Rapport om RoHS-spørgeskemaundersøgelsen

Sammenfatning og konklusioner

Miljøstyrelsen har i vinteren 2007/2008 fået gennemført en elektronisk spørgeskemaundersøgelse vedrørende kendskabet til og arbejdet med overholdelsen af RoHS-bekendtgørelsen blandt danske producenter og importører af elektrisk og elektronisk udstyr. PricewaterhouseCoopers har assisteret med udarbejdelse, spredning og gennemførelse af samt opsamling på spørgeskemaundersøgelsen, som indgår som en del af Miljøstyrelsens kampagne vedrørende danske virksomheders overholdelse af RoHS-bekendtgørelsen. Spørgeskemaundersøgelsen har været tilgængelig i perioden 19. november 2007 - 25. januar 2008 på hjemmesiden ROHSGUIDEN.dk, som PricewaterhouseCoopers driver i samarbejde med COWI, Dansk Standard og In-Jet.

For at motivere til deltagelse i undersøgelsen har Miljøstyrelsen opfordret en række relevante aktører, primært brancheforeninger, til at oplyse deres medlemmer om undersøgelsen. Derudover har Miljøstyrelsen og ROHSGUIDEN.dk motiveret deres respektive netværk og interessenter til at deltage.

I alt 66 virksomheder deltog i spørgeskemaundersøgelsen. De 66 udgør inden for RoHS-målgruppen en repræsentativ gruppe set i forhold til typer af virksomheder, størrelser og produktgrupper repræsenteret. De overordnede resultater og konklusioner fra undersøgelsen viser følgende:

  • Flertallet af virksomhederne er bekendt med RoHS-bekendtgørelsen - dog er et mindretal bekendt med bekendtgørelsens undtagelser.
     
  • Halvdelen af virksomhederne mener, at det overvejende er nemt at finde ud af, hvorvidt deres produkter er omfattet af bekendtgørelsen, men mindre nemt at finde ud af, hvorvidt de er omfattet af en undtagelse.
     
  • Virksomhederne søger primært oplysninger om ny lovgivning gennem deres brancheforening, Europa-Kommissionen og Miljøstyrelsen.
     
  • Over halvdelen af virksomhederne finder offentligt tilgængelige hjemmesider om RoHS nyttige.
     
  • Halvdelen af virksomhederne udtrykker en ”meget høj” grad af sikkerhed for, at deres produkter overholder RoHS.
     
  • To tredjedele af virksomhederne benytter sig af en Code of Conduct eller lignende i forhold til deres leverandører for at specificere de miljøkrav, som de stiller til dem.
     
  • Over to tredjedele af virksomhederne benytter sig af erklæringer fra leverandørerne, hvori overholdelsen af RoHS bekræftes.
     
  • Virksomhederne gør mere brug af leverandørbesøg og test fra analysefirmaer uden for end inden for EU.
     
  • Over halvdelen af virksomhederne har måttet øge samarbejdet med leverandørerne for at sikre sig overholdelse af RoHS.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.