REACH OUT – Import af artikler

Resumé

Der er gennemført en indledende analyse af handelssektorens problemstillinger i relation til REACH (forprojekt).

Tolv ud af 350 inviterede handelsvirksomheder accepterede at deltage i projektet: En spørgeskemaundersøgelse og/eller i et opfølgende seminar. En væsentlig årsag til den beskedne deltagelse er primært, at mange handelsvirksomheder ikke har kendskab til REACH og oftest fejlagtigt ikke mener sig omfattet af den nye lovgivning.

Til brug for undersøgelsen blev der udarbejdet et spørgeskema samt et støttende notat om de mulige roller for handelsvirksomheder i relation til REACH. Både spørgeskema og notat blev tilstræbt formuleret uden unødig brug af fagudtryk og forenklet så meget som muligt. På trods heraf var de anvendte formuleringer en alvorlig barriere for virksomhedernes besvarelser.

Langt de fleste af de deltagende virksomheder har ikke tidligere stiftet bekendtskab med den eksisterende kemikalielovgivning ud over arbejdsmiljølovgivningens bestemmelser vedrørende sikkerhedsdatablade. Og den daglige omgang med sikkerhedsdatablade har primært været at formidle sikkerhedsdatablade mellem leverandør og kunde. Leverandøren påtager sig normalt produktregistrering mv. Handelsvirksomhederne har derfor ikke kendskab til kemikalielovgivningens terminologi, herunder forståelse for hvad der kendetegner et kemikalie i forhold til de varer og produkter, som virksomheden indkøber og forhandler.

Det generelt mangelfulde kendskab til kemikalier og kemikalielovgivning er en afgørende barriere for virksomhedernes motivation til at starte forberedelserne på efterlevelse af REACH og – hvis motivationen er til sted – meget hæmmende for virksomhedernes muligheder for at få overblik over deres kemikaliesortiment som forudsætning for en proaktiv indsats.

Handelsvirksomhederne indkøber ofte volumener af kemikalier over 1 tons og forhandler kemikalierne i endog meget små voluminer til en meget stort kundekreds. Oftest modtages de indkøbte kemikalier neddelt i de ønskede salgsvoluminer. Virksomhederne har generelt ikke overblik over om varerne indkøbes fra EU eller ikke-EU leverandører. Der er en ikke ubetydelig import af varer fra ikke-EU lande.

Dialogen i varekæden er generel god. Der eksempler på handelsvirksomheder, der ikke ønsker at oplyse leverandørens navn til kunderne, ligesom der er kunder, der ikke ønsker at oplyse handelsvirksomheden om anvendelsen af de købte varer.

De fleste handelsvirksomheder har en udbredt serviceaktivitet overfor deres kunder, herunder vejledning om valg af produkt til de ønskede formål. De deltagende virksomheder er generelt positive overfor også at vejlede deres kunder på kemikalieområdet.

Det anbefales, at der udarbejdes et informationsmateriale til handelsområdet, der er målrettet de enkelte sektorer og anvender sektorens sprogbrug; at virksomhederne tilbydes et kursusforløb, der omfatter on-the-job træning; at handelssektoren gives incitamenter til at påtage sig informationsformidling og rådgivning af deres kunder; at det tilbydes handelsvirksomhederne operationelle kemikaliestyringssystemer, og endeligt, at der tilbydes især SMV’erne en økonomisk set overkommelig REACH-rådgivning i en overgangsperiode.

 



Version 1.0 Juni 2008, © Miljøstyrelsen.