Den ansvarlige virksomhed

Sæt miljøarbejdet i system med miljøledelse

Miljø og csr i praksis

Med miljøledelse sætter virksomheden løbende miljømål op for sig selv og følger systematisk op på dem. Med et certificeret miljøledelsessystem som ISO 14001 eller en EMAS-registrering viser man samtidig kunder og andre interessenter, at miljøhensyn er integreret i forretningen.

Virksomheder, der ønsker at sætte miljøarbejdet i system, har god grund til at overveje et miljøledelsessystem. Med miljøledelse går man systematisk virksomhedens miljøpåvirkninger igennem og sætter mål for, hvordan man vil nedsætte sine påvirkninger af det eksterne miljø. Hos virksomheden DKI Plast A/S, der har 100 ansatte i Gadstrup og 225 ansatte i Slovakiet, har det hjulpet til at sætte fokus på blandt andet miljøvenlige teknologier, sortering, genbrug og emballage, der er mindre miljøbelastende. Det giver orden i hverdagen, og samtidig sender det et vigtigt signal til kunderne.

“Med kvalitets- og miljøledelse viser vi kunderne, at vi har styr på tingene og kan løfte opgaven.

De reagerer positivt på vores ledelsessystemer,” fortæller Jens Uhl Nielsen, der er direktør i virksomheden. Det er især de store internationale koncerner, hvor DKI Plast er underleverandør, som lægger vægt på dokumentation for, at der er orden i tingene, også på miljøområdet.

Placer ansvaret
At indføre miljøledelse er begyndelsen på et mere styret miljøarbejde. Første skridt er at finde virksomhedens miljømæssige udgangspunkt. Derfor laver man en kortlægning af virksomhedens eksisterende miljøpåvirkninger.

Når det er gjort, fastlægger man en miljøpolitik og sætter sig de mål, man gerne vil nå. Det kan være energieffektivisering, sortering af affald, lavere forbrug af vand eller noget helt fjerde. Når man har sat sig mål, laver man en handlingsplan, der kan gøre målene til virkelighed.

Det er vigtigt at placere et klart ansvar for, at der løbende indsamles miljødata. Med jævne mellemrum skal der følges op på, hvor langt virksomheden er i forhold til sine mål. DKI Plast valgte i 1995 at projektansætte en ingeniør til at indføre miljøledelsessystemet, men i dag er det kvalitetsog miljøchefen, der står for arbejdet.

DKI Plast går systematisk til værks med miljøarbejdet gennem miljøledelsessystemerne EMAS og ISO14001. DKI Plast producerer plastkomponenter til det industrielle marked.

Kom i gang – og hold ved – med miljøledelse

• Miljøledelse er velegnet for alle virksomheder.

• Miljøledelse er svaret, når man gerne vil have overblik og systematik i sit miljøarbejde. Miljøledelse er oplagt som en integreret del af virksomhedens langsigtede forretningsstrategi, da den samler enkeltstående miljøindsatser.

• Miljøledelse er godt ved oplæring af nye medarbejdere, der fra start kommer ind i de miljø- og ressourcebesparende rutiner, som systemet indeholder.

• Miljøledelse hjælper med at fokusere miljøindsatsen, ikke alene i forhold til miljøbelastning, men også i forhold til hvor der er størst økonomisk gevinst at hente ved et mere systematisk miljøarbejde.

• Find mere viden og råd til at komme i gang med EMAS hos Miljøstyrelsen.

Se www.mst.dk under Erhverv/Miljøledelse og EMAS.

Internationale systemer
Det kræver tid og ressourcer at indføre miljøledelse, men det betaler sig. Den vurdering står DKI Plast langt fra alene med. Tidligere erfaringer viser, at for hver femte virksomhed har miljøledelse været direkte årsag til øget salg. Endnu flere har oplevet økonomiske besparelser takket være et lavere forbrug af energi og vand.

For DKI Plast var miljøledelse et naturligt næste skridt, et par år efter at virksomheden havde gennemført ISO-standarden på kvalitet. ISO 14001 tilbyder et standardiseret miljøledelsessystem, som er anerkendt i hele verden. Det europæiske EMAS er et velegnet alternativ på det europæiske marked og indebærer, t virksomheden skal lave en miljøredegørelse, som hjælper med at synliggøre både resultater og udfordringer. Systemerne er gode at støtte sig til for at skabe overblik, når man skal i gang. De er samtidig med til at sikre det langsigtede fokus, der skal til for at hente investeringen i miljø hjem. Særligt fordi certificeringen skal følges op af besøg fra uafhængige auditorer, der giver gode råd om og vejledning til, hvordan virksomheden kan forbedre sine systemer.

“Det gode ved certifikaterne er, at vi ikke vil risikere at miste dem. Vi er forpligtet til at vise, at vi bliver bedre fra år til år,” fortæller Jens Uhl Nielsen. DKI Plast er både certificeret efter ISO 14001 og EMAS-registreret.

Det kræver tid og ressourcer at indføre miljøledelse, men det betaler sig.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.