Acceptkriterier i Danmark og EU

6 Ordliste

Denne ordliste forklarer de vigtigste risikobegreber som er anvendt i denne rapport. Hvis der findes en mere udførlig beskrivelse i rapporten er der tilføjet en henvisning til det pågældende afsnit.

Dansk betegnelse Engelsk betegnelse Forklaring
ALARA ALARA (As Low As Reasonably Achievable) Princippet om, at alle sikkerhedsforanstaltninger, som ud fra et teknisk og økonomisk synspunkt er rimelige, skal implementeres. ALARA er opstået indenfor strålingsbeskyttelse, men anvendes også for processikkerhed, fx i Miljøprojekt 112
ALARP ALARP (As Low As Reasonably Practicable) I Storbritannien og indenfor offshore foretrækkes begrebet ALARP i stedet for ALARA. ALARP indeholder i højere grad en kvantitativ cost-benefit analyse (dvs. om sikkerhedsgevinsten overstiger foranstaltningers omkostninger). Risiko er ”ALARP” når yderlig risikoreduktion kræver en uforholdsmæssig stor (”grossly disproportionate”) omkostning i forhold til den opnåede sikkerhedsgevinst.
Barrierepoint Barrier point Skala for sikkerhedsbarrierernes pålidelighed. Hvert point svarer til en nedsættelse af fejlraten med en faktor v10 (afsnit 2.1.2).
Deterministisk risikovurdering Deterministic risk assessment En risikovurdering som tager udgangspunkt i analyse af uheldenes konsekvensafstande uden at tage hensyn til sandsynlighed for uheldene (afsnit 3.1.1.1).
Dimensionerende uheldsscenario Reference accident scenario Uheldsscenario hvor konsekvensafstanden for uheldet anvendes som sikkerhedsafstand, se også værst tænkelige uheld (afsnit 1.3.2.2).
Fare Hazard Situation eller tilstand, som kan medføre skade (afsnit 1.2).
F-N-kurve F-N-curve Den kurve, som viser den kumulative sandsynlighed (F) for uheld med mere end et bestemt antal (N) dødsfald, og som bruges til at vise samfundsrisiko (se nedenfor) på en kvantitativ måde (se for en nærmere forklaring Figur 2).
Forventet tab Expected loss Den forventede hyppighed af uheld ganget med uheldenes konsekvenser (afsnit 1.2).
Forventet livstab Potential Loss of Life PLL Den samlede sum af eksponerede personers individuelle (døds-) risiko. Kan beregnes fra stedbunden risiko ganget med det antal personer som er udsat for denne risiko (afsnit 1.2.5).
Følgerigtighed Consistency Beslutninger er følgerigtige når der opnås sammenlignelige afgørelser i sammenlignelige situationer (afsnit 3.1).
Grupperisiko Group risk Se samfundsrisiko (synonym)
Hybrid risikovurdering Hybrid risk assessment Risikovurderingsmetode som kombinerer elementer fra kvantitative metoder og kvalitative metoder (afsnit 3.1.1.4).
Hyppighed (forventet -) Frequency (expected -) Sandsynligheden for, at en hændelse indtræffer indenfor en bestemt tidsperiode, fx. et år.
Individuel risiko Individual risk Den forventede hyppighed for at en person bliver skadet eller dør (pga. uheld). I rapporten foretrækkes begrebet stedbunden (individuel)[?] risiko (afsnit 1.2.3).
Initierende hændelse Initiating event Hændelse som igangsætter et forløb som kan føre til uheld.
Irreversible skader Irreversible damage Skader som ikke kan genoprettes.
Iso-risikokurve Iso-risk curve Kurve som forbinder punkter med samme stedbunden risiko (se Figur 1).
Konsekvens Consequence Resultatet af et uheld, for eksempel skader på helbred, liv, materielle værdier eller miljøet (afsnit 1.2).
Konsekvensafstand Consequence distance Den afstand fra faren indenfor hvilken der forventes skade (på liv, helbred, miljø, værdier) pga. uheldet (afsnit 1.2.2).
Konsekvensbaserede risikovurdering Consequence-based risk assess-ment Se Deterministisk risikovurdering (afsnit 3.1.1.1).
Kvalitativ risikovurdering Qualitative risk assessment En risikovurdering, hvor risikoanalysen alene indeholder en kvalitativ beskrivelse af risici uden kvantificering af hyppigheder (afsnit 1.3.2.2).
Kvantitativ risikovurdering Quantitative Risk Assessment (QRA) En risikovurdering, hvor risikoanalysen indeholder både en beskrivelse og en kvantificering af risici (afsnit 1.3.2.1).
Maksimal konsekvensafstand Maximum consequence distance Konsekvensafstand for det værst mulige uheld (afsnit 1.2.2).
Probabilistisk Probabilistic En probabilistisk analyse fører til sandsynligheden for at en påstand er sand eller falsk, modsat en deterministisk analyse, som fører til påstande som enten er sande eller falske.
Probabilistisk risikovurdering Probabilistic Risk Assessment (PRA) En risikovurdering som beregner sandsynligheden for at et uheld med en bestemt konsekvens opstår, modsat en deterministisk risikovurdering. Se også kvantitativ risikovurdering (afsnit 1.3.2.1).
Risiko Risk En kombination af hyppigheden af en uønsket hændelse og omfanget af konsekvenserne (afsnit 1.2).
Risikoacceptkriterier Risk acceptance criteria Kvalitative eller kvantitative udtryk, som sætter grænser for den risiko som kan accepteres (for en given virksomhed).
Risikoanalyse Risk analysis Metode til systematisk gennemgang af en risikobetonet aktivitet med henblik på at kunne identificere, klassificere og bestemme de risici, der er knyttet til aktiviteten (afsnit 1.3.2).
Risikoaversion Risk aversion Oplevelsen af, at få store ulykker er mere alvorlige end flere små ulykker, selvom det sammenlagte antal ofre er det samme (afsnit 4.3.2) .
Risikobaseret risikovurdering Risk-based risk assessment Risikovurdering som både vurderer uheldenes konsekvenser og hyppighed. Kvantitativ risikovurdering er en risikobaseret vurdering (afsnit 3.1.1.2).
Risikomatrix Risk matrix En tabel som anvendes til at klassificere et uheldsscenario ved hjælp af hyppighedsklasser og konsekvensklasser (se Tabel 1, afsnit 1.2.1).
Risikovurdering Risk assessment En risikoanalyse efterfulgt af en sammenligning af resultaterne med acceptkriterier eller andre beslutningsparametre.
Samfundsrisiko Societal risk Sandsynligheden for, at et vist antal mennesker på samme tid udsættes for en skade fra et enkelt uheld (afsnit 1.2.4).
Sikkerhedsafstand Safety distance Afstand indenfor hvilken der pålægges begrænsninger for folks tilstedevær (afsnit 1.3.1).
Sikkerhedsbarriere Safety barrier Sikkerhedsforanstaltning som kan forebygge uheld eller mindske konsekvenserne af et uheld.
Sikkerhedsbarrierediagram Safety-barrier diagram Diagram som viser de sikkerhedsbarrierer, der er til stede (afsnit 2.1.2).
Sikkerhedszone Risk zone Området indenfor sikkerhedsafstanden (Notér at risikoen er høj í sikkerhedszonen, mens det er sikkert údenfor, men begrebet er anvendt som i Miljøstyrelsens Tønderrapport,  1996. I beskrivelsen af de udenlandske metoder anvendes begrebet risikozonen).
Stedbunden risiko Location-based risk (oprindeligt nederlandsk begreb) Risikoen på et sted for at en person, som befinder sig uafbrudt og ubeskyttet på dette sted, dør på grund af et uheld (afsnit 1.2.3).
Sårbare objekter Vulnerable objects Individer og objekter som bygninger, arealer og naturområder som er modtagelige for skade i tilfælde af et uheld. Ofte hentydes til objekter som kræver særlig hensyn eller som er mere end gennemsnitlig sårbar for ulykkernes konsekvenser (børn, ældre, syge eller handicappede mennesker, objekter med særlig samfundsinteresse som drikkevandsforsyning m.fl.).
Tærskelværdi End point value Eksponeringsdosis (for toksisk stof, varmestråling eller trykbølge) som forårsager en bestemt effekt.
Uheld Accident Uønsket hændelse som medfører tab.
Uheldsscenario Accident scenarium En række af hændelser som fører til et uheld. Et uheldsscenario starter med en initierende hændelse og slutter med den endelige konsekvens
Værst muligt uheld Worst case accident Det største uheld som teoretisk set er mulig på grund af de tilstedeværende farer og uheldspotentialer (afsnit 1.3.2.2).
Værst tænkeligt uheld Worst credible accident Det uheld som efter vurdering anses for at være ikke usandsynligt. Se også dimensionerende uheld (afsnit 1.3.2.2).

 



Version 1.0 September 2008, © Miljøstyrelsen.