Den ansvarlige virksomhed

Forord

Hvorfor miljøansvar?

Internationalt er der stigende fokus på virksomheders frivillige sociale og miljømæssige indsats. Det mærker danske virksomheder i samspillet med deres udenlandske kunder, investorer og ikke mindst, når der skal rekrutteres nye medarbejdere.

Hjørnestenen i den frivillige indsats er virksomhedernes miljøarbejde, hvor danske virksomheder
er langt fremme og står godt i konkurrencen. Når man i udlandet taler om miljøvenlige produkter og teknologiske løsninger, falder snakken tit på danske virksomheder. Det er utrolig positivt, fordi virksomhederne herved er med til at skabe en bæredygtig samfundsudvikling – både herhjemme og internationalt. Men det er klart, at der altid kan gøres mere for at bibeholde vores position og skabe nye forretningsmuligheder.

I denne pjece sætter vi især fokus på bæredygtig udvikling og den frivillige indsats i mindre og mellemstore virksomheder. Formålet er at give eksempler på, hvordan disse virksomheder arbejder med den frivillige miljømæssige indsats og i praksis får det omsat til aktiviteter, der kan mærkes på virksomhedernes bundlinje.

Regeringen støtter denne udvikling blandt andet gennem en handlingsplan om virksomhedernes samfundsansvar. Planen lægger op til, at CSR-arbejdet skal være forretningsdrevet og relevant for både større og mindre virksomheder. På Miljøministeriets område bakkes regeringens initiativ op
af en kommende handlingsplan for bæredygtig udvikling.

Miljøministeriet og DI står bag pjecen. Vores samarbejde er et udtryk for en fælles holdning om, at miljøhensyn i virkeligheden går fint sammen med mange virksomheders indsats for at skabe værdi for kunderne og virksomhedens interessenter. Pjecen er også udtryk for den dialog, som erhvervslivet og miljømyndighederne er nødt til at have for at tilpasse rammevilkårene, så Danmark bliver et attraktivt land at arbejde ud fra.

Troels Lund Poulsen Miljøminister

Hans Skov Christensen Administrerende direktør, DI

Den ansvarlige virksomhed – frivilligt miljøarbejde og CSR for mindre og mellemstore virksomheder.

Udarbejdet af Pernille Risgaard, Anne Mette Christiansen og Birgitte Mogensen, PricewaterhouseCoopers, og Torben Clausen og Kasper Westphal Pedersen, Operate A/S. Tak til de virksomheder, som har bidraget med interview og fotos til publikationen: DKI Plast A/S, FLEYE ApS, Hollensen Energy A/S, KLS Grafisk Hus A/S, KOMPAN A/S, Melitek A/S, Montana Møbler A/S, Skjern Papirfabrik A/S, Ørslev Turisttrafik A/S. Redaktion: Ulla Ringbæk og Charlotte Gregersen, Miljøstyrelsen, og Nis Christensen og Tina Sternest, DI. 2008. ISBN: 978-87-7052-857-3. ISBN, elektronisk udgave: 978-87-7052-855-9. Tryk: Prinfo Holbæk-Hedehusene (EMAS-registreret og ISO14001-certificeret). Oplag: 2.000.

“Jeg tror personligt, at de virksomheder, som satser
på en aktiv og offensiv miljøindsats, vinder på det i
det lange løb. Dybest set drejer det sig om at have orden i eget hus. Og det skal man ikke være bange for at fortælle omverdenen. Men det er naturligvis op til den enkelte virksomhed, hvordan den vil anvende dens ansvarlige holdning i det daglige.”

Hans Skov Christensen

- Hans Skov Christensen, Administrerende direktør, DI.


“Forbrugerne bliver mere og mere bevidste om bæredygtighed. Derfor skal virksomhederne melde klart ud om deres miljøarbejde, både lokalt og globalt. Jeg har både som minister og privatperson en interesse i at vide, når danske virksomheder gør noget for vores fælles miljø. Samtidig er der ingen tvivl om, at nye innovative miljøtiltag kan skabe mere dynamik og øge konkurrenceevnen for dansk erhvervsliv.”

Troels Lund Poulsen

- Troels Lund Poulsen, Miljøminister.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.