de sundhedsbaserede kriterier, fordi eksponeringen forventes reduceret med en faktor 10 ved efterlevelse af rådgivning /34/. En lavere faktor end 10 er benyttet for stoffer, hvor specielle forhold tilsiger dette[14]. Afskæringskriterier fastlægges efter konkret vurdering af det enkelte stof /33/.

Jordkvalitetskriterierne for olieprodukter og relaterede stoffer er som nævnt formulerede til enkeltstofferne benzen, tetraethyl- og methylbly, 1,2-dibromethan og PAH forbindelser /31/, hvor der for PAH forbindelserne tillige er formuleret afskæringskriterier. Desuden foreligger jordkvalitetskriterier formulerede for sum af kulbrinter opdelt efter intervaller, men der er ikke formuleret afskæringskriterier for sum af kulbrinter /34/ eller for delfraktioner af kulbrinteblandingen /31/. Det er tidligere angivet /35/, at acceptkriteriet for sum af kulbrinter i mikrobiologisk renset jord skulle tage højde for afgivelse af lugt og smag til henholdsvis poreluft/grundvand og grundvand.

Forudsætningerne for, at kortlægningskriteriet for sum af kulbrinter kan ændres fra jordkvalitetskriteriet til et niveau på op til 10 gange dette svarende til et afskæringskriterium er altså, at:

  • Forureningerne er lav-mobile (i forhold til grundvand og poreluft, herunder lugt)
  • Akut giftige stoffer ikke er dimensionerende for fastsættelse af jordkvalitetskriteriet

Forudsætningerne gælder de stoffer omfattet af sum af kulbrinter, som ikke i forvejen tages i betragtning ved separate kriterier. Det skal derudover sikres, at eventuelle lugt- og smagseffekter tages i betragtning.

3.1 Rammer for vurdering af forureningernes mobilitet

Forslagene til jordkvalitetskriterier for sum og fraktioner af kulbrinter efter analyse med AnalyCen metoden er, se Afsnit 2.3:

  • C6-C10       25 mg/kg TS
  • >C10-C25   25 mg/kg TS
  • >C25-C40   150 mg/kg TS
  • C5-C40       150 mg/kg TS

Afskæringskriterier til afprøvning vil være 10 gange jordkvalitetskriterierne som angivet i Tabel 3.1. For fraktionen >C10-C25 henvises til diskussionen i Bilag Q.

Luftkvalitetskriterierne for sum af kulbrinter ligger i intervallet 0,1-0,6 mg/m³ afhængig af opdeling og grundvandskvalitetskriterierne på 9 µg/L. Derudover er som nævnt formuleret luft- og grundvandskvalitetskriterier for en række andre stoffer og stofgrupper relaterede til olieprodukter.

På den baggrund kan kravet om lav-mobilitet for kulbrinterne formuleres som højest tilladelige udvaskede/afdampede koncentrationer for angivne afskæringskriterier, se Tabel 3.1. Det skal bemærkes, at grundvandskvalitetskriteriet ikke varierer med bredden af det interval, der betragtes, f.eks.: C5-C10, C7-C12, C9-C16 og C5-C35, hvorfor mobilitetskriteriet er holdt på 9 µg/L uanset bredde af det undersøgte interval.

Tabel 3.1
Forslag til kontrolkriterier for lav-mobilitet af sum og fraktioner af kulbrinter.

Kulbrinter C6-C10 >C10-C25 >C25-C35/C40 C6-C35/C40
Højest mulige afskæringskriterium,
AnalyCen metoden
250 mg/kg 250 mg/kg 1.500 mg/kg 1.500 mg/kg
Højest mulige afskæringskriterium,
VKI metoden
250 mg/kg 250 mg/kg 1.000 mg/kg 1.000 mg/kg
Kontrolkriterium for udvaskning 9 µg/L 9 µg/L 9 µg/L 9 µg/L
Kontrolkriterium for afdampning 0,1 mg/m³ 0,1 mg/m³ 0,1 mg/m³ 0,1 mg/m³

Krav om overholdelse af kontrolkriteriet foreslås stillet til poreluft og porevand. Dette kan betragtes som værende i overensstemmelse med forsigtighedsprincippet, idet kulbrinter vil nedbrydes og tilbageholdes under transport til og i grundvand, og fortyndes under transport både til og med grundvand og til udeluft/indeklima.

3.2 Rammer for vurdering af forureningernes giftighed

Jordkvalitetskriterierne for sum og fraktioner af kulbrinter er ikke strengt sundhedsbaserede. Normalt vurderes giftighed af olieprodukter primært at være associeret med aromatiske stoffer (f.eks.: benzen, PAH), se f.eks. /36/. En nyere gennemgang af toksicitet af fyringsolie i jord /37/ har vist, at de fleste undersøgte komponenter har lille akut toksicitet, undtagen nogle kvælstof- og svovlforbindelser (tilhører gruppen af NSO forbindelser), samt 1,3,5-trimethylbenzen, som har moderat til høj akut toksicitet. Gennemgangen omfattede ikke BTEXN[15], PAH og additiver.

Derfor foreslås kravet om ikke akut giftige indholdsstoffer, se ovenfor, formuleret som:

  • Der må ikke ved jordkoncentrationer under de foreslåede afskæringskriterier for sum af kulbrinter findes 1,3,5-trimethylbenzen eller NSO forbindelser i koncentrationer højere end et sundhedsbaseret screeningskriterium beregnet som krævet ved fastsættelse af kvalitetskriterier i jord /38/

Vurdering af forureningernes giftighed er nærmere beskrevet i Kapitel 5.


Fodnoter

[14] Eksempelvis for chrom af hensyn til risiko for forekomst af særligt giftigt hexavalent chrom eller for kobber på grund af risikoen for akutte og økotoksikologiske effekter.

[15] BTEXN: benzen, toluen, ethylbenzen, xylener og naphtalen.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.