Metoder og procedurer til reduktion af uønskede stoffer

1 Læsevejledning

Rapporten er inddelt således, at den indeholder nogle generelle betragtninger om uønskede stoffer i produkter, indhentning af dokumentation hos leverandører og producenter, overvejelser vedr. valg af laboratorium og udførelsen af analyser.

Derudover indeholder den et opslagsværk, som består af 3 elementer henholdsvis en oversigt over gældende lovgivning, en nærmere beskrivelse af de nævnte bekendtgørelser og analysemetoderne. Bekendtgørelserne og analysemetoderne er samlet i bilag. Efter aftale med Miljøstyrelsen er der ved iværksættelsen af denne rapport fokuseret på de tre produktgrupper tekstil, legetøj og møbler.

1.1 Brug af værktøjet

Værktøjet er en hjælp til at sikre, at det produkt du forhandler eller fremstiller ikke indeholder uønskede stoffer.

  • Kapitel 3 er en oplistning af de stoffer, som på nuværende tidspunkt anses for uønskede i bl.a. forbrugerprodukter. For producenter vil dette kapitel derfor kunne tjene som en oversigt over stoffer, man skal være opmærksomme på ikke forekommer i det færdige produkt.
  • Kapitel 4 beskriver de overvejelser man bør gøre sig ved indkøb – enten af færdige produkter eller af råvarer. Kapitlet beskriver også hvorledes indkøbspolitik kan integreres i et ledelsessystem.
  • Kapitel 5 beskriver hvilke overvejelser man med fordel kan gøre inden et eventuelt valg af analyselaboratorium.
  • Kapitel 6 beskriver de grundlæggende procedurer ved præparation (forbehandling) og analyse af produkterne. Dette kapitel giver en mulighed for at skabe et større overblik eller større forståelse for de analytiske begreber – en mulighed for bedre at kunne forstå det tekniske sprog og dermed bedre at kunne efterspørge den rigtige analyse og bedre at kunne forstå og bruge resultatet.
  • Kapitel 7 er en eksemplificeret præsentation af opslagsværket.
  • Kapitel 8 er selve opslagsværket – dvs. nøglen til at finde information om lovgivning og brugbare analysemetoder for det aktuelle produkt.
  • Bilag A er en mere udførlig beskrivelse af de bekendtgørelser, der er inkluderet i opslagsværket i kapitel 8.
  • Bilag B er en beskrivelse af de enkelte analysemetoder. Denne beskrivelse kan bruges i dialogen med analyselaboratoriet, hvis der skal foretages analyser. Der er beskrevet metoder for alle stoffer, som er enten lovgivningsmæssig reguleret eller som optræder på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Der er dog udeladt nogle få stoffer, som vurderes at være irrelevante for forbrugerprodukter (ethanthiol, hydrocarboner, C4, 1,4-butadien-fri, polymd., triisobutylenfraktion, hydrogeneret, MTBE, 4-nitrotoluen, thiram og zineb).

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.