Olie i jord

Bilag G
Beregning af poreluft- og porevandskoncentrationer fra olieblandinger og tung olie


Dette bilag giver resultaterne af beregninger af koncentrationer i poreluft og porevand for 84 jordprøver, hvor der kun foreligger analyseresultater for koncentrationen i jord af sum og fraktioner af kulbrinter bestemt efter VKI metoden.

Der er opstillet to beregningsprofiler – et for olieblandinger (OB) og et for tung olie (TO) – og i tabellen er der markeret, hvilket profil der er anvendt i beregningerne. Se Bilag F for en beskrivelse af profilerne. Olieblandingsprofilet er anvendt, hvor C6 -C10 fraktionen udgør 40 % eller mere af totalkulbrintekoncentrationen.

Til beregningerne blev resultater fra kulbrinteanalysen anvendt. For analyseresultater, der er mindre end den anvendte analysemetodes detektionsgrænse, blev den halve detektionsgrænse brugt som værdi i beregningerne. Hvor det var tilfælde, er analyseresultatet angivet i kursivt. Sum af kulbrintefraktionerne er beregnet fra de målte fraktioner, og er inkluderet i tabellen.

Følgende detektionsgrænser blev brugt ved analysen af kulbrinter:

Fraktion C6-C10      < 2,0 mg/kg

Fraktion >C10-C25  < 5,0 mg/kg

Fraktion >C25-C35  < 20 mg/kg

For prøver med forholdsvis lave analyseresultater for de enkelte fraktioner, kan denne håndtering af resultater mindre end detektionsgrænsen være uhensigtsmæssigt, f.eks. prøve ID X eller B9. Disse prøver er markeret med fed skrift.

Da jordtypen ikke er kendt, er som default anvendt data for JAGGs jordtype lermuld, som giver de mest gennemsnitlige parametre for fasefordelingsberegningen.

Der er i tabellen anført flere betydende cifre i beregningsresultater, end analyseresultaternes usikkerhed betinger.

Klik her for at se tabellen.


 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.