Statistisk analyse og biologisk tolkning af toksicitetsdata

12 Konklusion

Projektets analyser af problemstillinger knyttet til kvantificering af toksikologiske og økotoksikologiske dosis-respons forsøg har ført til følgende konklusioner:

  • Der opnås større præcision på estimater af effekt-koncentrationer/-doseringer ved at øge antallet af doseringer frem for at øge antal replikater.
  • Modelvalg og –kontrol understøttes bedre af et testdesign med mange doseringer og få replikater end af et design med få doseringer og mange replikater.
  • Modelvalg påvirker i høj grad usikkerhedsbestemmelsen på estimater af effekt-koncentrationer/-doseringer.
  • Modelvalg har ikke stor indflydelse på estimatet for LC50/LD50/EC50/ED50.
  • Transformationer kan afhjælpe afvigelser fra antagelsen om normalfordeling og fjerne variansheterogenitet.
  • Binære data bør analyseres ved brug af binomialfordelingsmodeller idet usikkerhedsbestemmelsen ellers ikke vil være korrekt

Der tegner sig således et billede af, at regressionsbaserede dosis-responsmodeller er i stand til langt mere fleksibelt at afspejle og beskrive strukturerne i data fra både human- og økotoksikologiske dosis-responsforsøg, end tilfældet er for variansanalysebaserede fortolkninger af dosis-respons forsøg.

Da fortolkning af toksikologiske og økotoksikologiske data kan få vidtrækkende konsekvenser for f.eks. pesticid registrering og fastsættelse af vandkvalitetskriterier understreger rapportens anbefalinger at en korrekt statistisk analyse er nødvendig for at sikre en optimal udnyttelse af de tilvejebragte data.

Det gælder også selvom det set fra et pragmatisk synspunkt måske kun medfører mindre ændringer i de estimerede effektværdier, da en troværdig risikokommunikation mellem myndigheder, virksomheder og andre interessenter må baseres på, at de data man administrativt benytter i risikovurderinger er fremkommet i overensstemmelse med den bedste praksis set fra et videnskabeligt synspunkt.

 



Version 1.0 Oktober 2008, © Miljøstyrelsen.