Bekæmpelsesmiddelstatistik 2007

LANDBRUGETS PESTICIDANVENDELSE

1 Indledning

Intensiteten i anvendelsen af bekæmpelsesmidler i dansk landbrug, "behandlingshyppigheden", opgøres hvert år af Miljøstyrelsen og publiceres sammen med den mængdebaserede bekæmpelsesmiddelstatistik. Opgørelsen, der gennemgås i de følgende afsnit, udgør en del af evalueringsgrundlaget for de af Folketinget vedtagne pesticidplaner, p.t. Pesticidplan 2004-2009.

Behandlingshyppigheden opgøres efter to metoder; den "gamle" (oprindelige) metode, der blev anvendt i forbindelse med Pesticidhandlingsplan I, og den "nye" metode, der er en opdateret udgave af denne. Beregningerne efter den metode giver resultater, der ligger lidt højere end den gamle metode, og derfor beregnes behandlingshyppigheden indtil videre efter begge metoder for at give mulighed for sammenligning med tidligere års resultater. Forskellene mellem de to opgørelsesmetoder er beskrevet i "Bekæmpelsesmiddelstatistik 1998".

Opgørelsen baseres på salgstallene for aktivstoffer og produkter, i dette tilfælde for 2007, som hvert år indberettes af producenter/importører til Miljøstyrelsen. Vurderingen af anvendelsesmønstre for midlerne foretages i samarbejde med det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Forskningscenter Flakkebjerg.

Arealdata for de konventionelt dyrkede landbrugsarealer i 2007 stammer fra Danmarks Statistiks landbrugsstatistik, mens størrelsen af de økologisk dyrkede arealers er opgjort af Plantedirektoratet. Beskrivelserne af klimaforhold og skadegørere er i det væsentlige baseret på "Oversigt over Landsforsøgene 2007", der er udarbejdet af Landsudvalget for Planteproduktion.

 



Version 1.0 August 2008, © Miljøstyrelsen.