Metoder og procedurer til reduktion af uønskede stoffer

Forord

Værktøjet ”Metoder og procedurer til reduktion af uønskede stoffer” er udarbejdet med tilskud fra Miljøstyrelsen under ”Program for renere produkter”.

Der sættes mere og mere fokus på uønskede stoffer i de produkter, vi omgiver os med i hverdagen. Nogle af stofferne reguleres gennem lovgivning for bestemte produkter eller materialer. Andre er opført på lister over stoffer, som man bør undgå i det omfang, det er muligt, men som (endnu) er tilladte. Erfaringerne fra Miljøstyrelsens kortlægningsprojekter af forbrugerprodukter viser, at mange af de uønskede stoffer alligevel forekommer i produkterne – nogle gange uden producentens/importørens vidende. De uønskede stoffer kan stamme fra råvarer, rester af kemikalier brugt ved produktionen, urenheder i råvarer eller kan være opstået som reaktionsprodukter ved fremstillingen.

Som producent eller importør kan det være svært at sikre sig, at ens produkter ikke indeholder uønskede stoffer, og at den dokumentation man har fået er tilstrækkelig.

Formålet med denne rapport er at give producenter og importører et systematisk værktøj til at efterspørge og indsamle dokumentation om indholdet af uønskede stoffer i deres produkter, så de er sikret mod ubehagelige overraskelser. Det er desuden formålet at udarbejde et opslagsværk over brugbare analysemetoder for uønskede stoffer. Der er lagt vægt på, at opslagværket skal udformes, så man ikke skal være ekspert i kemi for at anvende det. Målet er, at rapporten skal give producenter og importører tilstrækkelig viden til at efterspørge den rigtige dokumentation, den rigtige rådgivning og - om nødvendigt - de rigtige analyser.

Rapporten giver endvidere forslag til, hvordan man kan indarbejde fokus på uønskede stoffer i et miljø- og kvalitetsstyringssystem.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.