Kortlægning af jordforurening i børneinstitutioner

Forord

I denne rapport beskrives resultaterne af en web-baseret spørgeskema-undersøgelse vedrørende jordforurening i børneinstitutioner, der er gennemført i foråret 2008 i samtlige regioner og kommuner.

Formålet med undersøgelsen er at klarlægge regionernes og kommunernes indsats i forhold til forurenet og lettere forurenet jord i børneinstitutioner, herunder at redegøre for den kommende indsats på området. Undersøgelsen er en opfølgning på undersøgelsen ”Notat om kommunernes indsats i relation til forurenet jord og imprægnerede legeredskaber i børneinstitutioner, 30. januar 2007”, der blev gennemført i 2006 af Miljøstyrelsen.

Spørgeskemaerne er udarbejdet i et samarbejde mellem følgegruppen beskrevet nedenfor og Miljøstyrelsen med bistand fra NIRAS. Endvidere har NIRAS stået for den praktiske gennemførelse af selve spørgeskemaundersøgelsen samt data-behandlingen heraf. Endelig er rapportudkast drøftet med følgegruppen, der på den baggrund har suppleret dataindsamlingen.

Følgegruppen har bestået af:

  • Trine Korsgaard og Tove Svendsen, Region Syddanmark
  • Marianne Pilgaard og Carsten Bagge Jensen, Region Hovedstaden
  • Lisbet Ladefoged Torp og Nanna Seidelin, Region Midtjylland
  • Susanne Rinette Pedersen, Tenna Charlotte Weber Olsen og Rolf Hoelgaard, Region Sjælland
  • Kenn Bloch Mortensen, Region Nordjylland
  • Carsten Christiansen og Erling Rørdam, KL
  • Leo Ellgaard og Peter Steffen Rank, Videncenter for Jordforurening
  • Anni Lassen, Struer Kommune

Nærværende rapport er udarbejdet af Dorit Wahl-Brink, Inger Asp Fuglsang samt Inge Olsen alle fra NIRAS A/S med bidrag fra Irene Edelgaard, Katrine Smith og Anette Lund Hansen fra Miljøstyrelsen.

Læsevejledning

Rapporten består af 4 kapitler. I 1. kapitel resumeres hovedkonklusionerne på undersøgelsen, mens kapitel 2 beskriver baggrunden for undersøgelsen. I kapitel 3 er der en kortfattet beskrivelse af undersøgelsens fremgangsmåde, mens resultaterne af undersøgelsen beskrives i kapitel 4. Som grundlag for beskrivelsen af undersøgelsens resultater fremgår regioner og kommuners besvarelser på de stillede spørgsmål i bilag 1 og 2.

Nedenfor er en kort ordliste, der forklarer centrale begreber i undersøgelsen.

Ord Beskrivelse
Børneinstitutioner Børneinstitutioner er i denne sammenhæng institutioner for børn i alderen 0-6 år, dvs. vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner som enten er kommunalt eller privat ejede, herunder udflytterinstitutioner. 
Jordkvalitetskriteriet Jordkvalitetskriteriet er den grænseværdi, som angiver den højeste koncentration af kemiske stoffer, hvor der ikke forventes negative effekter på menneskers sundhed. Heller ikke hvis man er udsat for stofferne gennem et helt liv.
Hvis jordkvalitetskriterierne ikke er overskredet, betragtes grunden som uforurenet, og der er derfor ikke grund til at tage særlige forholdsregler i den daglige omgang med jorden. Er jordkvalitetskriteriet overskredet og er koncentrationen under afskæringskriteriet (jf. nedenfor) er der tale om lettere forurenet jord (jf. nedenfor). 
Afskæringskriteriet Afskæringskriteriet er den grænseværdi, der er fastsat for visse immobile forureningsstoffer. Kriteriet angiver den koncentration af kemiske stoffer, hvor der er sket en forurening af jorden – og hvor man bør gøre en indsats. Hvis afskæringskriterierne for et eller flere stoffer er overskredet, betyder det, at forureningen skal kortlægges, og at der på baggrund af konkret risikovurdering skal ryddes op, hvis jorden bliver anvendt til bolig, børneinstitution eller offentlig legeplads.
Kortlægning Alle forurenede arealer skal som følge af jordforureningsloven kortlægges. Det er regionen der kortlægger arealer, og deres fremgangsmåde herfor er beskrevet i afsnit 2.2. Kortlægning sker på 2 niveauer, henholdsvis vidensniveau 1(V1) og vidensniveau 2 (V2).
Vidensniveau 1 (V1) Jf. Jordforureningslovens §§ 4 og 5 kortlægges et areal på vidensniveau 1, hvis der er tilvejebragt en faktisk viden om aktiviteter, der kan have været kilde til jordforurening på arealet.
Vidensniveau 2 (V2) Jf. Jordforureningslovens §5 kortlægges et areal  på vidensniveau 2, hvis der er tilvejebragt et dokumentationsgrundlag, der gør, at det med høj grad af sikkerhed kan lægges til grund, at der på arealet er en jordforurening af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have en skadelig virkning på mennesker og miljø.
Lettere forurenet jord Lettere forurenet jord er defineret i bekendtgørelsen nr. 1519 af 14. december 2006, som et koncentrationsinterval mellem jordkvalitetskriterier og afskæringskriterier (rådgivningsintervallet), og de sundhedsmæssige effekter heraf er forholdsvis små. Risikoen ved at opholde sig på lettere forurenet jord kan reduceres yderligere ved en række simple forholdsregler, såsom f.eks. at vaske hænder efter berøring af jorden. Lettere forurenet jord findes i de fleste byområder, typisk de ældre og er ofte et resultat af diffus forurening. Lettere forurenet jord skal ikke kortlægges.
Områdeklassificering Fra den 1. januar 2008 er byzoner som udgangspunkt klassificeret som lettere forurenede områder også kaldet områdeklassificerede områder. Kommunerne har mulighed for at undtage områder indenfor byzonen, eller inddrage områder udenfor byzonen i de områdeklassificerede områder efter nærmere vurderinger.
Kilder til jordforurening Jordforurening kan stamme fra to typer af forureningskilder. For det første kan forureningen komme fra en punktkilde. Punktkildeforurening består typisk af en forholdsvis velafgrænset forurening, hvor der er høje forureningskoncentrationer, som f.eks. stammer fra en virksomhed, der har spildt eller deponeret affald i jorden. For det andet kan forureningen være diffus forurening, som ofte har et uklart afgrænset forureningsmønster, som primært stammer fra trafik og luftforurening – og fyldjord. Forureningskoncentrationerne for diffus forurening ligger overvejende under afskæringskriterierne men kan særligt i ældre byområder være højere.
Der er ikke nogen skarp grænse mellem punktkildeforureninger på den ene side og diffus forurening på den anden side, og f.eks. kan fyldjord både forekomme i diffusforurening og punktkildeforurening.
§8 tilladelse Jf. Jordforureningslovens §8 skal ejer eller bruger af et kortlagt areal ansøge kommunalbestyrelsen om tilladelse til at ændre den pågældende arealanvendelse til bolig, børneinstitution eller offentlig legeplads.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.