Kortlægning af jordforurening i børneinstitutioner

Sammenfatning og konklusioner

I slutningen af januar 2008 besluttede Miljøministeren at fremrykke en planlagt undersøgelse af kommuners og regioners indsats over for jordforurening i børneinstitutioner. Formålet med undersøgelsen er at klarlægge regionernes og kommunernes indsats i forhold til forurenet og lettere forurenet jord i børneinstitutioner, herunder at redegøre for den kommende indsats på området.

På den baggrund er der i foråret 2008 gennemført en web-baseret spørgeskemaundersøgelse i samtlige regioner og kommuner. Nærværende rapport beskriver resultaterne af denne spørgeskemaundersøgelse, som samtlige regioner og kommuner har svaret på.

Nedenfor listes hovedkonklusionerne af undersøgelsen:

  • Der er sket en stigning i antallet af V1- og V2- kortlagte børneinstitutioner i forhold til sidste undersøgelse, der var baseret på data fra 2006. Kortlægning af jordforurening er en løbende proces, hvorfor det må forventes, at antallet af V1- og V2- kortlægninger hele tiden ændrer sig. Datamaterialet i denne undersøgelse vurderes at være af høj kvalitet og repræsentativt for indsatsen mod jordforurening i børneinstitutioner.
  • Regionerne har på nuværende tidspunkt registreret 53 børneinstitutioner som V1-kortlagt, mens 214 er V2-kortlagt. Ifølge undersøgelsen vil samtlige regioner have enten V2-kortlagt eller afkortlagt samtlige V1-kortlagte institutioner senest i 2009.
  • Regionerne har for samtlige V2-kortlagte institutioner med risiko for arealanvendelsen enten foretaget eller planlagt en indsats i form af afværge eller yderligere undersøgelser. Regionerne forventer at være færdige med tiltagene i forhold til den planlagte indsats på de V2-kortlagte børneinstitutioner i 2009. På baggrund af nærværende undersøgelse er det ikke muligt præcist at sige, hvor stor en del af institutionerne amterne eller regionerne har undersøgt, eller vurdere, hvor stor en del af disse institutioner, det skønnes nødvendigt at undersøge nærmere.
  • Fælles for alle regionerne er, at de alle enten har udarbejdet en undersøgelsesstrategi og tidsplan for deres indsats eller er ved at indsamle data til at udarbejde en indsatsstrategi i forhold til jordforurening på børneinstitutioner. Af fællestræk i strategierne kan nævnes, at regionernes arbejde i høj grad bygger på et samarbejde med kommunerne, hvor kommunerne videregiver de oplysninger, de besidder, om mulige punktkilder. Der er således tale om strategier, der bygger på, at regioner og kommuner i fællesskab udpeger potentielt forurenede grunde. Herefter foretager regionen videre undersøgelser samt eventuelle videre foranstaltninger. Endvidere fokuserer enkelte regioner i deres strategi på at undersøge, om diffus forurening har resulteret i forurening over afskæringskriterierne på institutionerne.
  • Kommunerne oplyser, at godt 65% af børneinstitutionerne er placeret i områdeklassificerede områder eller i øvrigt lettere forurenede områder. Opskaleret til landsplan svarer det til, at i størrelsesordenen 3.300 institutioner ligger i områdeklassificerede områder eller i øvrigt lettere forurenede områder. Risikoen ved at opholde sig på lettere forurenet jord er lille, og kan reduceres yderligere ved at følge en række simple råd som f.eks. at vaske hænder efter berøring med jorden. Områdeklassificeringen omfatter ifølge jordforureningsloven som udgangspunkt hele byzonen, med mindre kommunerne har undtaget eller inddraget områder på baggrund af viden om forurenings-forholdene. Områdeklassificeringen trådte i kraft 1. januar 2008, og det må forventes, at kommunerne inden for de kommende år udtager mange områder, som ikke er forurenede, og som følge heraf må antallet af børneinstitutioner i områdeklassificerede områder forventes at falde.
  • 57% af kommunerne har rådgivet alle børneinstitutioner placeret i område-klassificerede områder eller som i øvrigt er lettere forurenede. Langt de fleste af de resterende 43%, angiver, at rådgivning planlægges igangsat i 2008.  Kommunerne er således godt i gang med rådgivning i børneinstitutioner, der er placeret i områdeklassificerede områder eller i øvrigt er lettere forurenede.
  • Kommunerne er ikke forpligtet til at foretage jordforureningsundersøgelser eller oprydning i børneinstitutioner, men kommunerne kan vælge at gøre dette, såfremt de ønsker det. 20 kommuner har foretaget en særlig indsats i form af oprensning, fjernelse og afskæring af lettere forurenet jord på i alt 112 institutioner.
  • Godt halvdelen af kommunerne (54 kommuner) har foretaget undersøgelser (f.eks. historiske redegørelser og/eller kemiske analyser af jordprøver) med henblik på afdækning af forekomst af jordforurening. Mens 5 kommuner ikke har angivet, hvor mange institutioner de har foretaget undersøgelser på, angiver de resterende 49, at de i alt har foretaget undersøgelser på 1669 institutioner, hvoraf 796 er placeret i Københavns og Frederiksberg Kommune. Det svarer til, at ca. 33% af alle institutioner er blevet undersøgt. 43 kommuner planlægger at foretage yderligere undersøgelser på børneinstitutioner. Heraf har 32 kommuner tidligere foretaget undersøgelser. Hovedparten af kommunerne forventer at være færdige med denne indsats i løbet af 2008 og 2009. I alt har 65 kommuner enten foretaget undersøgelser eller planlægger at lave undersøgelser.
  • En tredjedel af kommunerne har oplyst, at der er børneinstitutioner i kommunen, hvor der – enten af regionen eller kommunen – er eller har været konstateret jordforurening over afskæringskriterierne. I alt drejer dette sig om 276 børneinstitutioner, hvoraf 204 er beliggende i Københavns og Frederiksberg Kommune. De resterende 72 institutioner er placeret i 28 kommuner, hvor der for de flestes vedkommende er ganske få institutioner i hver kommune. Antallet af institutioner, hvor der er eller har været konstateret jordforurening over afskæringskriteriet, kan ikke sammenlignes direkte med antallet af V2-kortlagte institutioner, da de 276 institutioner, som refereret her, kan være afkortlagte efter en oprydningsindsats.
  • Ser vi nærmere på de 276 institutioner, hvor der enten af regionen eller kommunen er eller har været konstateret jordforurening over afskæringskriterierne, så fordeler indsatserne sig således. Københavns og Frederiksberg Kommune har gjort en stor indsats med hensyn til undersøgelser og oprydning af jordforurening i børneinstitutioner, idet de har oprenset eller fjernet forureninger på i alt 204 institutioner med forurening over afskæringskriteriet. Fraregnes København og Frederiksberg Kommuners oplysninger, har de resterende 28 kommuner, der har foretaget en indsats over for institutioner, hvor der er eller har været konstateret forurening over afskæringskriterierne, foretaget 81 foranstaltninger på de resterende 72 institutioner. Disse 81 foranstaltninger fordeler sig således, at der på 28 institutioner med jord-forurening over afskæringskriteriet er foretaget oprensning eller fjernelse af jordforureningen, og at der på 12 institutioner er foretaget en afskærmning, mens der på 6 institutioner er foretaget en anden indsats. I 35 tilfælde er kommunerne ikke gået ind i sagen, da regionen har stået for indsatsen.

Undersøgelsen viser desuden, at kommuner og regioner i høj grad samarbejder omkring jordforurening i børneinstitutioner, og at der er en omfattende vidensdeling på området.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.