Kortlægning af jordforurening i børneinstitutioner

3 Resultater

I dette afsnit gennemgås hovedresultaterne fra undersøgelsen. Rapporten er baseret på oplysninger fra regioner og kommuner indhentet i maj-september 2008, men da arbejdet med undersøgelse og oprensning af jordforurening er en løbende proces, vil data således hele tiden ændre sig. De indsamlede data er gennemgået i følgende afsnit:

Afsnit 4.1       Antallet og fordelingen af institutioner kortlagt på henholdsvis vidensniveau 1 (V1) og 2 (V2) samt institutioner, der ligger inden for områdeklassificeringen (herefter omtalt som områdeklassificerede institutioner) eller i øvrigt er lettere forurenede. Afsnittet er baseret på svar fra såvel regioner som kommuner.

Afsnit 4.2       Regionernes strategier for den videre indsats i forhold til jordforurening fremstilles i dette afsnit på baggrund af beskrivelser fra regionerne.

Afsnit 4.3       Regionernes indsats over for institutioner kortlagt på vidensniveau 1 (V1) og 2 (V2), baseret på svarene fra regionerne.

Afsnit 4.4       Indsatsen over for børneinstitutioner placeret på lettere forurenet jord, baseret på svarene fra såvel regioner som kommuner.

Afsnit 4.5       Den særlige indsats i forhold til børneinstitutioner og jordforurening, som kommunerne enten har foretaget eller planlægger at foretage. Disse er baseret på svarene fra kommunerne.

Der henvises til bilag 1 og 2 for nærmere gennemgang af de enkelte spørgsmål, der er stillet henholdsvis regioner og kommuner.

3.1 Kortlægning og områdeklassificering

De tidligere amter og regionerne har arbejdet med kortlægning på vidensniveau 1 (V1) og 2 (V2) siden 2000. Status i juni 2008 er, at 53 institutioner er V1-kortlagt, mens 214 er V2-kortlagt, jf. tabel 4.1. 25[2] institutioner er blevet oprenset i henhold til Jordforureningsloven og derefter udgået af kortlægningen.

I forhold til den forrige undersøgelse om jordforurening i børneinstitutioner baseret på data fra 2006 er der sket en stigning i både antallet af V1 og V2 kortlagte institutioner. Da kortlægning er en løbende proces, må der forventes løbende ændringer i antallet af V1- og V2-kortlagte børneinstitutioner. Resultaterne af denne undersøgelse vurderes at være af høj kvalitet og giver et godt billede af status på jordforureningsområdet i forhold til børneinstitutioner.

Region V1-kortlægning V2-kortlægning
  Antal % af alle institutioner i regionen*** Antal % af alle institutioner i regionen***
Region Hovedstaden* 8 0,4% 130 7,1%
Region Nordjylland 3 0,6% 3 0,6%
Region Sjælland 10 1,5% 19 2,9%
Region Syddanmark 25 2,6% 43 4,6%
Region Midtjylland 7 0,6% 19 1,7%
Regionskommune Bornholm 0 0,0% 0 0,0%
Total 53 1,1% 214** 4,2%

Kilde: Regionernes besvarelser, jf. bilag 1

*Tal inkluderer Københavns og Frederiksberg Kommune

**Der er redegjort for indsatsen på de 214 V2- kortlægninger i afsnit 4.3

*** Procentudregningen kan ikke direkte summeres til totalen, idet udregningen er baseret på regionernes størrelse

Tabel 4.1 Regionernes angivelser af antal kortlagte institutioner på V1- og V2-niveau

I et fremadrettet perspektiv har regionerne angivet, at de på 133 institutioner har aktuel viden om punktkilder, men institutionen er ikke færdigvurderet til at blive kortlagt. Indsatsen i forhold til disse institutioner forventes færdiggjort i løbet af 2009, jf. tabel 4.2.

Region Antal institutioner hvor der er viden om mulige punktkilder, men institutionen endnu ikke er kortlagt % af alle institutioner i regionen Årstal, hvor institutionerne med viden om mulige punktkildeforureninger forventes færdigvurderet.
Region Hovedstaden 28 1,5% Ultimo 2008 / primo 2009
Region Nordjylland 22 4,6% Primo 2009
Region Sjælland 43 6,5% 2009
Region Syddanmark 3 0,3% Primo 2009
Region Midtjylland 37 3,4% Ultimo 2008 / primo 2009
Regionskommune Bornholm 0 0% -
Total 133 2,6% -

Kilde: Regionernes besvarelser, jf. bilag 1

Tabel 4.2 Regionernes angivelser af aktuel viden om punktkildeforurening

Desuden oplyser regionerne, at der på i alt 484 institutioner har været en kort-lægningsindsats, men at regionerne på disse institutioner har vurderet, at der ikke var grundlag for kortlægning eller institutionen er blevet afkortlagt.

Kommunerne angiver, at 3.090 børneinstitutioner ligger i områdeklassificerede områder eller i øvrigt lettere forurenede områder, hvilket svarer til ca. 65,1% af institutionerne, jf. tabel 4.3 nedenfor.

Region Antal institutioner i områdeklassificerede eller i øvrigt lettere forurenede områder Antal institutioner i de kommuner, der har besvaret spørgsmålet % af kommunernes institutioner i områdeklassificering eller i øvrigt lettere forurenede
Region Hovedstaden* 1592 1.810 88,0%
Region Nordjylland 250 412 60,7%
Region Sjælland 435 612 71,1%
Region Syddanmark 395 918 43,0%
Region Midtjylland 407 963 42,3%
Regionskommune Bornholm 11 35 31,4%
I alt 3.090 4.750 65,1%

Kilde: Kommunernes besvarelser, jf. bilag 2, (n=89)

Tabel 4.3 Kommunernes angivelser af antal institutioner placeret i områdeklassificerede områder eller i øvrigt lettere forurenede områder

Tallene her giver en mulighed for at estimere, hvor mange institutioner, der på landsplan er placeret i områdeklassificerede områder. Som det fremgår, er 65,1% af de institutioner, der er indeholdt i undersøgelsen, placeret på område-klassificeret jord eller er i øvrigt lettere forurenede. Forholdes denne procentsats til de 5.036 institutioner, der er på landsplan, svarer det til, at der er i størrelses-ordenen 3.300 institutioner, der er placeret i områdeklassificerede områder eller i øvrigt lettere forurenede områder.

3.2 Regionernes strategier

I forlængelse af regionernes arbejde med jordforurening er regionerne blevet bedt om at præcisere, hvilke strategier de har lagt for det videre arbejde med jordforurening, hvilket er gengivet nedenfor:

Region Hovedstaden opfordrede i 2007 kommunerne til at indsende de oplysninger, som kommunerne har i deres arkiver om mulige kilder til forurening i børneinstitutioner. Denne opfordring blev fulgt op af et fællesmøde med kommunerne i februar 2008, hvor regionen fremlagde sin strategi for undersøgelser og oprydning af børneinstitutioner og opfordrede kommunerne til at samarbejde om opgaven. På mødet bad regionen kommunerne om at foretage en systematisk gennemgang af børneinstitutionerne med henblik på at fastlægge, hvor der eventuelt tidligere har været aktiviteter, som kan have forurenet jorden.

På baggrund af de indsendte oplysninger om mulige punktkilder fra kommunerne eller faktisk viden om forurening over afskæringskriterierne vurderer regionen hvilke børneinstitutioner, der er grundlag for at undersøge nærmere. Regionen har imidlertid besluttet, at disse undersøgelser udover selve punktkilden også skal omfatte en undersøgelse af overfladejorden (den øverste halve meter), dog ikke under fast belægning. Denne beslutning skyldes, at regionen ikke efter en punktundersøgelse kan konkludere at der ikke er forurening på den pågældende børneinstitution, uden at også overfladejorden er undersøgt.

Hvis regionen finder forurening over afskæringskriterierne, som kan udgøre en risiko for arealanvendelsen (kontaktrisiko og/eller indeklimaet), gennemfører regionen en oprensning, så hurtigt som det er muligt. Er grunden alene lettere forurenet rådgiver regionen i samarbejde med kommunen om de nødvendige forholdsregler. Regionens mål er at undersøge og oprense børneinstitutioner med jordforurening over afskæringskriterierne inden for to år.

Status medio september 2008 er, at fem kommuner har indsendt oplysninger om punktkilder, som regionen har vurderet. På baggrund af dette har regionen igangsat undersøgelser på 22 institutioner. Herudover har en kommune i forbindelse med renovering af legepladser fundet forurening på tre institutioner, som regionen er ved at undersøge nærmere. Derudover skal regionen i efteråret 2008 udføre supplerende undersøgelser på yderligere to institutioner og udføre oprydning på én institution. Tre kommuner har allerede undersøgt og opryddet deres børneinstitutioner. Regionen mangler tilbagemeldinger fra 18 kommuner, herunder to kommuner som kun har sendt delvise oplysninger.

Region Nordjylland har i begyndelsen af 2008 igangsat et pilotprojekt til afdækning af, om der kan påvises forureninger i børneinstitutioner, hvor forureningsniveauet er over niveauet for lettere forurening og derved er en del af den offentlige indsats, som regionen har ansvaret for.

Udgangspunktet for pilotprojektet i 2008 har været at indsamle historiske oplysninger og gennemføre orienterende forureningsundersøgelser på 56 børneinstitutioner i den gamle bykerne i Aalborg og Nørresundby.

Den gamle bykerne i Aalborg og Nørresundby er valgt da et stort antal institutioner ligger indenfor et begrænset geografisk område, hvilket gør det muligt for regionen at effektivisere undersøgelserne i pilotprojektet. Regionens vurdering er, at der i Aalborg og Nørresundby kan udpeges børneinstitutioner, der ligger på arealer, der har været udsat for diffus forurening over en lang periode. Regionen får hermed et bedre grundlag for at vurdere, om den diffuse forurening i byområder kan give anledning til jordforurening over niveauet for lettere forurening.

På baggrund af resultaterne af pilotprojektet vil regionen tage stilling til den videre opfølgning i forhold til de enkelte institutioner, som er blevet undersøgt. Pilotprojektet danner ligeledes grundlaget for en samlet strategi for den videre indsats efter jordforureningsloven på de resterende børneinstitutioner i Region Nordjylland. En endelig strategi vil blive tilrettelagt ved pilotprojektets afslutning primo 2009.

Med hensyn til tilrettelæggelse af en strategi for regionens indsat på V1- og V2-kortlagte børneinstitutioner er det regionens vurdering, at der ikke i dag er kort-lagte arealer med børneinstitutioner, hvor regionen ikke har iværksat nødvendige tiltag til afklaring af forureningsforhold og eventuelle tiltag til sikring af disse lokaliteters anvendelse til børneinstitutioner.

Region Sjælland indsats i forhold til jordforurening i børneinstitutioner består af flere indsatser, nemlig dels et tæt samarbejde med kommunerne i regionen, dels kortlægning, undersøgelser og afværge på børnehaver med jordforurening forårsaget af punktkilder, og dels en indsats på jordforurening over kortlægningskriteriet, som konstateres ved kommunalt udførte screeningsundersøgelser.

Regionen og kommunerne har udarbejdet en fælles undersøgelsesstrategi for screeningsundersøgelser af daginstitutioner. Kommunerne har sammenholdt placeringen af børneinstitutioner med regionens oplysninger om grunde, der enten er under indledende kortlægning, V1- eller V2-kortlagte. Arealanvendelsen af de kortlagte grunde er således blevet ajourført. Endvidere har kommunerne oplyst om de kender til lokaliteter med punktkilder, som er ukendte for regionen og som i dag benyttes til daginstitution.

I 2008 udarbejdes der historiske redegørelser på 43 børneinstitutioner, der er omfattet af den indledende kortlægning. Endvidere udføres der undersøgelser på 10 V1-kortlagte børneinstitutioner og oprydning på 2 børneinstitutioner.

Med det nuværende kendskab til omfanget af opgaven forventer Region Sjælland, at regionen i løbet af tre år vil have afklaret forureningssituationen på alle daginstitutioner med punktkilder i regionen. Hvis der ved undersøgelser udført af kommunerne eller regionen konstateres forureninger, der udgør en risiko for anvendelsen som børneinstitution er det Region Sjællands målsætning at foretage en videre indsats inden for et år.

Regionens strategi for jordforureningsområdet lægger op til, at der skal vedtages en strategi for håndtering af jordforurening i daginstitutioner. Denne strategi er under udarbejdelse og vil blive politisk behandlet ultimo oktober 2008. I den sammenhæng skal der tages politisk stilling til håndtering af afværgeforanstaltninger overfor diffus forurening.

Region Syddanmarks indsats overfor jordforurening indbefatter fire tilgange. For det første foretages en gennemgang af forurenede grunde, hvor regionen har oplysninger om jordforurening. For det andet foretages screeningsundersøgelse for diffus jordforurening i udvalgte områder. For det tredje indsamles nye oplysninger fra kommunerne om jordforurening i børneinstitutioner og endelig for det fjerdes inddrages nye undersøgelser gennemført af regionens kommuner, der påviser jordforurening. Dette beskrives nedenfor.

Region Syddanmark vil gennemgå de grunde, hvor regionen har oplysninger om jordforurening, der stammer fra punktkilder, og hvor grundene samtidig anvendes til børneinstitution. Mange af disse grunde er vurderet og eventuelt undersøgt eller renset op, men der kan være grunde, hvor der er behov for en ekstra indsats i form af f.eks. undersøgelser. Gennemgangen er sat i gang, og hvor der er behov for yderligere tiltag, vil disse blive startet så hurtigt som muligt og senest i 2009.

Region Syddanmark har netop vedtaget en strategi for en særlig indsats over for diffus jordforurening i børneinstitutioner. Strategien er at screene alle børneinstitutioner for diffus jordforurening, som ligger i ældre sammenhængende byområder fra før ca. 1940, i opfyldte områder eller i nærheden af særlig forurenende industri. Fra 2008 starter regionen med at screene ca. 35 børneinstitutioner om året. I løbet af de næste 4 år vil regionen undersøge ca. 150 børneinstitutioner i Jylland, hvor der er størst risiko for diffus jordforurening. Tilsvarende screeningsundersøgelser af børneinstitutioner er fuldført på Fyn.

Derudover har regionen afsat en pulje af midler til at håndtere de børneinstitutioner, hvor kommunerne kommer med nye oplysninger om mulig eller konstateret forurening.

Hvis enten regionens eller kommunernes nye undersøgelser viser, at der er jord-forurening over kortlægningskriteriet, er det Region Syddanmarks målsætning, at der vil blive foretaget en indsats indenfor et år i form af videregående undersøgelser og en eventuel efterfølgende oprensning.

Region Midtjylland er i gang med en supplerende kortlægning af mulige kilder til jordforurening. Dette kortlægningsarbejde afsluttes i 2010. På børneinstitutioner, som kortlægges på vidensniveau 1 udføres der umiddelbart efter kortlægningen forureningsundersøgelser. Såfremt der ved undersøgelserne konstateres en forurening over afskæringskriterierne udarbejdes en risikovurdering, som belyser, om der er behov for yderligere tiltag. Eventuelle yderligere tiltag til sikring af anvendelsen som børneinstitution udføres derefter.

Det samme gør sig gældende, hvis kommunerne ved forureningsundersøgelser på børneinstitutioner konstaterer en forurening over afskæringskriterierne. Da omfanget af opgaven ikke kendes tager regionen dog forbehold for, at kunne følge med teknisk og økonomisk.

På de børneinstitutioner, som på nuværende tidspunkt er kortlagt på vidensniveau 1 og 2 har regionen igangsat forureningsundersøgelser og eventuelle tiltag til sikring af anvendelsen som børneinstitution. Dette arbejde afsluttes i 2009.

Bornholms Regionskommune har, som følge af Miljøministerens breve til kommuner og regioner, arbejdet med at vurdere omfanget af den eventuelle forurening der måtte være i regionskommunens børneinstitutioner. Ud af kommunens ca. 35 børneinstitutioner, er de 13 omfattet af områdeklassificeringen. 2 ud af de 13 institutioner er oprenset og som følge af dette udtaget af kortlægning. Udover de 11 områdeklassificerede institutioner har kommunen valgt at undersøge yderligere 3 børnehaver, som ligger umiddelbart udenfor de klassificerede områder. Regionskommunen har på dette grundlag valgt at udføre en forureningsundersøgelse på disse 14 kommunale børneinstitutioner. Dette arbejde forventes at være fuldført i løbet af første halvdel af 2009.

Hvis der ved undersøgelserne findes en forurening, der udgør en risiko for areal-anvendelsen, vil de nødvendige tiltag, som eksempelvis oprensning eller afskæring, blive udført hurtigst muligt.

For kommunens øvrige børneinstitutioner vurderes det, at der ikke er umiddelbar risiko for diffus jordforurening, idet de er beliggende i nyere byområder eller ude i åbent land. Disse vil - som udgangspunkt - i løbet af 2009 - 2010, blive gennemgået med henblik på at vurdere om tilførte jordbunker eller lignende forhold kan give anledning til yderligere forureningsundersøgelser og evt. oprensning eller afskæring.

3.3 Regionernes indsats i forhold til kortlagte institutioner

53 institutioner er på nuværende tidspunkt kortlagt på vidensniveau 1. Ifølge undersøgelsen vil disse være enten V2-kortlagt eller afkortlagt i 2009.

Ser vi nærmere på de 214 V2-kortlagte institutioner har regionerne for samtlige institutioner med risiko for arealanvendelsen enten foretaget eller planlagt en indsats i form af afværge eller yderligere undersøgelser. På landsplan oplyser regionerne, at der på 136 institutioner er foretaget oprensning, fjernelse eller afskæring af jordforureningen, heraf er 1 afværge stadig i gang. På 28 institutioner er der ikke foretaget en indsats, da kortlægningen ikke har givet anledning hertil. Dette kan f.eks. skyldes at jordforureningen ligger så dybt, at der ikke er fare ved arealanvendelsen.  Regionerne har desuden oplyst, at der på 18 børneinstitutioner er foretaget en privat/kommunal indsats. Herudover er der 3 børneinstitutioner, der ikke er bygget endnu, men som sikres ved en §8-tilladelse.

I et fremadrettet perspektiv planlægges oprensning, fjernelse eller afskæring på i alt 6 institutioner, mens der for 23 V2-kortlagte institutioner planlægges en anden indsats. Hovedparten af de 23 institutioner skal gennemgås i 2008 med henblik på vurdering af risiko ved arealanvendelsen og planlægning af den videre indsats. Regionerne angiver samlet, at den planlagte indsats for de V2-kortlagte institutioner forventes færdig i 2009.

3.4 Indsats over for lettere forurenet jord

Kommunerne er forpligtet til at foretage rådgivning af institutioner beliggende på lettere forurenet jord. Der er imidlertid ikke yderligere forpligtelser for hverken kommuner eller regioner i forhold til oprensning eller lignende. Jordforureningsloven giver dog mulighed for, at både kommuner og regioner kan prioritere en indsats på lettere forurenede børneinstitutioner.

Kommunernes besvarelser angiver, at for de 89 kommuner, der har besvaret dette spørgsmål, ligger 3.090 institutioner i områdeklassificerede områder eller er i øvrigt lettere forurenede. Som det fremgår af figur 4.1, er godt halvdelen af disse placeret i Region Hovedstaden.

Figur 4.1 Antal børneinstitutioner i områdeklassificerede eller i øvrigt lettere forurenede områder

Kilde: Kommunernes besvarelser, jf. bilag 2, (n=89)

Figur 4.1 Antal børneinstitutioner i områdeklassificerede eller i øvrigt lettere forurenede områder

Regionerne er ligeledes blevet spurgt om, på hvor mange institutioner, regionen har registreret, at der er konstateret lettere forurenet jord. I alt drejer dette sig om 64 institutioner, hvoraf de 48 ligger i Region Syddanmark. Dette billede kan forklares af, at det tidligere Fyns Amt var særdeles aktiv i indsatsen over for jordforurening i børneinstitutioner, og derfor forventes det her at være et godt overblik over bl.a. lettere forurening, som ellers ikke er et område, regionerne er forpligtet til at indsamle data om.

I forhold til lettere forurening er kommunerne forpligtet til at yde rådgivning over for de institutioner, der er placeret på lettere forurenet jord eller område-klassificeret jord. Godt halvdelen af kommunerne (55 ud af de 96 kommuner, der har besvaret spørgsmålet) har rådgivet alle børneinstitutioner, der er placeret i områdeklassificerede områder eller i øvrigt er lettere forurenede. Af de resterende 41, som ikke allerede har gennemført rådgivningen, angiver langt de fleste, at dette er planlagt, og for de flestes vedkommende vil være igangsat i 2008, mens rådgivningen for 8 kommuner først vil blive igangsat i 2009. Enkelte kommuner har valgt at give selektiv rådgivning eller har endnu ikke taget stilling til rådgivningens udformning. Dette er illustreret i figur 4.2.

Figur 4.2  Kommunernes rådgivningsindsats i forhold til lettere forurenet jord

Kilde: Kommunernes besvarelser, jf. bilag 2, (n=96)

Figur 4.2  Kommunernes rådgivningsindsats i forhold til lettere forurenet jord

I forlængelse heraf er det endvidere relevant at se på, hvilken anden indsats, udover den lovpligtige rådgivningsindsats, der er foretaget over for institutioner placeret på lettere forurenet jord. Ingen regioner angiver at have udført en indsats i form af oprensning, fjernelse eller afskæring af jorden, mens der fremadrettet af Region Syddanmark planlægges efter en konkret vurdering en indsats på en institutioner med lettere forurenet jord og en der er under vurdering. 20 kommuner har angivet, at de på i alt 112 institutioner har foretaget en særlig indsats i form af oprensning, fjernelse eller afskæring af lettere forurenet jord.

3.5 Kommunernes særlige indsats i forhold til jordforurening

Selvom det er regionens ansvar at foretage undersøgelser og indsats i forhold til jordforurening, er der nogle kommuner, der alligevel har foretaget en indsats. Efter Jordforureningslovens §68, stk. 4, kan kommunalbestyrelsen gennemføre undersøgelser og afværgeforanstaltninger i tilfælde, hvor et areal enten er kortlagt, omfattet af områdeklassificeringen (efter §50a) eller er lettere forurenet. Nedenfor beskrives først den indsats, kommunerne har foretaget samt resultaterne heraf, og derefter den indsats, der planlægges iværksat.

3.5.1 Særlig indsats foretaget af kommunerne

Godt halvdelen af kommunerne (54 kommuner) angiver at have foretaget undersøgelser (f.eks. historiske redegørelser og/eller kemiske analyser af jordprøver) med henblik på afdækning af forekomst af jordforurening.

Mens 5 kommuner ikke angiver antallet af institutioner, de har undersøgt, angiver de resterende 49 kommuner, at de i alt har foretaget undersøgelser på 1.669 institutioner, hvoraf 796 institutioner er placeret i Københavns og Frederiksberg Kommune. 33,1% af alle institutioner er således blevet undersøgt. De undersøgelser, som de 54 kommuner har foretaget, fordeler sig, som det fremgår af figur 4.3.

Klik her for at se figuren.

Kilde: Kommunernes besvarelser, jf. bilag 2, (n=54)

Figur 4.3 Undersøgelser foretaget af kommunerne

En række kommuner har foretaget flere undersøgelser, hvorfor de angivne tal ikke umiddelbart kan summeres. Således angiver 7 kommuner, at de har foretaget alle 3 typer af undersøgelser, mens 22 kommuner angiver, at de har foretaget 2 typer af undersøgelser. 24 kommuner angiver, at de har foretaget 1 af de angivne typer af undersøgelser, mens 1 kommune har undersøgt en institution, men angiver ikke at have foretaget nogle af de nævnte undersøgelser.

Ser vi nærmere på resultatet af de kemiske analyser af jordprøver, som 31 kommuner har foretaget, jf. figur 4.3. ovenfor, så har 29 kommuner gennem prøverne undersøgt i alt 1126 institutioner med forskellige resultater, mens 2 kommuner endnu afventer resultaterne. Af disse institutioner er de 796 institutioner placeret i Københavns og Frederiksberg Kommune, mens de 330 institutioner er placeret i de resterende 27 kommuner. I undersøgelsen er kommunerne blevet bedt om at angive, om resultatet viste, at jorden var uforurenet, lettere forurenet eller over afskæringskriterierne. Fordelingen af disse resultater fremgår af figur 4.4, hvor der ligeledes er vist en opdeling for hhv. Københavns og Frederiksberg Kommune samt øvrige kommuner. Frederiksberg og Københavns Kommune valgte som driftsherrer at foretage en særlig indsats, og qua disse kommuners størrelse er resultaterne af deres undersøgelser fremhævet særskilt. Det er ikke muligt på et overordnet niveau at generalisere med hensyn til, hvor mange institutioner i de områdeklassificerede områder, der er uforurenede, lettere forurenede eller har forureningskoncentrationer over afskæringskriteriet.

Figur 4.4 Fordeling af forureningsniveauer på baggrund af kemiske analyser foretaget af kommunerne

Kilde: Kommunernes besvarelser, jf. bilag 2, (n=29)

Figur 4.4 Fordeling af forureningsniveauer på baggrund af kemiske analyser foretaget af kommunerne

Det bør i denne sammenhæng bemærkes, at Miljøministeren, som beskrevet i afsnit 2.2, i 2006/2007 valgte at forhøje jordkvalitetskriteriet for tjære. Dette forhold bør således inddrages i fortolkningen af disse tal, idet flere af prøverne formentlig er foretaget inden denne justering af jordkvalitetskriteriet. Således må det forventes, at færre institutioner ville have jordforurening over jordkvalitetskriteriet, hvis disse analyser var foretaget med udgangspunkt i de nuværende kriterier.

Undersøgelserne refereret ovenfor bygger alene på prøver foretaget af kommunerne. Endvidere er kommunerne blevet bedt om at angive, om der er børneinstitutioner i kommunen, hvor der – af regionen eller kommunen – er eller har været konstateret forurening over afskæringskriterierne. Dette var tilfældet i 32 kommuner, hvoraf 2 kommuner ikke har angivet et antal. De resterende 30 kommuner har angivet, at der på 276 institutioner er eller har været konstateret forurening over afskæringskriteriet. Københavns og Frederiksberg Kommune står for 204 af disse institutioner, som alle er blevet oprenset eller har fået fjernet forureningen. I figur 4.5 er gengivet, hvad de resterende 28 kommuner har foretaget (dvs. de kommuner, der har foretaget en indsats over for institutioner, hvor der er eller har været konstateret forurening over afskæringskriterierne).

Figur 4.5 Foranstaltninger over for forureninger over afskæringskriterierne på de børneinstitutioner, hvor der er konstateret forurening over afskæringskriterierne (eksl. Københavns og Frederiksberg Kommune)

Kilde: Kommunernes besvarelser, jf. bilag 2, (n=28)

Figur 4.5 Foranstaltninger over for forureninger over afskæringskriterierne på de børneinstitutioner, hvor der er konstateret forurening over afskæringskriterierne (eksl. Københavns og Frederiksberg Kommune)

Samlet set er der foretaget 81 foranstaltninger på de 72 institutioner, hvilket bl.a. dækker over, at enkelte kommuner både har oprenset og afskåret forureningen, eller afskåret og foretaget anden indsats, f.eks. vejledning. Af andre indsatser nævnes desuden afværgepumpning, midlertidig afskærmning indtil regionens indsats, større undersøgelser m.m.

3.5.2 Særlig indsats, som kommunerne planlægger

Ovenfor er beskrevet, hvilken indsats kommunerne allerede har foretaget af egen drift. Der er ligeledes blevet spurgt om indsatsen kommunerne planlægger at gennemføre.

Knap halvdelen af kommunerne (43 kommuner) planlægger at foretage undersøgelser af jordforurening i børneinstitutioner. Af disse har 32 kommuner tidligere lavet undersøgelser som beskrevet ovenfor, mens 11 kommuner planlægger undersøgelser uden at angive tidligere undersøgelser. De kommuner, der plan-lægger at foretage undersøgelser, er blevet spurgt om, hvornår denne indsats forventes færdiggjort. Af de 43, der planlægger en indsats, forventer 25 at være færdige i 2008 og 12 at være færdige i 2009, mens de resterende 4 fordeler sig ligeligt med hhv. at forvente indsatsen færdig i år 2010 eller 2011. Der er dog 2 kommuner, som ikke har angivet, hvornår indsatsen forventes færdig.

De 43 kommuner, der planlægger at foretage undersøgelser af jordforurening i børneinstitutioner, planlægger flere forskellige indsatser. Således planlægger næsten 75% af disse kommuner en historisk redegørelse, mens godt 60% plan-lægger undersøgelser med kemiske analyser af jordprøver. 25% planlægger andre undersøgelser, hvilket blandt andet dækker over besigtigelse, tilsyn og gennemgang. 3 kommuner (7%) planlægger at foretage alle typer af undersøgelser, mens næsten halvdelen (21 kommuner) planlægger to typer af undersøgelser.

Flere kommuner beskriver, at de i øjeblikket foretager eller allerede har foretaget historiske redegørelser, og derefter – evt. i samarbejde med regionen – vil foretage en prioritering af indsatsen, hvilket ligger i forlængelse af den strategi, som flere af regionerne har beskrevet.


Fodnoter

[2] Region Hovedstaden har ikke opgivet tal for Københavns og Frederiksberg Kommuner.

 



Version 1.0 December 2008, © Miljøstyrelsen.