International NGO-indsats for bæredygtig produktion og forbrug

6 Standardisering

6.1 Baggrund

Danmarks Naturfredningsforening har gennem de sidste 10 år arbejdet med standardisering på nationalt og internationalt plan. Vi har været aktive i Dansk Standards spejlgruppe S-283 på ISO-miljøledelsesstandarder og har ligeledes aktivt arbejdet i CEN/SABE der er det europæiske standardiseringsorgan på miljøområdet.

Erfaringerne fra dette arbejde viser, at det er gennem det horisontale, politiske arbejde med miljøstandarder at NGO'er som DN kan få størst indflydelse.

Formålet med standardiseringsarbejdet i dette projekt har været aktivt at følge den politiske proces med miljøledelsesstandarder og revidering af Ny Metode-direktivet med udgangspunkt i de erfaringer, som DN har gjort med det tidligere arbejde indenfor standardisering. Gennem arbejdet vil DN forsøge at øge NGO'ers indflydelse på standardiseringsarbejdet både nationalt og internationalt.

DN vil, sammen med andre NGO'er, arbejde for at internationale og nationale miljøledelsesstandarder indeholder krav til miljøpræstation, samt for at der bliver sat krav til, at andre typer af standarder får miljøkrav på lige fod med sikkerheds- og holdbarhedskrav. DN er medlem af ISOs NGO Task Force og både i forbindelse med arbejdet med miljømærkning i WTO og revision af ISO-standarderne har dette netværk været brugt. Ligeledes har DN arbejdet aktivt i regi af vores europæiske paraplyorganisation ECOS (European Environmental Citizens Organisations for Standardisation) for at styrke NGO-synspunkter i standardiseringsarbejdet.

6.2 Aktiviteter

DN var aktiv i DS-udvalg S-283 og arbejdede med revisionen af ISO 14001, 14063 ”Miljøkommunikation”, 14025 ”Miljøvaredeklarationer” samt revisionerne af LCA-standarderne (14040-serien).

Aktiviteterne har bestået i forberedelse til og deltagelse i møder i S-283 samt levering af kommentarer til ovennævnte standarder i forbindelse med udarbejdelse af de danske kommentarer til internationale arbejdsgruppemøder. Desuden har DN deltaget i udvalgte internationale arbejdsgruppemøder indenfor fokusområderne.

Ny Metode er under revision og Europakommissionen har i flere omgange haft diskussioner med forskellige aktører omkring dette revisionsarbejde. DN har givet input til revisionsprocessen med konstruktive og detaljerede kommentarer, hvor det centrale fokus har været at sikre, at miljøkrav bliver et fast krav i alle direktiver, der følger Ny Metode, samt at dette skal indarbejdes i mandaterne til standardiseringsorganisationerne. DN har givet input såvel direkte som via Dansk Standard som via vores europæiske paraplyorganisation ECOS, se Bilag E – 1.1.

I 2004 påbegyndte ISO udviklingen af en standard for virksomheders sociale ansvar (CSR-standarden, ISO 26000, som også indbefatter miljøaspekter). DN oplevede på dette tidspunkt en stor interesse fra mange sider i dette arbejde og valgte at træde ind i arbejdet. Baggrunden var på den ene side at sikre, at vi ville være med der, hvor de væsentlige standarder bliver sat, og på den anden side at bruge denne proces som en erstatning for arbejdet med den internationale NGO-tænketank (se afsnit 4), som kom for sent i gang til at få den ønskede effekt. ISOs NGO-forum er netop et stort forum af NGO fra hele verden og med mange forskellige interesser. Med erfaringen fra den mangeårige standardiseringsindsats, et højt fagligt niveau og en offensiv tilgang fandt DN, at ved at lægge indsatsen her, kunne målene fra NGO-tænketanken indfris over en årrække.

DNs fokus i denne indsats har været at arbejde aktivt for, at miljø bliver en del af den fremtidige standard, samt at sikre at der kommer egentlige minimumskrav ind i standarden, således at det bliver forpligtende for en virksomhed at bekende sig til standarden.

6.3 Milepæle

Arbejdet har ikke haft andre milepæle end de, som har ligget i det internationale standardiseringsarbejde. I disse processer flytter tidsplanerne sig hele tiden, fordi man ikke kan forudsige, hvornår der kan skabes tilstrækkelig konsensus til, at standarden kan blive vedtaget.

6.4 Succeskriterier

Succeskriterier

-     DN deltager i ISO møderne omkring miljøledelsessystem og er en central spiller i Dansk Standard og i de danske delegationer til de internationale ISO-møder. DN varetager en central rolle i de internationale forhandlinger.

-     DN deltager i CSR-arbejdet internationalt og nationalt, og DN er centralt placeret i det internationale NGO-forum, samt i den danske delegation.

6.5 Slutprodukter

Produkterne af standardiseringsarbejdet har været en bedre og mere systematisk involvering af NGOer og fokus på inddragelse af alle aktører i standardiseringsarbejdet. Dette er sket igennem en aktiv medvirken i processen og via DNs medlemskab af og aktive bidrag til europæiske og internationale netværk, som beskæftiger sig med standardiseringsarbejde.

6.5.1 Faktiske slutprodukter

DN har deltaget aktivt i Dansk Standards udvalg S-397 ”Samfundsmæssig ansvarlighed (SR)” fra udvalgets oprettelse til i dag – i alt 15 halvdagsmøder samt forberedelse og opfølgning siden 2004. DN har været repræsenteret ved Pia Olsen (2004-2005), Kim Christiansen (2004-2007) og Christian Poll (2005-2007 overvejende på sidelinien), og indsatsen har fokuseret på at sikre kvantificérbare minimumskrav på miljøaspekterne i virksomhedernes CSR-arbejde.

DNs medlemmer i udvalget har også deltaget i de i alt fire internationale møder, hvor indsatsen både har været på forhandling og egentlige formuleringer til det formelle arbejde med standarden. DN har desuden været meget aktiv i det internationale NGO-forum, som skabt omkring tilblivelsen af standarden[3]. Denne indsats har fundet sted løbende som e-post-kommunikation og med ekstra indsats omkring og på de fire internationale møder.

Grundet arbejdet med CSR blev DN indbudt til en løbende dialog med Europaparlamentariker Poul Nyrup Rasmussen, i det europæiske socialdemokratis arbejde med at udvikle et europæisk direktiv for CSR, og DN har udviklet baggrundsnotater til denne proces.

Bilag E – 1.2 indeholder en rapport, som beskriver arbejdet og DNs indsats indenfor CSR-standarden.

6.6 Projektdeltagere

Projektdeltagere er:

Lone Alstrup (Danmarks Naturfredningsforening)

Pia Olsen (Danmarks Naturfredningsforening)

Kim Christiansen (Danmarks Naturfredningsforening)

Christian Poll (Danmarks Naturfredningsforening)


Fodnoter

[3] Se http://inni.pacinst.org/inni/CSR.htm

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.